ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φοροτεχνικοί – Λογιστές: Διαμαρτυρία και αποχή τη Πέμπτη

Σε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή προχωρούν τη Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 (όλο το 24ωρο) ως εκδήλωση ψηφιακής – ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έλαβε ομόφωνα την σχετική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των Ενώσεων της και καλεί τον κλάδο να συμμετέχει.
Παράλληλα καλεί και ζητά να στηρίξουν και να ενισχύσουν την απόφαση που αποτελεί καθολικό αίτημα του κλάδου, οι θεσμικοί φορείς: η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και όλα τα Επιμελητήρια της Χώρας.
Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Ιουνίου σε κοινή συνεδρίαση την ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας και των οργάνων αυτής, για να καθοριστεί η περαιτέρω δράση και οι αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Κλάδο.
Λογιστές και Φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται για όλα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης με εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων, όσο και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες, στις κατά περίπτωση πλατφόρμες που κλήθηκε ο κλάδος να εφαρμόσει, υλοποιώντας με υπευθυνότητα όλα τα μέτρα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα καθώς όπως αναφέρει η ΠΟΦΕΕ “ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.
Επιπλέον, επιδεινώνεται η θέση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα”.
Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Άρτας – Φιλιππιάδας συμμετέχοντας στην αποχή και διαμαρτυρία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
“Την απόλυτη παρακμή του επαγγέλματός μας ζούμε τους τελευταίους μήνες .Όπως στρώσαμε ας κοιμηθούμε λέει ο λαός και εδώ έρχεται και κουμπώνει ακριβώς. Όλα τα προηγούμενα χρόνια βάλαμε πλάτη στην οργάνωση και στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και για τον κλάδο δεν πήραμε τίποτα. Αυτό φάνηκε με την πρώτη μεγάλη κρίση που ήρθε και θα συνεχίσει δυστυχώς να αποτυπώνεται. Ένα Δημόσιο ανεπαρκές και ένας κλάδος τον οποίο καμία από τις δημόσιες σχέσεις που « χτίζαμε » τόσα χρόνια και επαφές με υψηλά ιστάμενους Υπουργούς, Διοικητές, Γενικούς Γραμματείς δεν τον βοήθησε. Απεναντίας ούτε σωσίβιο δεν μας πέταξαν και μας άφησαν να πνιγούμε. Και όλα αυτά γιατί δεν θωρακίσαμε τον κλάδο μας. Έπαιρναν τα πάντα και δε μας έδιναν τίποτα. Όλοι φρόντιζαν για την δημόσια εικόνα τους δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα. Με αποκορύφωμα το μεγάλο άδειασμα στα πλαίσια της καθιέρωσης και εφαρμογής των περίφημων Ηλεκτρονικών Βιβλίων. Μια μονομερής απόφαση που ποτέ δεν μάθαμε τους όρους που τέθηκαν στην αναφερόμενη συνάντηση – διαπραγμάτευση της ΠΟΦΕΕ με το Διοικητή της ΑΑΔΕ το 2018.
Πρέπει να το καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν μας θεωρούν συνεργάτες και το έχουν αποδείξει. Ο κόμπος στο χτένι έχει φτάσει εδώ και χρόνια.
Δυστυχώς όμως σε κάθε μορφή αντίδρασης και φωνή απόγνωσης από συναδέλφους υπήρχε πάντα το επιχείρημα ότι « σας φέρνουμε δουλειά στα γραφεία σας και εσείς φωνάζετε ». Δημιουργώντας ένα λογιστή χαμάλη υποβαθμίσαμε εμείς οι ίδιοι το ρόλο μας στην κοινωνία. Ζούμε σε μια χώρα πλατφόρμας. Στην Ελλάδα της πλατφόρμας ο λογιστής είναι ο χαμάλης του συστήματος. Ζούμε και εργαζόμαστε στο πιο τοξικό επαγγελματικό περιβάλλον. Σήμερα το ΔΣ της ΠΟΦΦΕ μας ζητά ως μέτρο αντίδρασης και διαμαρτυρίας την αποχή από ηλεκτρονική υποβολή κάθε δήλωσης στις 18/6/2020 . Εννοείται πως θα συμμετέχουμε σε αυτή τη δράση-διαμαρτυρία. Φτάνει όμως αυτό συνάδελφοι; Ή θα αποτελέσει άλλο ένα επιχείρημα για να μας στήσουν στον τοίχο; Να μεταφέρουν την υπαιτιότητα πάλι στον λογιστή ; Και το λέμε αυτό γιατί κάτι αντίστοιχο έγινε και στο παρελθόν και χρησιμοποιείται ως δικαιολογία μέχρι σήμερα. Ο όγκος υποβολής των δηλώσεων άλλωστε δεν ελέγχεται από τα μέλη της ΠΟΦΕΕ όταν ένας μεγάλος αριθμός υποβάλλεται από μη λογιστές . Η πολιτική της μη σύγκρουσης δεν έχει αποδώσει . Τώρα πρέπει να σώσουμε το επάγγελμά μας και τις οικογένειές μας.
Η Ένωση Άρτας Φιλιππιάδας προτείνει και καλεί και τις άλλες Ενώσεις να ακολουθήσουν και να προτείνουν σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΦΕΕ την άμεση σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Το κυρίαρχο όργανο της Ομοσπονδίας πρέπει να συνεδριάσει. Οι Ενώσεις μέλη να καταθέσουν προτάσεις και να καθοριστεί το πλαίσιο του συνδικαλιστικού αγώνα και των κινητοποιήσεων του κλάδου.
Αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί και από τις άλλες Ομοσπονδίες ακόμα και να πορευτούμε ενωμένοι σε κοινούς Αγώνες . Η πολυδιάσπαση άλλωστε μας έχει φτάσει εδώ που βρισκόμαστε τώρα.
Οφείλουμε να κάνουμε συνεχόμενες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ τοποθετώντας αιχμηρά τα προβλήματα του Κλάδου. Να παρέμβουμε στο ΟΕΕ μέσω των εκλεγμένων μελών της ΠΟΦΕΕ-Ε για άμεση υλοποίηση των αιτημάτων μας ή διαφορετικά μαζικών παραιτήσεών τους αν δεν ικανοποιηθούμε για αυτά.
Κουραστήκαμε να ακούμε την ίδια φράση από την κάθε υπηρεσία «να πάτε στον λογιστή σας» και ακόμη – ακόμη όταν αναφέρονται σε εμάς «ένα κουμπί είναι, γιατί δεν το πατάτε».
Εφόσον είμαστε τόσο αποτελεσματικοί και αναγκαίοι για τη λειτουργία του κράτους απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό . Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε και μας το στερούν άδικα”. καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ε.Φ.Ε.Ε Άρτας – Φιλιππιάδας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Κοινή συνεδρίαση για την ΟΧΕ του Αμβρακικού Κόλπου

Κώστας Παππάς

Εμπορικός Σύλλογος Άρτας – Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Σάββατο 6 Νοεμβρίου

Κώστας Παππάς

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..