Οι κυβερνήσεις επενδύουν δισεκατομμύρια στην ψηφιοποίηση και σε λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, εις βάρος όμως των πολιτών
Σε δυστοπία για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το κοινωνικό κράτος και τις πολιτικές υπέρ των αδυνάτων που εφαρμόζονται στις εκάστοτε χώρες, εξελίσσονται η ψηφιοποίηση της διακύβερνησης, οι αλγόριθμοι και οι νέα τεχνολογική επανάσταση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει δημοσιογραφική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ενώ οι σχετικές λεπτομέρειες και τα δεδομένα αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα αυτή στον ΟΗΕ από τον Φίλιπ Όλστον ειδικό επιτετραμμένο των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, από την δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει πως οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην ψηφιοποίηση και σε λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης τα οποία αλλάζουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες έρχονται σε επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινωνικό κράτος, εις βάρος όμως των πολιτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την έρευνα προκύπτει ότι στο Ιλινόις των ΗΠΑ, οι πολιτειακές Αρχές σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και με την χρήση φυσικά της τεχνολογίας έχουν αρχίσει να επιβάλλουν χρηματικές «ποινές» εν είδει χρέους στους πολίτες με βάση τα επιδόματα που λάμβαναν και τα έξοδα που είχαν οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν σε βάθος χρόνου και τα 30 έτη. Όπως σημειώνουν άνθρωποι που βρέθηκαν στις λίστες αυτές σε δηλώσεις τους στην βρετανική εφημερίδα, “οφείλεις το φαγητό που έφαγες”.
Σχετικά με την Αυστραλία από τις έρευνες προκύπτει ότι πέρα από τα «ρομποτικά χρέη», το σχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ανακαλύπτει παλιά χρέη με βάση αλγορίθμους που όμως σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένοι, έχει ανοίξει κι ένα άλλο μέτωπο κατά των πολιτών. Οι Αρχές χρησιμοποιούν αυτόματα συστήματα για να πετάξουν πολίτες εκτός των κοινωνικών προγραμμάτων στήριξης εκατοντάδες και να περικόψουν τα ποσά των επιδομάτων ή να διακόψουν εντελώς την καταβολή τους.
Η πιο φρικτή ιστορία που έχει καταγραφεί από τους ευρευνητές του «ψηφιακού κοινωνικού κράτους» έρχεται από την πόλη Ντούμκα της Ινδίας. Η κυβέρνηση της Ινδίας «σημειώνει» κάθε πολίτη της με έναν μοναδικό 12ψήφιο αριθμό με βάση τον οποίο δίδεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Το σύστημα Aadhaar όπως είναι γνωστό, αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως βιομετρικό πείραμα όμως ο Μότκα Μαντζί ήταν το «πειραματόζωο» που δεν άντεξε. Ο Μότκα Μαντζί, έβαλε κανονικά το δακτυλικό του αποτύπωμα στον υπολογιστή, όμως εξαιτίας κάποιου λάθους στο σύστημα, αυτό δεν αναγνωρίστηκε ως δικό του, με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβαση του σε μερίδες φαγητού που λάμβανε. Στις 22 Μαϊου 2019 ο Μότκα κατέρρευσε έξω από το σπίτι του και πέθανε. Η οικογένεια του είναι σίγουρη ότι η αιτία ήταν ο υποσιτισμός.
πηγή:ethnos.gr
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις