• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Το «Κοινό των Ηπειρωτών» για την 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την εκλογή μελών της στις Επιτροπές του
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» για την 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την εκλογή μελών της στις Επιτροπές του

Πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, όπου συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις, για τα προγραμματισμένα θέματα ημερησίας διάταξης (για εκλογή εκπροσώπων στο ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. Α.Ε. και υποστήριξη αιτήματος παράτασης της απασχόλησης των εργαζομένων, σε υπηρεσίες της περιφέρειας, μέσω κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ) και για τα εκτός ημερησίας διάταξης επείγοντα θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και για αιτήματα που έθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τα επίκαιρα ζητήματα του προσφυγικού- μεταναστευτικού και τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού στην «Α.Μ.Κ.Ε. ΜΕΡΙΜΝΑ».
Η παράταξη μας «Κοινό των Ηπειρωτών» και ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας υπερψήφισαν τα θέματα που έκριναν ότι λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον και υπέρ των εργαζομένων. Τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η χώρα έχει υποχρεώσεις και πρέπει να ανταποκριθεί στην μεγάλη πρόκληση της φιλοξενίας ανθρώπων που μεταναστεύουν και γίνονται πρόσφυγες εξ αιτίας του πολέμου στον τόπο τους. Οι Έλληνες ξέρουν από μετανάστευση και προσφυγιά, πήγαν σε όλο τον κόσμο. Να ανταποκριθούμε και πέρα από τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις μας. Δεν υπάρχουν «..έγγειες γυναίκες που ήρθαν να γεννήσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα…» και δεν υπάρχουν στη δική μας θεώρηση «λαθρομετανάστες», όπως απαράδεκτα ειπώθηκε και αποδοκιμάσαμε δημόσια την άποψη! Ζητήσαμε ενημέρωση και εξηγήσεις από τον Περιφερειάρχη για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στην πρόσφατη σύσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και δεν πήραμε πειστικές απαντήσεις.
Στο θέμα των περιβαλλοντικών όρων για το υδροηλεκτρικό στο «ΓΙΑΝΙΤΣΙ» Βουργαρελίου του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων καταψηφίσαμε, όπως έκαναν όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού Συμβουλίου, μετά την εισήγηση του Περιφερειάρχη, ο οποίος ενώ δηλώνει αναφανδόν υπέρ κάθε τέτοιου έργου, στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιτίθεται. Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά με όρους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάστασή τους.
Αντίθετα, ο κ. Καχριμάνης δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο «Βελενζικό» και στη Μεγαλόχαρη της Άρτας, γιατί λέει «έχουν όλες τις αδειοδοτήσεις». Δεν έχουν όμως, την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, που αντιτίθεται και βρίσκονται σε δικαστικούς αγώνες εδώ και δεκαετίες. Εμείς στο θέμα αυτό υποστηρίζουμε το δίκιο των ντόπιων κατοίκων, καθώς πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο «NATURA». Είμαστε αλληλέγγυοι με το κίνημα των πέντε δημάρχων και των κατοίκων στα «ΑΓΡΑΦΑ» ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές τους. Για τον λόγο αυτό, καταγγέλλουμε την σύλληψη και αυτόφωρη κράτηση του προέδρου και των μελών του Δασικού Συνεταιρισμού Βελενζικού που θα δικαστούν στις 11 Οκτωβρίου, γιατί υπερασπίστηκαν την ιδιοκτησία τους απέναντι στην εταιρία!
Τέλος, με την ευκαιρία της συζήτησης για την εκλογή εκπροσώπων στο ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. Α.Ε. καταθέσαμε εύλογα ερωτήματα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί από την περιφερειακή αρχή και για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Το ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. από το 2014 έχει εκταμιεύσει δάνειο ύψους 490.000 ευρώ -το οποίο μας κοστίζει 50.000 ευρώ ετησίως-, έναντι επιδότησης που κλήθηκε να επιστρέψει και μάλιστα εντόκως, μετά τους σχετικούς ελέγχους.
Ως παράταξη θεωρούμε ότι θα πρέπει να έρθουν όλα στο φως και η Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει το Σώμα για όλες τις ενέργειες, τα αποτελέσματα των ελέγχων, αλλά και τις οικονομικές ή άλλες επιπτώσεις τους.
Καταθέσαμε για τον λόγο αυτό στα πρακτικά δημόσια έγγραφα, που ήρθαν σε γνώση μας και αφορούν:
– την από 8/4/2019 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΕΠΕ με θέμα «Ολοκλήρωση του έργου ΒΙΟΠΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ως προς το οικονομική μέρος», με διευκρινήσεις επί του χρηματοδοτικού σχήματος, τη χρηματοδότηση του έργου από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, τη χρηματοδότηση πρόσθετων έργων από το ΠΔΕ, διευκρινήσεις επί του αριθμού των επικαλύψεων των έργων και των παραβάσεων το Ν.1418/1984, όπως καταγράφηκαν στην έκθεση ελέγχου του Ο.Ε. και κλείνει με επισημάνσεις….
– την από 5/12/2018 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΕΠΕ με το ίδιο θέμα «Ολοκλήρωση του έργου ΒΙΟΠΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ως προς το οικονομικό μέρος», με ανάλυση κόστους επένδυσης, ιστορικό, έκθεση επανελέγχου και καταλήγει ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ως επιλέξιμες τις δαπάνες που έγιναν και τις αναφέρει. Προτείνει την απένταξη του ΒΙΟΠΑΘΕ του 2008, την έντοκη επιστροφή της προκαταβολής ύψους 330.436,54 ευρώ και την επιβολή στον φορέα ΒΕΠΕ των νόμιμων κυρώσεων για την μη λειτουργία του βιολογικού ….!!
– ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ Κ’ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ του ΒΙΟΠΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (56) σελίδων με πόρισμα, πίνακες για τα έργα και πολλά άλλα.
Το Κοινό των Ηπειρωτών απείχε της ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων και ζήτησε ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να ξεκαθαριστούν όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Άρτας.

Κώστας Παππάς

Σοκάρει η δράση της δασκάλου που κατηγορείται για αποπλάνηση 14χρονης

Κώστας Παππάς

Αποκλειστικά η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη Άρτης κ Καλλίνικου μετά την περιπέτεια

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..