Καθώς πλησιάζει η μεγάλη ώρα που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, κάθε χώρα σχεδιάζει και διαμορφώνει τις εσωτερικές της διαδικασίες. Η Ελλάδα έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την έναρξη εμβολιασμού κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει και εφόσον τα εμβόλια λάβουν τη σχετική άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο και μετά να ξεκινήσει εμβολιασμούς. «Η χώρα μας είναι έτοιμη. Μετά την έγκριση θα ακολουθήσει παράδοση και την επόμενη μέρα από την παράδοση θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει προτεραιοποιήσει τις κατηγορίες και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μηχανισμών έχει κινητοποιηθεί, έτσι ώστε να έχουμε εμβολιαστικά κέντρα, το προσωπικό που θα μας εμβολιάσει, όλα με ασφάλεια και με υψηλό δείκτη ευθύνης», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στη χώρα μας μετά τις 10 Ιανουαρίου οπότε αναμένεται να έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, στη χώρα μας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου με την Ελλάδα να προμηθεύεται 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί. Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Αν η χώρα μας προμηθευτεί περισσότερες δόσεις εμβολίων θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.
Ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι στο Περιστέρι, θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες, οι οποίες θα λειτουργούν ταυτόχρονα. Η κάθε αίθουσα θα μπορεί να υποδέχεται ένα άτομο κάθε δέκα λεπτά, δηλαδή θα μπορούν να εμβολιάζονται έως και 3 άτομα την ίδια στιγμή.
Ο εμβολιασμός των πολιτών θα γίνει σε δύο δόσεις, μεταξύ των οποίων θα μεσολαβούν περίπου 30 ημέρες. Η χώρα μας θα λάβει συνολικά 25 εκατ. δόσεις. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Ο τρόπος
Η άυλη συνταγή που έχει δώσει λύση σε 800.000 και πλέον πολίτες με χρόνια νοσήματα είναι το επικοινωνιακό “κανάλι” στο οποίο επενδύει περισσότερο η κυβέρνηση. “Όσοι έχουν εγγραφεί ήδη στην αύλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, για εμβολιασμό στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο σε καθορισμένη ημέρα και ώρα. Εφόσον πατήσουν την επιλογή “αποδοχή” το ραντεβού θα καταχωριστεί. Το ζητούμενο, συνεπώς, είναι να εγγραφούν στο gov.gr όσο περισσότεροι πολίτες μπορούν καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο η διαδικασία θα είναι αυτόματη” δηλώνει στα “ΝΕΑ” ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Δεδομένου ότι η ΗΔΙΚΑ αποτελεί μια ενημερωμένη “τράπεζα” δεδομένων για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις δίδεται η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης και ενημέρωσης εκείνων των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Παράλληλα όμως δρομολογείται και μια δεύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolia.gov.gr, αποτελώντας ένα ακόμη κομβικό σύνδεσμο επικοινωνίας. “Καταχωρίζοντας το ΑΜΚΑ θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει αν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού”, τονίζει ο ίδιος στην εφημερίδα.
Η τρίτη οδός θα είναι το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα να σημειώνει ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να αποκλειστεί από το κανάλι επικοινωνίας και άρα από το δικαίωμα να εμβολιαστεί.
Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν.
Ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών
Το ελληνικό σχέδιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού, καθώς η επιτυχία του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών. Επιστημονικοί φορείς συγκροτούν κοινό μέτωπο ενημέρωσης για τα θέματα του εμβολίου και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να καταλάβει ότι, τα εμβόλια που θα εγκριθούν είναι ασφαλή. «Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος αφαιρεί ζωές. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει προβληματισμός, αλλά τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση, θα είναι ασφαλή», τόνισε ο Χανς Κλούγκε.
Διαβεβαίωσε ότι «στην Ελλάδα και την ΕΕ, εφαρμόζονται όλες οι τυπικές εθνικές ρυθμιστικές διαδικασίες και ο ΠΟΥ αξιολογεί όλα τα υποψήφια εμβόλια COVID-19, καθώς ολοκληρώνονται οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα αξιολογούνται διεξοδικά και πληρούνται όλες οι στάνταρ απαιτήσεις ασφαλείας, προτού εγκριθεί ένα εμβόλιο. Τα εμβόλια με τα οποία εμβολιάζουμε πάνω από το 95% των παιδιών μας με σκοπό την προστασία από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, τη διφθερίτιδα λαμβάνουν έγκριση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η εμπιστοσύνη σας στο εμβόλιο για τον COVID-19 και στις υπηρεσίες Υγείας που θα το παρέχουν, θα είναι ζωτικής σημασίας. Σας καλώ να αναζητήσετε αξιόπιστες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Μην γίνεστε μέρος μιας νέας πανδημίας παραπληροφόρησης», τονίζει.
«Η επιστήμη, η τεχνολογία, η έρευνα, η ιατρική είναι με το μέρος μας. Ας ενημερωθούμε σωστά. Ας ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας. Ξέρουμε τη δύναμη της Επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μαζί», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν στα fake news και να «κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την εθνική προσπάθεια».
Σύσκεψη για το σχέδιο εμβολιασμού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.
πηγή:enikos.gr
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις