ΗΠΕΙΡΟΣ

Το έθιμο του Μ. Σαββάτου στη Πρέβεζα

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας , όταν οι Χριστιανοί προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους έριχναν στο Σαϊτάν Παζάρι λιπαρές ουσίες και έσκαγαν αυτοσχέδιες κροτίδες, σε ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης αναβίωσε το πρωί του Μ. Σαββάτου με τη πρώτη Ανάσταση στη Πρέβεζα.
Λίγο μετά τις 9.30 όταν ο ο ιερέας του Αγίου Χαραλάμπους έδωσε το χαρμόσυνο μήνυμα , εκατοντάδες πήλινα αντικείμενα έσπασαν στο πλακόστρωτο συμβολίζοντας έτσι τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο.


Την ανοιξιάτικη γιορτή πλαισίωσαν με αναστάσιμους ρυθμούς η Φιλαρμονική Δ.Ε Λούρου και ο Χορευτικός Όμιλος “Πρέβεζα” με την παραδοσιακή Πρεβεζάνικη στολή.
Τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης καλωσόρισαν ο Εμπορικός Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου και ο Δήμος της Πρέβεζας μοιράζοντας -μαζί με τις ευχές τους- πήλινα κανάτια και το παραδοσιακό νηστίσιμο γλύκισμα “τζουτζούκι” .

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Θλιβερές εικόνες στο παραποτάμιο πάρκο της Άρτας

Κώστας Παππάς

Δράση στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Κώστας Παππάς

Δολιοφθορά στο έργο της ανάπλασης του Κάστρου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..