• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρήστος Γκόκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό για τα εσπεριδοειδή Άρτας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Γκόκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό για τα εσπεριδοειδή Άρτας

Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό, σχετικά με την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν, όχι μόνο το εισόδημά τους αλλά ούτε καν το κόστος παραγωγής.
Ειδικότερα, ο κ. Γκόκας επανέρχεται με την Ερώτησή του για το σοβαρό αυτό ζήτημα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι πλέον οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, και αποτελεί συνέχεια τόσο της Επίκαιρης Ερώτησής του που συζητήθηκε στη Βουλή στις 2-12-2020, όσο και της Ερώτησης που κατέθεσε στη συνέχεια, πριν ένα περίπου μήνα, και που αφορούσαν στα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών κυρίως, αλλά και γενικότερα για όλα τα εσπεριδοειδή.
Ήδη από τον Δεκέμβριο, επεσήμαινε την πολύ ανησυχητική κατάσταση, όπως διαμορφώνονταν, για την συγκομιδή, διάθεση και εξαγωγή μανταρινιών και την αγωνία των παραγωγών μανταρινιών, αλλά και των άλλων παραγωγών εσπεριδοειδών, στην Άρτα. Τόνιζε ότι η πολύ χαμηλή ζήτηση, αλλά και οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης, καθιστούσαν αδύνατη τη κάλυψη όχι μόνο του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά ούτε καν του κόστους παραγωγής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε απόλυτα στη συνέχεια, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες, ειδικά της ποικιλίας κλημεντίνης, σε ποσοστό πάνω από 50%, έμειναν τελικά αδιάθετες, πάνω στα δέντρα.
Επιπλέον, ήδη από τότε υπογράμμιζε, ότι λόγω των βροχοπτώσεων και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αναπτύχθηκαν μύκητες στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν λόγω σήψης, και να μην μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο.
Για όλα αυτά, σημειώνει ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από το Υπουργείο, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος για τους παραγωγούς μανταρινιών.
Με την Ερώτησή του, σημειώνει ότι πλέον η κατάσταση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών έχει φτάσει στο απροχώρητο, και διανύοντας πλέον και την περίοδο συγκομιδής πορτοκαλιών, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόλις 15 χιλιάδες τόνοι, σε υπολογιζόμενη παραγωγή 60.000 -70.000 τόνων, καθώς υπάρχει έλλειψη ζήτησης και παράλληλα δεν υπήρξε εξαγωγικό ενδιαφέρον λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά διεθνώς. Το αποτέλεσμα είναι τελικά τα πορτοκάλια να μη μπορούν να πουληθούν και όταν υπάρχει η δυνατότητα, να διατίθενται σε εξευτελιστικές, για τους παραγωγούς, τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα λεμόνια, όπου και εκεί δεν υπάρχει ζήτηση, αφού σημειώνει ότι, αν δεν ανοίξουν οι λαϊκές αγορές, να απορροφήσουν τα προϊόντα αυτά, δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι, και για τα πορτοκάλια, όπως και για τα μανταρίνια, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων εμποδίστηκε η συγκομιδή, και οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ασθένειες στα προϊόντα με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής καρπόπτωση. Ενώ και ο παγετός στα μέσα και στα τέλη του μηνός Ιανουαρίου προξένησε επιπλέον ζημιές σε όλα τα εσπεριδοειδή. Τονίζει δε, ότι είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της μεγάλης ζημιάς για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών.
Επιπλέον, χαρακτηριστικά αναφέρει “…Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αντιμετωπίζουν ίσως τη χειρότερη χρονιά σε οικονομικό και βιοποριστικό επίπεδο. Σας τονίζω για μια ακόμα φορά ότι επιβάλλεται η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών και η στήριξη του εισοδήματός τους. Οι παραγωγοί, καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιών, όμως αυτό δεν αρκεί…”.
Και συνεχίζει τονίζοντας ότι πέρα από την επιβίωσή τους οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αν δεν ενισχυθούν σημαντικά, θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Γι’ αυτό απαιτείται πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης για την αποφασιστική στήριξη του εισοδήματός τους.
Για όλα τα ανωτέρω θέτει μια σειρά ερωτήσεων προς τον Υπουργό, που αφορούν :
Στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, και στα μέτρα που είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάθεσης και τιμών των εσπεριδοειδών, στην ανακοίνωση συγκεκριμένων και εξειδικευμένων μέτρων για τους παραγωγούς μανταρινιών, που ακόμα περιμένουν, στους επιτόπιους ελέγχους που απαιτούνται και την καταγραφή, της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην παραγωγή και των ζημιών για τους αγρότες, στην Κυβερνητική πρόθεση για στήριξη του εισοδήματος και για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε πρόγραμμα για το σκοπό αυτό. Στην αξιοποίηση του Προγράμματος De minimis για την ενίσχυση των παραγωγών, στις πρωτοβουλίες για την ουσιαστική στήριξη της δημιουργίας ομάδων παραγωγών, και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει τα σύγχρονα προβλήματα και τις ζημιές από ασθένειες που δεν προβλέπονται στον υπάρχοντα Κανονισμό.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό

Θέμα: «Στήριξη Εισοδήματος και Αποζημίωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών στην Π.Ε. Άρτας»

Κύριε Υπουργέ,
Μόλις πριν δύο μήνες με αφορμή σχετική Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή στις 2-12-2020, είχαμε συζητήσει με τον προκάτοχό σας κ. Βορίδη, για την πολύ ανησυχητική κατάσταση, όπως διαμορφώνονταν το διάστημα εκείνο, για την συγκομιδή, διάθεση και εξαγωγή μανταρινιών και την αγωνία των παραγωγών μανταρινιών, αλλά και των άλλων παραγωγών εσπεριδοειδών, στην Άρτα, που λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης, αλλά και των εξευτελιστικών τιμών πώλησης, διαφαίνονταν ήδη ότι ήταν αδύνατη η κάλυψη όχι μόνο του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά ούτε καν του κόστους παραγωγής.
Σε συνέχεια με Ερώτησή μου, πριν ένα μήνα περίπου, επεσήμανα ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, για την τύχη της φετινής παραγωγής, ιδιαίτερα των μανταρινιών, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες, ειδικά της ποικιλίας κλημεντίνης, σε ποσοστό πάνω από 50 %, έμειναν τελικά αδιάθετες, πάνω στα δέντρα. Επιπλέον λόγω των βροχοπτώσεων και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αναπτύχθηκαν μύκητες στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν λόγω σήψης, και να μην μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο. Άλλωστε, ούτε αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε, μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του covid-19 και την αναστολή λειτουργίας για κλάδους όπως η εστίαση, οι λαϊκές αγορές κλπ.
Οι απαντήσεις σας μέχρι σήμερα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος για τους παραγωγούς μανταρινιών.
Κύριε Υπουργέ,
Σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά, η κατάσταση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία φέτος για τα πορτοκάλια ειδικά, θα μπορούσαν να παραχθούν 60-70.000 τόνοι παραγωγή. Μέχρι σήμερα όμως διατέθηκαν περίπου 15 χιλιάδες τόνοι, αφού υπάρχει έλλειψη ζήτησης, όπως συνέβη και με τα μανταρίνια, ενώ παράλληλα δεν υπήρξε εξαγωγικό ενδιαφέρον λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά διεθνώς. Το αποτέλεσμα είναι τελικά τα πορτοκάλια να μη μπορούν να πουληθούν και όταν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, να διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό. Το ίδιο ισχύει και για τα λεμόνια, όπου και εκεί δεν υπάρχει ζήτηση, αφού αν δεν ανοίξουν οι λαϊκές αγορές, να απορροφήσουν τα προϊόντα αυτά, δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση.
Ενώ λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων εμποδίστηκε η συγκομιδή έστω και για τη μικρή ζήτηση που υπήρχε. Πλέον οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ασθένειες στα προϊόντα με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής καρπόπτωση.
Παράλληλα στα μέσα και στα τέλη του μηνός Ιανουαρίου, υπήρξε παγετός που προξένησε επιπλέον ζημιές, σε όλα τα εσπεριδοειδή.
Μετά από όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της μεγάλης ζημιάς για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών.
Κύριε Υπουργέ,
Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αντιμετωπίζουν ίσως τη χειρότερη χρονιά σε οικονομικό και βιοποριστικό επίπεδο. Σας τονίζω για μια ακόμα φορά ότι επιβάλλεται η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών και η στήριξη του εισοδήματός τους. Οι παραγωγοί, καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιών, όμως αυτό δεν αρκεί.
Επειδή, απαιτείται άμεση παρέμβαση για την ουσιαστική στήριξή τους, αφού η παραγωγή τους εκ των πραγμάτων τελικά μένει αδιάθετη, και εν τέλει καταστρέφονται τα προϊόντα στα δέντρα από μύκητες και ασθένειες που αναπτύχθηκαν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και συνδυασμού υγρασίας και θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να έχουμε καρπόπτωση,
Επειδή, οι όποιες ποσότητες διοχετεύτηκαν στην αγορά διατέθηκαν σε εξευτελιστικές και κάτω του κόστους παραγωγής τιμές,
Επειδή, οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν όχι μόνο το κόστος παραγωγής, αλλά και να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ενώ πολλοί μένουν χωρίς καθόλου εισόδημα,
Επειδή, πολλοί παραγωγοί εάν δεν ενισχυθούν, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους και την παραγωγή,
Επειδή, πέρα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες, για τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν επαρκούν, χρειάζεται και βούληση της πολιτείας για την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των εσπεριδοειδών, και είναι επιβεβλημένη η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών και η στήριξη του εισοδήματός τους.
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,
1. Ποια μέτρα έχετε λάβει μέχρι σήμερα και ποιά σκοπεύετε να λάβετε για τα προβλήματα διάθεσης και τιμών των εσπεριδοειδών, και ειδικότερα των πορτοκαλιών που βρίσκονται στην περίοδο συγκομιδής με τις παραπάνω συνθήκες;
2. Πότε θα ανακοινώσετε εξειδικευμένα και συγκεκριμένα για τους παραγωγούς μανταρινιών, για τα οποία ουσιαστικά έκλεισε η περίοδος συγκομιδής;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών όλων των εσπεριδοειδών;
4. Είναι στις προθέσεις σας, να δώσετε άμεσα εντολή για επιτόπιους ελέγχους και καταγραφή, της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην παραγωγή και των ζημιών για τους αγρότες;
5. Είναι στις προθέσεις σας η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε πρόγραμμα για το σκοπό αυτό;
6. Πως σκοπεύετε να καλύψετε τις απώλειες εισοδήματος; Είναι στις προθέσεις σας η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το De minimis;
7. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να πάρετε για την ουσιαστική στήριξη, στην πράξη, της δημιουργίας ομάδων παραγωγών;
8. Πότε υπολογίζετε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει τα σύγχρονα προβλήματα και τις ζημιές από ασθένειες που οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δηλαδή περιπτώσεις που δεν προβλέπονται στον υπάρχοντα Κανονισμό;

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Στο Αστικό και στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ ο Χριστόφορος Σιαφάκας

Κώστας Παππάς

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δ.Σ Αρταίων

Κώστας Παππάς

Ορισμός μελών Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Νικολάου Σκουφά

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..