• Home
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ριφιφί στο Ψυχικό: Η απώλεια της διαθήκης του 1 εκατ. και η… δοκιμή πριν από τη μεγάλη κλοπή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ριφιφί στο Ψυχικό: Η απώλεια της διαθήκης του 1 εκατ. και η… δοκιμή πριν από τη μεγάλη κλοπή

Όλο και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση ριφιφί στο Ψυχικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ένα “ύποπτο” κατσαβίδι, η «δυσπιστία» κάποιων υπαλλήλων στην καταγγελία της πρώτης μισθώτριας θυρίδας, η «υπολειτουργία» της τράπεζας λόγω Covid-19, οι «άγραφες» επισκέψεις του κατηγορουμένου, αλλά και οι κομπίνες του παρελθόντος σε στεριά και… θάλασσα, για τις οποίες κατηγορήθηκε, είναι μερικές από τις άγνωστες πτυχές τις ογκωδέστατης δικογραφίας για την παραβίαση των τεσσάρων θυρίδων στην τράπεζα του Ψυχικού.

Η «διαθήκη»

Πέρα από τη στυγνή αστυνομική υπόθεση της παραβίασης των θυρίδων, πίσω της κρυβόταν και μια ανθρώπινη ιστορία. Ο πατέρας μίας εκ των κατόχων θυρίδας που παραβιάστηκε είχε αφήσει σε ένα μεταλλικό κουτί μια οικονομική ασφάλεια των παιδιών και των εγγονιών του, με χρήματα που αποταμίευε μια ζωή για το μέλλον τους. ‘Ενα σημείωμά του, που εμπεριέχεται στη δικογραφία, έκανε αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς να λυγίσουν. «Αγαπημένοι μου (αναφέρει τα παιδιά του). Θέλω να σας αφήσω ένα χρηματικό ποσό, για την εξασφάλισή σας, αν ποτέ πάνε όλα στραβά. Το ποσό του 1.000.000 ευρώ μετρητά θα παραμείνει στη θυρίδα για πάντα και για κανέναν απολύτως λόγο δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Το ποσό αυτό θα το χρησιμοποιήσετε ΜΟΝΟ για λόγους απόλυτης επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή σοβαρότατου προβλήματος υγείας που δεν μπορεί να καλυφθεί αλλιώς. Να το μοιράσετε στα τέσσερα παιδιά σας για τους ίδιους λόγους με την ίδια δέσμευση. Εύχομαι σε όλους σας να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε ποτέ. Με αγάπη, ο πατέρας σας», γράφει το συγκινητικό σημείωμα που δίνει μια άλλη συναισθηματική, πέραν της οικονομικής, απώλεια, πίσω από μία παραβίαση θυρίδας, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Συναγερμός… 10 λεπτών

Στις 6 Αυγούστου 2020, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός των θυρίδων το 10λεπτο, από 14:55 έως 15:05. Μην έχοντας υπόπτους, οι αρμόδιοι αξιωματικοί ρωτούσαν τα στελέχη της τράπεζας πώς και γιατί ενεργοποιήθηκε. Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση αυτού του σήματος σήμαινε ότι η εσωτερική πόρτα του θησαυροφυλακίου, δηλαδή η πόρτα με το πλεξιγκλάς και τα κάγκελα, έμεινε ανοιχτή ένα δεκάλεπτο. Εκείνη την ημέρα και λόγω της ώρας που έγινε, καθώς το κατάστημα ήταν κλειστό για πελάτες, πιθανολογήθηκε πως κάποιος υπάλληλος άφησε την πόρτα ανοιχτή. Όταν ενεργοποιείται ο συναγερμός, ενημερώνονται τα στελέχη της τράπεζας και ελέγχουν τι έχει γίνει.

«Δοκιμή για το ριφιφί στο Ψυχικό»

Η 406000395 θυρίδα ήταν μία από αυτές που επιχείρησε να ανοίξει ο δράστης, χωρίς όμως επιτυχία. Βρισκόταν σε άλλο σημείο από τις υπόλοιπες που είχαν παραβιαστεί και οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον μισθωτή. Από την έρευνα διαπίστωσαν ότι αυτή ανήκε σε μία 66χρονη γυναίκα, η οποία είχε πεθάνει στις 31 Ιουνίου 2018. Η τράπεζα είχε προχωρήσει σε ηλεκτρονική δέσμευση της θυρίδας περιμένοντας τους κληρονόμους να προσκομίσουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για το άνοιγμα της θυρίδας. Αυτή η θυρίδα, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, φαίνεται να ήταν η «δοκιμή», καθώς ήταν η μόνη στην οποία υπήρχαν περισσότερες φθορές στη μεταλλική επιφάνεια της πόρτας και του κασώματος από εκείνες που είχαν παραβιαστεί. Μία από τις θυρίδες που είχαν παραβιαστεί δεν είχε ανοιχθεί από την κάτοχο, από τότε που την άνοιξε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 και ήταν από αυτές που μεταφέρθηκαν από άλλη τράπεζα. Στο εσωτερικό της είχε, σύμφωνα με την κάτοχο, 75 χρυσές λίρες Αγγλίας, κοσμήματα και ρολόγια αξίας άνω του 1.500.000 ευρώ.

