ΒΙΒΛΙΟ

«Ό,τι πρέπει» Γ. Γκάαρντερ

«Ό,τι πρέπει» Γ.Γκάαρντερ Εκδόσεις Λιβάνη 2019 σελ. 157
Το βιβλίο αυτό είναι ένα παραμύθι με φιλοσοφική διάσταση.
Ο Άλμπερτ γνωρίζεται στο Πανεπιστήμιο με την Έιριν. Παντρεύονται και κάνουν τρία παιδιά,τον Κρίστιαν, τη Γιούνε και τη Σάρα. Αγοράζουν ένα εξοχικό σπίτι, στην Ανατολική Νορβηγία, στην Γκλίτρετιερν . Πρόκειται για ένα παραμυθένιο μικρό σπίτι μέσα στο δάσος ,που δίπλα υπάρχει και μια λιμνούλα ,και μέσα στην λίμνη υπάρχει μια βάρκα με κουπιά.
Ο Άλμπερτ επιστρέφει μόνος του, μετά από τριάντα επτά χρόνια , στο παραμυθένιο σπίτι. Πάει όμως πίσω από το παραμύθι , πίσω από την πρόσοψη, γιατί ακόμα και τα παραμύθια μπορεί να έχουν εξωραϊσμένες προσόψεις , που απλώς αποκρύπτουν ένα σκοτεινό υπόβαθρο, κάποιες φορές πιθανώς και άβυσσο…
Ο Άλμπερτ βγάζει στα φόρα, με το ημερολόγιο που γράφει ,την άσχημη εκδοχή της ιστορίας του.Όλα έρχονται ξαφνικά , ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι πρέπει σύντομα να αποχωριστεί τα πάντα, τα πάντα όλα…
Ο Άλμπερτ πρόκειται να πάρει τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής του.
Τώρα αρχίζουν να βασανίζουν τον Άλμπερτ ,αμείλικτα ερωτήματα . Σκοπεύει να φτάσει στον πυρήνα του μυστηρίου της ζωής , της ύπαρξης και της αυτογνωσίας.
Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Ποια είναι η σημασία της ύπαρξης ; Τι είναι ο άνθρωπος; Συνδεόμαστε με κάτι άλλο πέρα από τη Φυσική και τη Χημεία ; Δεν είμαστε μόνο φύση; Είμαστε και μέρος ενός σφιχτού ιστού οικογενειακών, κοινωνικών και πολύτιμων συναρτήσεων; Ξέχωρο νησί δεν είναι μόνο του άνθρωπος κανένας, μέρος της ηπείρου είναι, του όλου μέλος ο καθένας ; Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες ; Οι τέσσερις δυνάμεις της φύσης -η βαρυτική, η ισχυρή πυρηνική , η ασθενής πυρηνική και η ηλεκτρομαγνητική- είναι εξαιρετικά συντονισμένες για τη ζωή και για σκεπτόμενα όντα ; Βρισκόμαστε μέσα σε ένα « αειφόρο» και γόνιμο Σύμπαν ; Υπάρχουν πολλά παράλληλα σύμπαντα; Είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε την ιστορία του Σύμπαντος από τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης ; Είμαστε κατασκευασμένοι από αστρική σκόνη ; Πόσο σοφά διευθετημένος είναι αυτός ο κόσμος ;Γύρω από κάθε στιγμή ευτυχίας είναι τυλιγμένο ένα σάβανο ; Δεν υπάρχει άλλη αιωνιότητα παρά μια σειρά από στιγμές , από ανεκτίμητες παρουσίες; Όσο πιο βαθιά , πιο πλατιά και πιο διαυγής είναι η οπτική μας τόσο μεγαλύτερη είναι η συνειδητοποίηση του τι θα ξεπληρώσουμε; Είναι απαίσιο να πεθαίνεις ; Το σκοτεινό μάτι της νύχτας είναι ο ίδιος ο Θάνατος ; Μήπως πρέπει να συνηθίσουμε και την σκοτεινή εκδοχή του παραμυθιού; Μήπως πρέπει να μένουμε μαζί με τους αγαπημένους μας στις καλές και στις κακές ημέρες ;
Με τα βαθιά αυτά ερωτήματα, ο συγγραφέας ,φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή μας .
Διαβάστε το.
OΓιοστέινΓκάαρντεργεννήθηκε το 1952. Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και λογοτεχνία στο Όσλο. Eργάστηκε για δέκα χρόνια ως καθηγητής φιλοσοφίας μέσης εκπαίδευσης. Aρχικά έγραψε βιβλία για παιδιά και εφήβους. Σήμερα εργάζεται ως συγγραφέας. Zει στο Όσλο.
Tο πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι OKόσμος της Σοφίας, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Tο Mυστήριο της Tράπουλας κέρδισε το 1991 το BραβείοKριτικών Λογοτεχνίας της Nορβηγίας, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας του.
Eίναι συγγραφέας επίσης των παιδικών βιβλίων : Tο Mυστήριο των Xριστουγέννων, EίναιKανείςEκεί; και των μυθιστορημάτων VitaBrevis, Mέσα από το Σκοτεινό Kαθρέφτη, Το Κάστρο των Αγγέλων, Mάγια, το Θαύμα της Zωής, HMαγικήBιβλιοθήκη, Η Κόρη του Διευθυντή του Τσίρκου, Το Κορίτσι με τα Πορτοκάλια, O Πύργος των Πυρηναίων και Ο Κόσμος της Άννας.
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

«Κάτσε να σου μολογήσω-ηπειρώτικες ιστορίες από το παρελθόν που μιλούν στο παρόν »

Κώστας Παππάς

«Το βουνό της σιωπής» Β.Κούτας

Κώστας Παππάς

Παρουσίαση στην ΑΡΤΑ βιβλίου Δημήτρη Στρατούλη “8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα, Ιανουάριος – Αύγουστος 2023”

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..