• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Προνομιακή παραχώρηση τμήματος του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας σε ιδιωτική ΑμΚΕ για τη λειτουργία «Κ.Η. για την Άνοια»
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προνομιακή παραχώρηση τμήματος του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας σε ιδιωτική ΑμΚΕ για τη λειτουργία «Κ.Η. για την Άνοια»

«Η προέγκριση του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και η αντίστοιχη θετική γνώμη της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ για τη δωρεάν προνομιακή παραχώρηση, για 15 χρόνια, τμήματος του Α΄ ορόφου του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας σε συγκεκριμένη ιδιωτική ΑμΚΕ ώστε να λειτουργήσει «Κέντρο Ημέρας για την Άνοια», δε συνάδει με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών που προβλέπει ότι το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας αποτελεί τμήμα του Νοσοκομείου και Μονάδα επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης και σαν τέτοια πρέπει να λειτουργήσει», τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας, κατά τη συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (12.2.2024) ερώτησής του για τις νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας που προκήρυξε το Υπουργείο Υγείας στη Θεσπρωτία.
«Θεωρούμε ότι η άνοια αποτελεί σύγχρονη νόσο που δημιουργεί έντονα προβλήματα σε συνεχώς αυξανόμενο αριθμό οικογενειών στην περιοχή μας και τη χώρα γενικότερα και ότι ειδικές δομές για την άνοια είναι απαραίτητες και στη Θεσπρωτία. Τόσο όμως η μεταφορά του Κέντρου Υγείας που έγινε στο παρελθόν όσο και η μελλοντική λειτουργία του «Κέντρου Ημέρας για την Άνοια», αλλοιώνουν το χαρακτήρα και την αποστολή του ΤΕΠ που χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους και σε κάθε περίπτωση στερούν την Ηγουμενίτσα από μια νοσοκομειακή μονάδα. Αντί να στελεχώσουν το ΤΕΠ και να το εξοπλίσουν για να λειτουργήσει για το σκοπό που κατασκευάστηκε, στεγάζουν σ’ αυτό διαφορετικές υπηρεσίας υγείας», ανέφερε ο κ. Μπέζας.
Παράλληλα, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να μην έχει μεροληπτική μεταχείριση υπέρ του συγκεκριμένου ιδιωτικού φορέα αλλά να συνάψει προγραμματική σύμβαση με όλους τους αντίστοιχους φορείς που θα υποβάλλουν αίτηση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Υγείας.

Πρόταση για την προστασία και διαχείριση των παραλιών «Δρέπανο»  και «Μακρυγιάλι»

Κατά τη συζήτηση για τις παραλίες «Δρέπανο» και «Μακρυγιάλι» που πραγματοποιήθηκε στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από αίτημα της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα», ο επικεφαλής της παράταξης Αντώνης Μπέζας μεταξύ άλλων τόνισε:

«Για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση των παραλιών Δρέπανο και Μακρυγιάλι χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που να στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές:

-Σεβασμός στην οικολογική αξία της ακτής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων που διαβιούν σ’ αυτή.
-Οποιαδήποτε παρέμβαση ή έργο που θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να συνοδεύεται από εξειδικευμένες μελέτες ώστε να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα των φαινομένων».

Αν επιχειρήσουμε να κατατάξουμε αυτές τις μελέτες σε κατηγορίες, τότε θα μπορούσαμε να τις ομαδοποιήσουμε στις ακόλουθες δύο:

-Τεχνικές μελέτες και αντίστοιχες περιβαλλοντικές που θα προσδιορίσουν τους μηχανισμούς δημιουργίας των διαβρωτικών φαινομένων και θα διαστασιολογήσουν τα αναγκαία τεχνικά έργα και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των μηχανισμών, την αποκατάσταση των βλαβών και τη μακροπρόθεσμη προστασία των ακτών. Οι παρεμβάσεις αυτές, (κυματοθραύστες χαμηλής στέψης, εγκάρσιοι πρόβολοι, τεχνητή αναπλήρωση, λιθορριπές κλπ) θα προκύψουν από την ανάλυση ακτομηχανικών μοντέλων και θα εναρμονίζονται με το χαρακτήρα της μεσογειακής παραλίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

-Μελέτη που θα καθορίσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης και χρήσης της παράκτιας ζώνης, όχι μόνο του Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου αλλά συνολικά του κόλπου της Ηγουμενίτσας συμπεριλαμβανομένης και της νησίδας Αγιονήσι. Η μελέτη αυτή θα αποσαφηνίσει, σε κάθε επιμέρους περιοχή των ακτών τη φέρουσα ικανότητα, δηλαδή το είδος και τις θέσεις που θα αναπτυχθούν ήπιες τουριστικές δραστηριότητες. Θέλουμε τουριστική ανάπτυξη αλλά αυτή να μη συσσωρεύει κόστος στο παρόν και το μέλλον. Θα καθορίσει επίσης τις υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων καθώς και σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού που θα συνδυάζουν ήπια μηχανικά μέσα με χειροκίνητες μεθόδους.
Και βέβαια, στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να ληφθούν υπόψη όλες οι συναφείς μελέτες που ήδη υπάρχουν, όπως η πρόσφατη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΟΛΗΓ ή η μελέτη εκτίμησης κινδύνου της δελταικής ακτογραμμής του ποταμού Καλαμά της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αν έχετε χρήματα για τις μελέτες αυτές, προχωρήστε άμεσα και αναθέστε τις, με γρήγορες διαδικασίες, σύμφωνα με το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, να τα διεκδικήσετε. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε τις σωστές προτεραιότητες στις διεκδικήσεις της. Εσείς πρέπει να έχετε.
Δεν μπορεί να έχουμε δώσει το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας για παραχώρηση, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας στηρίξαμε την παραχώρηση, και να μη μας έχουν δοθεί χρήματα για την προστασία και τη διαχείριση του οικοσυστήματος του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου, την αστική ανάπλαση της Ηγουμενίτσας με νέους χώρους στάθμευσης και πρασίνου και την προστασία από τη θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της λειτουργίας του λιμανιού. Αναφέρομαι σε έργα μικρότερης εμβέλειας και όχι σε μεγάλα όπως ο περιφερειακός. Μιλάω για τα αυτονόητα.
Δώσαμε το Λιμάνι, που έχει οπωσδήποτε θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή, και τι πήραμε; Τη χερσαία ζώνη που ούτως ή άλλως την είχαμε στο παρελθόν και που ο παραχωρησιούχος δεν τη χρειαζόταν ή τα ανταποδοτικά τέλη που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης, όταν η συντήρησή της έχει υπερδιπλάσιο κόστος»;

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Καχριμάνης για τις παρεμβάσεις στο Λούρο

Κώστας Παππάς

Επισκέψεων συνέχεια… για τον Δ. Δημητρίου

Κώστας Παππάς

Ιστορική παράσταση ο «Πλούτος» για το μικρό αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..