• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Τι θα συμβεί αν… προσπεράσουμε την 25η Ιουνίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συμβεί αν… προσπεράσουμε την 25η Ιουνίου

Χρήστος Μέγας
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υφίσταται θέμα δεδηλωμένης. Αντιθέτως.
Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο η ποιότητα της εκπροσώπησης. Γι αυτό δεν πρέπει να προσπεράσουμε την 25η Ιουνίου…
Γιατί από την επομένη, εκτός από τις καιρικές ακρότητες του φετινού καλοκαιριού, θα συνεχιστούν εντεινόμενα και τα προβλήματα.
Ειδικά γιατί μια παντοδύναμη εξουσία έχει την τάση, όχι να προλαβαίνει και διευθετεί τα ζητήματα που γεννούνται, αλλά να αντιμετωπίζει όσους αντιδρούν σε αυτά…
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη…
Αν και μοιάζει πρώιμο, το επόμενο θέμα είναι η πλήρης αποσύνδεση της εξουσίας με την κοινωνία. Άλλες οι παραγωγικές, οικονομικές, νεολαιίστικες, οι δικές μας ανάγκες, αλλού θα πέφτει το οικονομικό βάρος της κυβέρνησης.
Η… προεξοφληθείσα πλειοψηφία είχε αναλάβει πριν τις εκλογές δεσμεύσεις και είχε βάλει υποθήκες και τώρα της αποφέρουν τη νέα θητεία.
Αρχίζει η σκληρή εποχή της… συγκαλυφθείσας πραγματικότητας και των ανεξόφλητων γραμματίων.
Το Νοσοκομείο
Για παράδειγμα:
1.Στο νοσοκομείο της Άρτας, όπου επίσης καταφεύγουν η Νότια Ήπειρος, η Λευκάδα και η μισή Αιτωλοακαρνανία, δεν υπάρχει Ιατροδικαστής, το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα διαλύθηκε ελλείψει προσωπικού, τέσσερις χειρουργοί -επί συνόλω πέντε υπηρετούντων- έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο (67ο) και παραμένουν εκτάκτως στο λειτούργημά τους με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και μάλιστα της υπηρεσιακής κυβέρνησης (που ανέλαβε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου!
Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό, το πρόβλημα γενικευμένο. Το ΕΣΥ δεν μπορεί να αναταχθεί χωρίς σχέδιο και κονδύλια. Η χώρα έχει δεσμευτεί σε πλεονάσματα άνω του 2,5% επί του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός του 2024 έχει όριο δαπανών το +2,6%, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κατευθυνθεί σε άλλες χρήσεις. Η ΝΔ έχει δεσμεύσει 400 εκ. ευρώ για την Υγεία, όταν το ΠΑΣΟΚ προτείνει 3,5 δισ. (10% του συνολικού ποσού των 32 δισ. ευρώ).
Από το χωράφι στο… ράφι
2.Οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, εξαντλημένοι και απογοητευμένοι, σχεδόν καταριούνται τη μοίρα τους. Παραιτήθηκαν της προσπάθειας βελτίωσης της θέσης τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι «παραδόθηκαν». Αλλαγή απασχόλησης αναζητούν, μην αποκλείοντας και κάποια εργασίας κρατικής εξάρτησης. Κάτι που τους ενσωματώνει πιο έντονα στο πελατειακό κομματικό σύστημα. Είναι από τους κύριους λόγους της ΝΔημοκρατικής κυριαρχίας…
Οι αγρότες παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος, η απόκλιση τιμών από το χωράφι στο ράφι είναι χαώδης, το κόστος παραγωγής έχει ανατρέψει παραγωγικές προσδοκίες και όνειρα. Η Περιφέρεια υποφέρει παραγωγικά, δηλαδή Δημογραφικά και Κοινωνικά…
Οι μεγάλοι «παίχτες»
3.Οι «μεγάλοι» παίχτες προσδοκούν στο μοίρασμα των υπολοίπων 26 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και έτσι «επένδυσαν» στη συνέχιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κατανομή θα ισχύσει, αλλά όχι υπέρ των υποδομών, της βιομηχανίας, των Δικτύων. Η ενεργειακή φτώχεια θα ενταθεί, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υποχωρεί, το τεράστιο και συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών απειλεί να φέρει νωρίτερα (από το 2032) την νέα πτώχευση.
Τουρκικός επεκτατισμός
4.Στο Αιγαίο υπάρχει κίνδυνος ο διάλογος για το συνυποσχετικό προς το Διεθνές Δικαστήριο να μην αφορά στη μια και μοναδική διαφορά (χάραξη Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης), αλλά σε ευρύτερα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας.
Η Συνθήκη της Λοζάνης και το 100ετές στάτους στο Αιγαίο θα είναι μετεκλογικά στην ημερήσια διάταξη.
Για όλα αυτά, τον ακέραιο πατριωτικό λόγο, την βελτίωση των συνθηκών, την επαναλειτουργία του ΕΣΥ που εγκαταλείφθηκε, την υποστήριξη των πιο αδυνάτων, απαιτείται η στήριξη του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
Η νέα απειλή είναι τα σύγχρονα προβλήματα που προστίθενται πάνω στις παλαιές παθογένειες. Πρέπει να γίνει καλύτερη διανομή των αναπτυξιακών κονδυλίων ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στις ευκαιρίες, το περιοριστεί το χάσμα της κοινωνίας με τον προκλητικό πλούτο.
Τα νέα προβλήματα και οι ευκαιριακές προεκλογικές υποσχέσεις δεν περιγράφουν μια άνετη κυβερνητική βόλτα της ΝΔ στο πάρκο. Ειδικά μετά την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη για ίσες ευκαιρίες και θεσμική ισονομία.
Οι υπερφίαλοι εξάλλου ας θυμούνται: Ήδη η κρίση έχει οδηγήσει σε παραίτηση, για διαφορετικούς λόγους, δύο λαοπρόβλητους πρωθυπουργούς. Ο ένας ευθύνεται για την πρόκληση της οικονομικής κρίσης (Καραμανλής), ο δεύτερος «πλήρωσε» γιατί έλαβε δραματικά μέτρα ανάταξης της χώρας και της κοινωνίας (Παπανδρέου).

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα σχετικά με τις ενισχύσεις στους αγρότες παραγωγούς της Άρτας

Κώστας Παππάς

Οργάνωση Μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για το νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως

Κώστας Παππάς

Μήνυμα του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου για την ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..