• Home
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • «Σφαγεία και ναυάγια» του Δημήτρη Βλαχοπάνου
ΒΙΒΛΙΟ

«Σφαγεία και ναυάγια» του Δημήτρη Βλαχοπάνου

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα υπό τον νέο του τίτλο «Σφαγεία και ναυάγια» το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου με θέμα του την Ελλάδα της κατοχής και της αντίστασης, του εμφυλίου πολέμου και της μετεμφυλιακής εποχής. Πρόκειται για επανέκδοση του μυθιστορήματος «Κώστας Αναστασίου, της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων», που βγαίνει ανανεωμένο ως προς τον τίτλο και το εξώφυλλο και συμπληρωμένο ως προς το περιεχόμενό του.
Στις 347 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας, μέσα από την αφήγηση της ζωής τού μικρού βοσκού Κώστα Αναστασίου, περιγράφει το σφαγείο της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας από τους στρατιώτες της 1ης μεραρχίας ορεινών καταδρομών της γερμανικής Βέρμαχτ την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943. Περιγράφει το σφαγείο της λευκής τρομοκρατίας και του εμφυλίου πολέμου 1946 – 1949 που συντάραξε την Ελλάδα και όρισε το μεταπολεμικό της μέλλον. Περιγράφει το ναυάγιο των αντιπάλων τού εμφυλίου πολέμου, οι οποίοι έριξαν τον ελληνικό λαό στην αδελφοσφαγή και την απόλυτη δυστυχία. Περιγράφει το ναυάγιο του ελληνικού κόσμου της μετεμφυλιακής εποχής, που αναζήτησε τη σωτηρία του και την επιβίωσή του παίρνοντας τους δρόμους του ξενιτεμού και αναζητώντας ναυτικό φυλλάδιο για τους ωκεανούς και τις θάλασσες.
Από το ένα σφαγείο των γερμανικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και του ναζιστικού δόγματος «βία χωρίς όρια», η Ελλάδα του αγώνα και της θυσίας οδηγείται στο σφαγείο του εμφύλιου μίσους και των εμφύλιων πυρών. Κι όταν πέφτει η αυλαία της αιματηρής δεκαετίας του 1940, ανοίγει η αυλαία του νέου δράματος: τα πέτρινα χρόνια και η αδήριτη ανάγκη του ξενιτεμού και των θαλασσών. Τα ναυάγια του εμφυλίου πολέμου γεννούν τα ναυάγια της μετεμφυλιακής εποχής. Κι ο λαός παραμένει το μεγάλο σφάγιο στο βωμό της θυσίας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Προς τη λίμνη» Γ.Βάγκνερ

Κώστας Παππάς

Από το μαγικό βουνό στο βουνό της σιωπής.

Κώστας Παππάς

Παρουσίαση βιβλίου στην Άρτα – “Άρνηση Στράτευσης”

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..