ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΓΕΙΑ

«Περπατάμε για την Άνοια – Βυζαντινή Άρτα 2023»

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00 π.μ.
Μια δράση ευαισθητοποίησης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer 2023.

Από το Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια και την Κινητή Μονάδα Άνοιας στην Άρτα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιατρείο Μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και το Δήμο Αρταίων.
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, μήνα αφιερωμένου παγκοσμίως στην άνοια, το Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια και η Κινητή Μονάδα Άνοιας στην Άρτα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιατρείο Μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και το Δήμο Αρταίων, διοργανώνει δράση ευαισθητοποίησης του κοινού για την άνοια με θέμα «Περπατάμε για την Άνοια, Βυζαντινή Άρτα 2023». Ο Περίπατος θα ξεκινήσει στις 10:00π.μ από το Ναό του Αγίου Βασιλείου Αγοράς, θα συνεχιστεί με κατεύθυνση το Ναό της Αγίας Θεοδώρας και θα ολοκληρωθεί στον Ναό της Παναγίας Παρηγορίτισσας. Στον Περίπατο θα υπάρχει ιστορικός  – αρχαιολόγος που  θα ξεναγήσει τους περιπατητές στα Βυζαντινά μνημεία.
Καλούμε τους κατοίκους της Άρτας, να περπατήσουν μαζί με προσωπικό του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας Άνοιας Άρτας, το προσωπικό του Ιατρείου Μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, την Πρόεδρο της  Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά και τους Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άρτας.
Με την παρουσία τους θα μας τιμήσουν ο Δήμαρχος  Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού, Πρωτοβάθμιας Υγείας και Πρόληψης κ. Παναγιώτης Γαλάνης.
Ο τελευταίος χρόνος, έφερε θετικά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, Δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει: «Φέτος σημειώθηκε, σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Alzheimer ενώ πολλές νέες δομές και υπηρεσίες γιατηνάνοιαιδρύθηκανκαιλειτουργούνσε όλητηνΕλλάδα:Αναμεσάτουςκαι 3ΝέαΚέντραΗμέραςμε Κινητές Μονάδες από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στον Πειραιά, το Ηράκλειο Αττικής και την Άρτα. Ωστόσο,η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Επιπλέον, η Πολιτεία οφείλει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων απ’ όλες τις μορφές άνοιας και των φροντιστών τους, ιδρύοντας νέες δομές και υπηρεσίες για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες».
Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, το 5% των ανθρώπων άνω των 65 και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας – με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών – μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθµοί αναµένεται να αυξηθούν δραµατικά στο µέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.
Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για περισσότερα από 20 χρόνια στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, με πληθώρα δράσεων και υπηρεσιών. Ανάμεσα τους είναι η λειτουργία 9 Κέντρων Ημέρας και 4 Κινητών Μονάδων για άτομα με άνοια και Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα – σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ – το πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι» για Άτομα με Άνοια, η λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 – με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Επίσης, δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών, σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού γύρω από θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.
Το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, Περπατάμε για την Άνοια – Βυζαντινή Άρτα
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και τις δράσεις της Eταιρείας στο τηλέφωνο 2681079206 και στο www.alzheimerathens.gr.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Συγχαρητήρια Επιστολή Θεόδωρου Γόγαλη

Κώστας Παππάς

Νίκος Γεωργάκος – Συνεχίζουμε όλοι μαζί στη νίκη όλων των δημοτών

Κώστας Παππάς

Γ. Στύλιος:Καθορίζεται ανάδοχος για την επικαιροποίηση της μελέτης του Φράγματος Κομποτίου Άρτας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..