• Home
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Όσα Είναι Καλό να Γνωρίζουμε για τη Σημασία που έχουν τα Μνημόσυνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όσα Είναι Καλό να Γνωρίζουμε για τη Σημασία που έχουν τα Μνημόσυνα

Τα μνημόσυνα, σίγουρα δεν αποτελούν ένα χαρμόσυνο γεγονός για κανέναν άνθρωπο. Είναι μια τελετή που γίνεται μερικές μέρες μετά τη κηδεία ενός αγαπημένου προσώπου που άφησε το κόσμο. Ο κύριος λόγος τέλεσης της συγκεκριμένης τελετής είναι η μνήμη του αποθανόντα.
Βέβαια, μια τέτοια τελετή, χρειάζεται ειδική προετοιμασία για να τιμήσουμε με το καλύτερο τρόπο τα πρόσωπα που δεν είναι πια μαζί μας. Πέρα από το μυστήριο που θα τελεστεί στην εκκλησία, ενδείκνυται να οργανώνεται ένας καφές έπειτα, είτε στην καφετέρια της εκκλησίας ή κάπου αλλού.
Στο συγκεκριμένο άρθρο από το arta2day.gr, θα δούμε ποια είναι η σημασία του μνημόσυνου αλλά και ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για να οργανώσουμε μια τελετή για τη τίμηση των αγαπημένων μας προσώπων.

1. Τι είναι το μνημόσυνο για την εκκλησία
Τα ιερά μνημόσυνα είναι οι ακολουθίες που τελεί η Εκκλησία μας για την ανάπαυση και τη μνημόνευση των κεκοιμημένων. Η ακολουθία τελείται πάντοτε μαζί με τη Θεία Λειτουργία. Για αυτό και η ονομασία του μνημοσύνου, δεν αναφέρεται στη μνήμη των κεκοιμημένων, αλλά στη μνημονευση τους, στην Θεία Λειτουργία.

2. Πότε τελούνται τα μνημόσυνα
Η εκκλησία, έχει καθιερώσει τα μνημόσυνα να γίνονται για τον αγαπημένο μας, σε δύο χρονικές περιόδους. Η μια είναι στις 40 μέρες μετά τη κηδεία και η άλλη είναι στη συμπλήρωση του χρόνου από την εκδημία του κεκοιμημένου. Μάλιστα για αυτό το λόγο υπάρχουν και οι χαρακτηριστικές ονομασίες που χρησιμοποιεί ο κόσμος “τα σαράντα και ο χρόνος”. Επίσης, η εκκλησία δεν εμποδίζει αν οι οικείοι του κεκοιμημένου, επιθυμούν τη τέλεση παραπάνω μνημοσύνων, όπως είναι τα τρίμηνα, τα εξάμηνα, τα εννιάμηνα, τα δίχρονα κτλ. Βέβαια υπάρχουν μερικές ημερομηνίες που δεν γίνεται να τελεστεί το μνημόσυνο, όπως είναι για παράδειγμα οι μεγάλες δεσποτικές εορτές, τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνεια, οι καθημερινές μέρες της μεγάλης Τεσσαρακοστής, κα.

3. Που τελούνται τα μνημόσυνα
Τα μνημόσυνα τελούνται πάντοτε στον Ορθόδοξο ναό που θα επιλέξετε, ανάλογα με τη περιοχή που ζείτε. Επίσης, είναι σημαντικό αν θέλετε να οργανώσετε ένα καφέ/κέρασμα μετά τη λειτουργία, να βρείτε ένα μέρος που να είναι πολύ κοντά στο ναό που θα τελεστεί η λειτουργία.

4. Τι χρειάζεται να έχετε σε ένα μνημόσυνο
Τέλος, όπως λογικά ήδη θα γνωρίζετε, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ήδη από τη παραμονή του μνημόσυνου. Για αρχή, οι δίσκοι μνημοσύνων είναι σημαντικοί καθώς θα πρέπει ανήμερα της τέλεσης να πάμε το δίσκο με τα κόλλυβα και τη φωτογραφία του κεκοιμημένου. Όπως επίσης είναι καλό να προσφέρουμε τα δώρα της Θείας λειτουργίας, όπως είναι ένα πρόσφορο,ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, ένα μπουκάλι κρασί νάμα και δύο λαμπάδες. Τέλος, για να τελεστεί σωστά το μυστήριο και να τιμήσουμε τον αγαπημένο μας, είναι καλό να προσέλθουμε στο ναό πριν την έναρξη της Θ. Λειτουργίας. Σίγουρα ένα μνημόσυνο, όπως και μια κηδεία δεν είναι ευχάριστες διαδικασίες αλλά είναι σημαντικό για να τιμήσουμε όπως πρέπει τους αγαπημένους που δεν είναι πια κοντά μας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Αχαϊα: «Σπάει» τη σιωπή της η τραγική μητέρα που έχασε τα δυο παιδιά της σε έναν χρόνο

Κώστας Παππάς

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από τις “χρυσές” θυρίδες στο Ψυχικό

Κώστας Παππάς

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Νεαρή βρέθηκε νεκρή στην άκρη του δρόμου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..