Κύρια σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον Τ/Σ Open και στους Α. Παυλόπουλο και Ε. Ρέβη
Ως τώρα πληρώνουμε τις πολιτικές επιλογές αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο εξής θα ζήσουμε και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία
Όταν ακούμε ότι η κυβέρνηση «έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και βρίσκεται εδώ για να κάνει ό,τι ακόμη χρειάζεται» και παράλληλα βλέπουμε την εικόνα μίας κοινωνίας σε απελπισία, το συμπέρασμα είναι προφανές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει.
Αυτό που ζούμε και πληρώνουμε μέχρι σήμερα δεν είναι τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των προηγούμενων οκτώ μηνών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Είχαμε όλοι την εμπειρία της κυβέρνησης- παρατηρητή απέναντι στο κύμα ακρίβειας -συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής- για το οποίο εμείς προειδοποιούσαμε από το καλοκαίρι και εκείνοι το χαρακτήριζαν παροδικό φαινόμενο.
Η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξαν να αφήσουν τους πολίτες και την κοινωνία έρμαιο σε όλες τις κρίσεις τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Έως τώρα ζήσαμε τις αυτούσιες τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών τους, τις οποίες οι ίδιοι προσπαθούσαν να καλύψουν ως δήθεν έξωθεν αναπόφευκτα δεινά. Στο εξής θα προστεθούν, δυστυχώς, και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με τα θέματα της ενεργειακής ανασφάλειας, των επιπλέον ανατιμήσεων και της επισιτιστικής κρίσης.
Υπόδειγμα προάσπισης των εθνικών οικονομιών και των κοινωνικών συμφερόντων η Ισπανία και η Πορτογαλία- Ο πάντα πρόθυμος ουραγός κ. Μητσοτάκης, τελευταίος τροχός της αμάξης στα διεθνή φόρα
Η Ισπανία και η Πορτογαλία πήραν μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι για να μην αφήσουν απροστάτευους τους πολίτες και διότι δεν προθυμοποιήθηκαν να υπηρετήσουν τα υπερκέρδη, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που για μία ακόμη φορά διεκδίκησε την θέση του τελευταίου τροχού της αμάξης στα διεθνή φόρα, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους πολίτες της χώρας στην κούρσα κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας.
Έχουμε την πιο ιδεοληπτική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στην δυσκολότερη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία
Οι λύσεις που προτείνουμε είναι σαφείς και απολύτως κοστολογημένες: Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, φορολόγηση των υπερκερδών των καρτέλ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης (που αποτελεί και ευρωπαϊκή οδηγία) και βεβαίως αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει:
· 1,5 δις ετησίως δίνει η κοινωνία στην ιδιωτικοποιημένη επικουρική ασφάλιση.
· 1,4 δις είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται ρεύμα.
Αυτά θα μπορούσαν με αντιστροφή πολιτικής να διοχετευτούν για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Όμως είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως βεβαίως επιλογή της ήταν να εκχωρήσει τη ΔΕΗ σε ιδιώτες εν ώρα ενεργειακής κρίσης, να αφήσει ανεξέλεγκτη την αγορά ενέργειας κ.ό.κ.
Ηλίου φαεινότερο λοιπόν το γιατί δεν υλοποιούνται αυτές οι δημοσιονομικά ασφαλείς και εφικτές λύσεις. Διότι έχουμε την πιο ιδεοληπτική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στην δυσκολότερη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία.