ΒΙΒΛΙΟ

«Τραγωδία σε τρεις πράξεις»

«Τραγωδία σε τρεις πράξεις» Α.Κρίστι Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 279
Η αστυνομική λογοτεχνία γνωρίζει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανή άνθηση και όλο και περισσότεροι συγγραφείς στρέφονται προς αυτήν για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.Οι κλασικές αξίες όμως, όπως τα έργα της Άγκαθα Κρίστι , παραμένουν αμετάβλητες στον χρόνο…
Hεμβληματική Άγκαθα Κρίστι αποτελεί συγγραφικό φαινόμενο! Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κατατάσσοντάς τη στην πρώτη τριάδα μετά τη Βίβλο και τον Σαίξπηρ, ενώ μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε 103 γλώσσες. Οι παράξενες ιστορίες της εξακολουθούν να γοητεύουν χάρη στις πολλαπλές εκδοχές που επινοεί, στις ανατροπές, στο παιχνίδι γάτας και ποντικού που παίζει με τον αναγνώστη, αλλά και στο αδιόρατο χιούμορ της.
Η πρώτη έκδοση του «Τραγωδία σε τρεις πράξεις» έγινε το 1934 στις ΗΠΑ. Το 1986 το βιβλίο έγινε ταινία για την τηλεόραση με τον Πίτερ Ουστίνοφ και τον Τόνι Κέρτις.
ΗρακληςΠουαρό: Ο δημοφιλέστερος και ευφυέστερος ντετέκτιβ του κόσμου! Συνταξιούχος Βέλγος ντετέκτιβ , είναι παρών στον θάνατο του εφημέριου Μπάμπινγκτον.
Τραγωδία σε τρείς πράξεις
Σκηνοθεσία : Σερ Τσαρλς Κάρτραϊτ , Βοηθοί σκηνοθέτη : Κύριος Σάτερθγουεϊτ -Δεσποινίς Ερμιόνη Λίτον Γκορ Κοστούμια : Άμπροζιν ΕΠΕ, Φωτισμός : Ηρακλής Πουαρό.
Πράξη Πρώτη -Υποψία, Πράξη Δεύτερη-Βεβαιότητα, Πράξη Τρίτη-Αποκάλυψη.
Σερ Τσαρλς Κάρτραϊτ. Βετεράνος ηθοποιός. Ήταν ανώτερος ηθοποιός στην προσωπική του ζωή απ΄ότι στο σανίδι!Ο Τσαρλς μονίμως υποδύεται κάποιον ρόλο.Του είναι αδύνατον να το αποφύγει… είναι η δεύτερη φύση του.Ο Τσαρλς δε φεύγει απλά από ένα δωμάτιο …αποχωρεί από τη σκηνή… και συνήθως συνοδεύει την αποχώρησή του με μια καλή ατάκα. Όπως και να΄χει , του αρέσει να αλλάζει ρόλους…Είναι ο οικοδεσπότης της βραδιάς κατά την οποία χάνει τη ζωή του ο εφημέριος Μπάμπινγκτον, και ο πρώτος που υποψιάζεται πως κάτι ύποπτο κρύβεται πίσω από τον ξαφνικό θάνατο του ηλικιωμένου κληρικού.
Ο Εφημέριος Μπάμπινγκτον είναι το πρώτο θύμα , που τελικά αποδεικνύεται από τον Ηρακλή Πουαρό,πως επρόκειτο για δολοφονία.
ΔρΜπαρτόλομιουςΣτρέιντζ .Γιατρός και παιδικός φίλος του σερ Τσαρλς.Λίγο καιρό αργότερα , πέφτει και αυτός νεκρός στη διάρκεια του δείπνου που παρέθετε στο σπίτι του.
Κυρία Ντε Ράσμπριτζερ ασθενής στο σανατόριο του δρα Στρέιντζ.Είναι το τρίτο θύμα του δολοφόνου , λίγο καιρό μετά το θάνατο του γιατρού.
Ερμιόνη Λίτον Γκορ .Γνωστή με το παρατσούκλι Εγκ.Η νεαρή γυναίκα έχει κινήσει το ενδιαφέρον του σερ Τσαρλς, ενώ και η ίδια κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι για τον ώριμο άνδρα.Παρούσα στον θάνατο τόσο του εφημέριου όσιο και του γιατρού, συμμετέχει από νωρίς στις έρευνες.
ΜίριαλΓουίλς .Θεατρική συγγραφέας.Ιδιότροπος χαρακτήρας και κλειστός άνθρωπος.Διακρίνεται για την παρατηρητικότητά της.
Έλις.Μυστηριώδης μπάτλερ που είχε αρχίζει να εργάζεται στο σπίτι του δρα Στρέιντζ λίγο καιρό πριν από το θάνατο του γιατρού.Άψογος στα καθήκοντά του, περνούσε απαρατήρητος , μέχρι τη στιγμή της εξαφάνισής του την επομένη του θανάτου του γιατρού.
ΣίνθιαΝτέικερς. Ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την Άμπροζιν ΕΠΕ ,την επιτυχημένη εταιρεία ραπτικής.Συναντούσε κανείς την επωνυμία στα προγράμματα των θεατρικών παραστάσεων.
Στη Φωλιά του Κόρακα , που είναι ένα σύγχρονο μπανγκαλόου , θα γίνει το δείπνο του σερ Τσαρλς Κάρτραϊτ , ο οποίος έχει καλέσει δεκατρία άτομα , μεταξύ αυτών και τον ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό. Φαίνεται πως το σαββατοκύριακο που θα μείνουν οι καλεσμένοι δεν θα γίνει κάποιο έγκλημα.
Όμως ο ΗρακληςΠουαρό δε χρειάζεται να αναζητήσει το έγκλημα …έρχεται από μόνο του να τον συναντήσει…
Η βραδιά προβλέπεται όμορφη στο εξοχικό του ηθοποιού Τσαρλς Κάρτραϊτ. Αλλά εξελίσσεται τραγικά, πρώτα και κύρια για τον αιδεσιμότατο Στίβεν Μπάμπινγκτον, που καθώς πίνει το κοκτέιλ του αρχίζει να βήχει, τον πιάνουν σπασμοί και πεθαίνει. Όταν το ποτήρι με το μαρτίνι του στέλνεται για ανάλυση, δεν βρίσκεται ίχνος δηλητηρίου σ’ αυτό -όπως ακριβώς είχε ήδη προβλέψει ο Ηρακλής Πουαρό. Κι ακόμη πιο παράξενο είναι το ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως κίνητρο για τον φόνο.Όμως ο θάνατος του αιδεσιμότατου δεν επήλθε υπό φυσιολογικές συνθήκες, ήταν δολοφονία.
Ο θάνατος του Στίβεν Μπάμπινγκτον μπορούσε να περιγραφεί ως η πρώτη πράξη του δράματος .Η δεύτερη πράξη του δράματος άρχισε στο Μόντε Κάρλο με τον θάνατο του σερ Μπαρτόλομιου.Τόσο ο Στίβεν Μπάμπινγκτον όσο και ο σερ ΜπαρτόλομιουΣτρέιντζ είχαν δολοφονηθεί και οι δύο φόνοι αποτελούσαν σκέλη του ίδιου εγκλήματος .Αργότερα ο τρίτος φόνος της κυρίας Ντε Ράσμπρριτζερ αποτελούσε την Τρίτη πράξη της τραγωδίας. Και οι τρεις θάνατοι είχαν διαπραχτεί από το ίδιο το άτομο.
Τι ρόλο έπαιξε η καθαρή νικοτίνη στο ποτήρι του λικέρ που ήπιε ο σερ Μπαρτόλομιου ;
Ποιος ήταν ο εξαφανισμένος μπάτλερ,ο Έλις;
Τι σχέση έχει το ζωγραφισμένο σημάδι στον καρπό του μπάτλερ;
Τι σχέση έχει το απόφθεγμα: Chercherlafemme(αναζητήστε τη γυναίκα) ;
Ποιο ήταν το κίνητρο των φόνων ;
Μήπως δεν αντίκριζαν όλοι την πραγματικότητα , αλλά ένα περίτεχνο δομημένο σκηνικό ;
Μήπως όλα δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια γενική πρόβα ;
Με ποιον τρόπο θα αποχωρήσει από την σκηνή ο δολοφόνος ;
Ήταν τελικά μια τραγωδία σε τρεις πράξεις και τώρα έπεσε η αυλαία ή θα συνεχιστούν οι δολοφονίες;
Προσπαθεί ο δολοφόνος να αποπροσανατολίσει τις έρευνες του Πουαρό;
Ήταν πραγματικά ευφυής ο εγκληματίας ;
Θα ξεγελαστεί ο Ηρακλής Πουαρό;
Από τη στιγμή που είναι μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό είναι εντελώς περιττό να πούμε ότι διαβάζεται με εξαιρετική ευχαρίστηση.Άγκαθα Κρίστι με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό είναι εντελώς περιττό να πούμε ότι διαβάζεται με εξαιρετική ευχαρίστηση.

Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.
Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Το κορίτσι με το σαλιγκάρι – Συνέντευξη με την Πηνελόπη Κουρτζή

Κώστας Παππάς

Εκδήλωση Οι φίλοι του βιβλίου Άρτας «Η ναυμαχία του Ακτίου-2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 31 π.Χ.»

Κώστας Παππάς

«Η ιστορία των αλόγων» Μ.Λούντε

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..