Σκέψεις να «κοπούν» τα τηγανητά στην εστίαση, τέλος η τηγανητή πατάτα από το σουβλάκι.
Τεράστιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην εστίαση, λόγω της μεγάλης έλλειψης πρώτων υλών και ιδίως του ηλιέλαιου. Ως εκ τούτου οι επιχειρηματίες ψάχνουν ευφάνταστους τρόπους για να μην επιβαρυνθούν και άλλο οι καταναλωτές.
Μια από τις σκέψεις αυτές είναι να αφαιρέσουν τα τηγανητά από το μενού των εστιατορίων και των ταβερνών ενώ τα σουβλατζίδικα, δεδομένης της αύξησης της τιμής των σουβλακίων, σκέφτονται να αφαιρέσουν τις τηγανιτές πατάτες από το εθνικό μας φαγητό προκειμένου να μην χρειαστεί να αυξήσουν και άλλο την τιμή.
Υπενθυμίζεται ότι το τυλιχτό σουβλάκι (πίτα γύρος) ακριβαίνει κατά 20-50 λεπτά του ευρώ, κι αναμένεται να πάει στα 3,20 ευρώ στην Αθήνα. Μετά από την αύξηση κατά 12% που είχε γίνει πέρυσι στο τέλος του καλοκαιριού, το σουβλάκι με πίτα κοστίζει από 2,60 έως 3 ευρώ και το καλαμάκι (σκέτο) στα 1,80 με 1,90 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το πάλαι ποτέ φθηνό γεύμα για μία τετραμελή οικογένεια, θα κοστίζει πλέον κοντά στα 30 ευρώ, αν πάρουν κι αναψυκτικό και πατάτες!
Παίρναμε το ηλιέλαιο το καλοκαίρι που πέρασε 0,73 ευρώ το λίτρο, αυτή τη στιγμή το παίρνουμε στα 3 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η τιμή του λένε οι μαγαζάτορες.
Οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης στο GRTimes είναι ενδεικτικές αφού αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις να κοπούν τελείως τα τηγανητά φαγητά.
«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε:
«Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».
Άρχισαν τα πλαφόν σε προϊόντα τα σούπερ μάρκετ
Στο μεταξύ, υπό τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης και των ελλείψεων τροφίμων η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που ενδεχομένως εκλείψουν και ακριβύνουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.
Τα σούπερ μάρκετ, παράλληλα, καλούνται εντός 48 ωρών να δηλώσουν τα αποθέματα των 7 επίμαχων κατηγοριών και προχωρούν σε επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Οι μεγάλες αλυσίδες επέβαλαν αρχικά «κόφτες» στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα βάζοντας στη «μαύρη» λίστα ηλιέλαια και τα πιο δημοφιλή άλευρα, ενώ πλέον έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και στα φυσικά καταστήματα.