Μαρία Παπαθεοδώρου
Χαρμόσυνοι ήχοι, έντονη συγκίνηση και… θρύψαλα! Η Πρώτη Ανάσταση στην Άρτα τελέστηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης αλλά και με μια έκρηξη χαράς, όπως προστάζει η τοπική παράδοση.
Το γνωστό τοπικό έθιμο: το σπάσιμο των πήλινων σκευών! Πιάτα, στάμνες και πήλινα δοχεία έσπασαν με θόρυβο έξω από το παλιό Δημαρχείο και όλη τη οδό Σκουφά, σκορπίζοντας θραύσματα και χαμόγελα. Το έθιμο, που θυμίζει έντονα ανάλογες πρακτικές στα Επτάνησα, συμβολίζει τη ρήξη με τον θάνατο και την έναρξη της νέας ζωής που φέρνει η Ανάσταση.
Οι κάτοικοι της Άρτας, μικροί και μεγάλοι, συμμετείχαν με ενθουσιασμό, κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Χριστός Ανέστη!» ακόμα και πριν το επίσημο «Χριστός Ανέστη» του Μεγάλου Σαββάτου το βράδυ.
Η Πρώτη Ανάσταση στην Άρτα παραμένει μια ξεχωριστή εμπειρία που συνδυάζει το πνευματικό μήνυμα με τη λαϊκή έκφραση της χαράς. Και τα σπασμένα πιάτα… ήταν φέτος περισσότερα από ποτέ!
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις