• Home
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σοκ διαρκείας στις τιμές της ενέργειας: Γιατί η κρίση θα φθάσει και στο 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ διαρκείας στις τιμές της ενέργειας: Γιατί η κρίση θα φθάσει και στο 2023

Σοκ διαρκείας στις ευρωπαϊκές τιμές της ενέργειας, και δη του ηλεκτρικού ρεύματος, δείχνουν τα τελευταία μηνύματα από τις αγορές – μηνύματα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η κρίση θα είναι μακράς διάρκειας και θα συνεχιστεί τουλάχιστον και το 2023.
Οι τιμές των ευρωπαϊκων futures ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο χρόνο, δηλαδή των συμβολαίων με τα οποία κλείνονται τώρα οι προμήθειες για το 2023, ανέβηκαν την Πέμπτη σε νέο ρεκόρ και στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του έτους. Στην Γερμανία, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκά αγορά, τα συμβόλαια του 2023 ανέβηκαν κατά 1% και στην Γαλλία κατά 2,7% φθάνοντας στα 204,5 ευρώ ανά MWh και τα 250 ευρώ ανά MWh αντίστοιχα.
Η εκτίναξη αυτή σημαίνει ότι οι τιμές χονδρικής για τον επόμενο χρόνο προεξοφλούνται πιο υψηλές ακόμη και από τα σημερινά ιλιγγιώδη επίπεδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις τιμές του ρεύματος στην λιανική. Την κούρσα των τιμών πυροδοτούν οι εντεινόμενοι φόβοι για διακοπή, ή δραματική μείωση, των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στο άμεσο μέλλον – φόβοι, που κλιμακώθηκαν μετά την κατ’ αρχήν αρνητική νομική γνωμοδότηση της Κομισιόν στην απαίτηση του Κρεμλίνου για πληρωμή των προμηθειών αερίου σε ρούβλια.
Η γνωμοδότηση αποτυπώνεται σε non paper της Επιτροπής το οποίο αποκάλυψε το Bloomberg και έχει ήδη αποσταλεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το νομικό κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαίτηση Πούτιν για πληρωμές της Gazprom σε ρούβλια από τους ευρωπαίους πελάτες της συνιστά σαφή παραβίαση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Πρακτικά, κι εάν υπάρξει αντίστοιχη τελική νομική γνωμοδότηση, αυτό σημαίνει ότι καμία ευρωπαϊκή εταιρία δεν θα μπορεί να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο πληρώνοντας σε ρούβλια διότι, αυτομάτως, θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει τις κυρώσεις. Σε περίπτωση τέτοιας άρνησης, όμως, το Κρεμλίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Gapzrom δεν θα παραδίδει ρωσικό αέριο στις ευρωπαϊκές εταιρίες.
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ήδη το Βερολίνο διαμήνυσε ότι η Γερμανία απορρίπτει τον μηχανισμό πληρωμών που προτείνει ο Πούτιν, ενώ κυβερνητικές πηγές και από την Ρώμη ανέφεραν ότι και η Ιταλία θα αρνηθεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση για πληρωμές με ρούβλια εάν η Ε.Ε. καταλήξει στο ότι η πρακτική αυτή συνιστά παραβίαση των κυρώσεων. “Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Κρίστιαν Λίντνερ στην τηλεόραση του Bloomberg. «Από την στιγμή που υπάρχουν συμβόλαια που προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ και δολάρια, οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται μόνον σε ευρώ και δολάρια».
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η Ιταλία προετοιμάζεται ανοιχτά για μακρά περίοδο βαθιάς ενεργειακής κρίσης, θέτοντας ήδη περιορισμούς στην κατανάλωση ρεύματος. Με μια απόφαση που η Il Messaggero αποκαλεί «επιχείρηση θερμοστάτης» η κυβέρνηση Ντράγκι έθεσε ως ανώτατο όριο για την λειτουργία των κλιματιστικών τους 25 βαθμούς Κελσίου σε όλα τα δημόσια κτίρια και οργανισμούς, ενώ αντίστοιχα των χειμώνα οι θερμοστάτες θα απαγορεύεται να ξεπερνούν τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου και θα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου του 2023, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Ρώμη δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε ιδιωτικές κατοικίες.
πηγή:TVXS

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Υποψήφιος για πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας ο Χρήστος Παπάζογλου

Κώστας Παππάς

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΚΕΔΕ η εισήγηση του Δημάρχου Αρταίων, για απόδοση του 3% από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, σε Δημότες και Δήμους που τα φιλοξενούν

Κώστας Παππάς

ΣΕΒΕ-Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα με την υποστήριξη των Επιμελητηρίων της Ηπείρου-10.03.2021

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..