Συνάντηση εργασίας με θέμα: « Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου ».
Αύριο Πέμπτη 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών με θέμα: «Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου».
Στη συνάντηση, η οποία θα γίνει στο ανώτατο υψηλό επίπεδο, έχουν κληθεί να παρευρίσκονται οι κ.κ.:
Βουλευτές Περιοχής
Δήμαρχοι Περιοχής
Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής
Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Άκης Σκέρτσος
Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης
Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής Και Ασύλου κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης
ΓΓ Υποδοχής, κ. Εμμανουήλ Λογοθέτης
ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός προβλέπει:
Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.
Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.
Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.
Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+.
Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+.
Πέραν των κέντρων κλειστού τύπου, θα δημιουργηθούν και δέκα περίπου ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην των Ιονίων (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να… διαφεύγουν προς Ιταλία) και βεβαίως πλην Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων όπου θα υπάρχουν τα πέντε κλειστά κέντρα.
Οι δομές στην ενδοχώρα θα είναι ελεγχόμενες (δηλαδή οι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να βγουν αλλά θα επιστρέφουν συγκεκριμένη ώρα και εάν παραβιάσουν τους όρους θα μεταφέρονται σε μία από τις πεντε κλειστές δομές) και όχι κλειστές, γιατί η δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αντιτίθεται στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Στα κλειστά θα δοθούν και όλες οι λειτουργίες των hotspot δηλαδή εκεί θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και αυτή θα έιναι μία ακόμη διαφορά με τις ελεγχόμενες δομές.