Ταραχή και δυσπιστία
Η 69χρονη κάτοχος θυρίδας ήταν η πρώτη που, στις 13 Νοεμβρίου 2020, διαπίστωσε με τον γιο της την «κενή» θυρίδα, στην οποία ο δράστης είχε αφήσει ένα κολιέ! Όταν διαπίστωσε την κλοπή, εύλογα ταράχθηκε και ζητούσε εξηγήσεις από τη διευθύντρια, την υποδιευθύντρια και τους υπεύθυνους υπαλλήλους στο θησαυροφυλάκιο. Εκείνοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να έχει παραβιάσει τις θυρίδες. Ένας 54χρονος υπάλληλος, υπεύθυνος για τον χώρο όπου βρίσκονταν οι θυρίδες, είχε καταθέσει χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”: «Θέλω να αναφέρω ότι και σε προηγούμενη επίσκεψή της μέσα στο 2020 η 69χρονη, αφού άνοιξε τη θυρίδα της και ενώ εγώ έφευγα από τον χώρο, μου ανέφερε ξανά ότι λείπουν πράγματα από τη θυρίδα της. Μάλιστα, τότε της είχα πει να πάμε να το αναφέρουμε στη διευθύντρια, αλλά αυτή είπε ότι πρέπει να φύγει και ότι δεν προλαβαίνει γιατί έχει δουλειά. Το γεγονός αυτό το είχα αναφέρει αμέσως μόλις το έμαθα στη διευθύντρια και εκείνη μου είχε πει να ανέβει η κάτοχος στο γραφείο της, να την ενημερώσει, κάτι που δεν συνέβη γιατί είχε αποχωρήσει. Τη στιγμή που τη συνάντησα, στις 13 Νοεμβρίου, της θύμισα τι είχε γίνει τότε και μου απάντησε πως κάνω κάποιο λάθος. Όταν ήρθε στο γραφείο μου είπε “μήπως τα πήρες εσύ τα πράγματα;” και μου ζήτησε τα στοιχεία μου».

Το «ύποπτο» κατσαβίδι
Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης-αναπαράστασης της διάρρηξης των θυρίδων, ο ειδικός πραγματογνώμων, Γιώργος Ραυτογιάννης, και τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών είχαν αποφανθεί ότι αυτή έγινε με ένα κατσαβίδι που είχε σπάσει τις «γλώσσες» των κλειδαριών. Ξαφνικά διαπιστώνεται ότι στον χώρο των θυρίδων κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης είχε βρεθεί ένα κατσαβίδι με σήμανση «684-ΠΚΑ», το οποίο ευελπιστούσαν να είναι αυτό της διάρρηξης που θα μπορούσε να είχε αποτυπώματα και γενετικό υλικό του δράστη. Τελικά, από τις εργαστηριακές-συγκριτικές εξετάσεις «δεν προέκυψαν ταυτίσεις μεταξύ των ιχνών επί των θυρίδων και των ιχνών του πειστηρίου κατσαβιδιού». Από τα στοιχεία της δικογραφίας, οι αστυνομικοί έχουν δύο καταγεγραμμένες επισκέψεις του 58χρονου κατηγορουμένου στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, στις 21/10/2020 από τις 13:37 έως τις 13:43 και στις 22/10/2020 από τις 10:43 έως τις 10:50, αν και είχε μπει στην τράπεζα από τις 10:25. Οι άλλες τρεις «άγραφες» επισκέψεις έχουν γίνει στις 21/8 στις 13:24, στις 30/9 στις 12:57 και στις 2/10 στις 13:16, οι οποίες έχουν σβηστεί, λόγω πρωτοκόλλου της τράπεζας. Υπάρχουν μόνο οι ώρες προσέλευσης, ενώ δεν προβλέπεται η υπογραφή του μισθωτή θυρίδας κατά την αποχώρηση, οπότε δεν είναι γνωστό πόσο έμεινε στο εσωτερικό τους.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Απάτη 24.000€ στην Άρτα – Της υποσχέθηκαν επιδότηση στο ρεύμα

Κώστας Παππάς

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς – Η περιουσία με ακίνητα και καταθέσεις

Κώστας Παππάς

Προσοχή: Καθαρίστε τα οικόπεδά σας!

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..