Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 οι διήμερες εργασίες της 3ης τεχνικής συνάντησης του διασυνοριακού έργου MeDInno – «Κοινή ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων με βάση την τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση, αναφορικά με την εκτροφή μηρυκαστικών και τους σχετιζόμενους αγροδιατροφικούς τομείς» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.
Τη συνάντηση διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, επικεφαλής εταίρος του έργου, ενώ ακόμα συμμετείχαν η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, η Ένωση Επαρχιών της Απουλίας, η Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας – 18 Ιουλίου 2019 – πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων με κύριες θεματικές την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού του με γνώμονα την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν εκτενώς οι διαδικασίες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία για την παραγωγή νέων προϊόντων τυροκομίας και κρέατος αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και τη μακρά παράδοσή του στους κλάδους της γαλακτοπαραγωγής, της κρεοπαραγωγής και της τυροκομίας. Ενώ, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός κοινών δράσεων προβολής νέων και υφιστάμενων προϊόντων τυροκομίας και κρέατος στο πλαίσιο στοχευμένων γαστρονομικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και την Ιταλία αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης.
Τη δεύτερη ημέρα – 19 Ιουλίου 2019 – πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης στο Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο, στο περιθώριο της οποίας οι εκπρόσωποι των εταίρων συζήτησαν για την αναγκαιότητα σεβασμού των αρχών της τυροκομικής παράδοσης και της αξιοποίησης, προσαρμογής και ενσωμάτωσής τους στις σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες. Παράλληλα, σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι εταίροι, προκειμένου να ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή των κτηνοτρόφων, καθώς και των εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων και μονάδων παραγωγής προϊόντων κρέατος στις δράσεις του έργου MeDinno.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο MeDInno έχει στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων τυροκομίας κυρίως με βάση το πρόβειο και αίγειο γάλα και της τυποποίησης πρόβειου, αίγειου και μοσχαρίσιου κρέατος από εγχώριες φυλές. Απώτερος σκοπός του έργου είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, η αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, η διατήρηση των ήδη υπαρχουσών εκμεταλλεύσεων και η μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας.
Το έργο MeDInno συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις