Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 30 Μάη στη βίλα Ζωγράφου το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «γάμος στις φλόγες» μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό που το αποτελούσαν φίλοι και συμπατριώτες του συγγραφέα, πολιτικοί, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, απόγονοι θυμάτων του ολοκαυτώματος Κομμένου, εκπρόσωποι φορέων και ένα πλήθος ενεργών πολιτών που τιμούν τις εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα.
Την εκδήλωση της παρουσίασης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), ετοίμασαν και διοργάνωσαν η Ανεξάρτητη Δημοτική παράταξη Ζωγράφου «Μαζί για την πόλη μας», ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και οι εκδόσεις «24 γράμματα». Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν η Τίνα Καφατσάκη, πρώην δήμαρχος Ζωγράφου και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Μαζί για την πόλη μας”, ο Αριστομένης Συγγελάκης, πανεπιστημιακός, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), και η Κατερίνα Μπαλκούρα, ιστορικός – συγγραφέας. Κείμενα του βιβλίου απέδωσε με τρόπο αισθαντικό και ύφος προσωπικό η Βάσω Στρακαντούνα, ηθοποιός, δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και διανθίστηκε από το μουσικό σχήμα «Λαλητάδες». Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας ο Αντώνης Κοντός, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας, ενώ εξαιρετικές παρεμβάσεις έκαναν ο Βασίλης Παπαϊωάννου, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, ο Νίκος Ρίγγας, ποιητής και συγγραφέας, η Ελένη Χρυσουλάκη, δικηγόρος ΔΣΑ – Δημοσιολόγος, και ο Κώστας Μπέτζελος, ηθοποιός.
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που κατέκλυσε την αίθουσα μαζί με τη συγκίνηση που την πλημμύρισε, υπήρξε μια ιδιαίτερη τιμή τον συγγραφέα και τους διοργανωτές, αλλά ταυτόχρονα και για την τραγική νύφη Αλεξάνδρα και την οικογένεια Μάλλιου. Το κοινό τίμησε το αιματοκυλισμένο Κομμένο, τους μαρτυρικούς τόπους και τις εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων της ναζιστικής βαρβαρότητας. Δήλωσε, συν τοις άλλοις, τη συμπαράταξή του με τους εξεγερμένους πολίτες, που δαπανούν πολύτιμο μέρος του εαυτού τους δίνοντας πολλαπλές καθημερινές μάχες για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την καταγγελία των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε το τρίτο ράιχ στην Ελλάδα και στον κόσμο εναντίον ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων πολιτών.
Όπως σημειώθηκε, το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση γίνεται όλο και πιο ευανάγνωστο. Το αίτημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών γίνεται όλο και πιο ζωντανό. Δε θα πάει χαμένο τόσο αίμα, δε θα πάει χαμένος τόσος πόνος, δε θα αφεθεί στη μοίρα της τόση θυσία.
Ήταν όλα άψογα οργανωμένα. Οι οικοδεσπότες της Δημοτικής παράταξης Ζωγράφου “Μαζί για την πόλη μας» με την επικεφαλής της Τίνα Καφατσάκη δημιούργησαν ένα συγκινησιακό περιβάλλον, που κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και καθήλωσε τους προσκεκλημένους. Πέραν των καίριων αναφορών εκ μέρους των ομιλητών και των παρεμβάσεων του συγγραφέα, τα μουσικά κομμάτια που απέδωσαν οι «Λαλητάδες», σε συνδυασμό με τα κείμενα που τα συνόδευαν με τη φωνή της Βάσως Στρακαντούνα, ανέβασαν ψηλά την όλη παρουσίαση και της πρόσθεσαν ποιοτικά χαρακτηριστικά που δύσκολα τα συναντάς σε ανάλογες εκδηλώσεις, όπως δηλώθηκε από όλους τους παρευρισκομένους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Όλγα Γεροβασίλη και Γιάννης Μπαλάφας, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου και πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ζωγράφου “Α Π Ε Ι Ρ Ω Τ Α Ν”, Γιώργος Γρίβας, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) Μανώλης Στεργιούλης, η Ελένη Ζωίδου, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου “Ιλισός”, η Αθαμανιώτισσα Ευαγγελία Στασινού, γραμματέας του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης, ο Χρήστος Καπερώνης, πρόεδρος Πηγιωτών Άρτας, ο Βασίλης Μπεσλίκας επίτιμος πρόεδρος Αδελφότητας Ραδοβιζιωνών η Λουκία Αντωνίου, πρόεδρος της Αδελφότητας Βουργαρελιωτών, η Ηλέκτρα Κίκη, δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος Οίκου Ναύτου και πρώην μέλος του Δ. Σ. της Πανηπειρωτικής, οι συγγραφείς Νίκος Ρίγγας, Λαοκράτης Βάσσης, Μάνθος Σκαργιώτης, Θοδωρής Δεύτος, Γιάννη Τσώλης, Βαγγέλης Αυδίκος. Ο Γιώργος Δαμιανός, διευθυντής των εκδόσεων «24 γράμματα».
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση που σκόρπισαν στην αίθουσα οι απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Κομμένου: Ιωάννα Καρβέλα, Μαρίνα Κώστα, Ελένη Στασινού, Βάσω Αβδελά, Ευθύμης Κολιοκώτσης, Γιάννης Ζορμπάς, Βασίλης Κριτσιμάς, Στάθη Σκάρας, Δανιήλ Τσίνας, Κώστας Λάμπρης.
Κορυφαίο γεγονός της βραδιάς ήταν η παρουσία στην αίθουσα της ενενηντάχρονης Μαρίας Μάλλιου. Της αδελφής της νύφης Αλεξάνδρας. Που βρήκε τη δύναμη, παρά την προχωρημένη της ηλικία, να παραβρεθεί σ’ αυτό το μνημόσυνο της αδελφής της, των γονέων της Βασιλικής και Θεόδωρου και των έξι αδελφών της που χάθηκαν μαζί με τη νύφη μέσα στις φλόγες και στο αίμα. Η Μαρία ήταν τότε, 16 Αυγούστου 1943, την ημέρα της σφαγής του Κομμένου και του ματωμένου γάμου της αδερφής της, 10 μόλις χρονών. Αυτή σώθηκε. Μαζί με τον αδελφό της 13χρονο Αλέξανδρο. Οι άλλοι 9 της οικογένειας χάθηκαν δολοφονημένοι απ’ τα ναζιστικά σίδερα.
Ο γάμος της Αλεξάνδρας σφράγισε με την τραγικότητά του το ολοκαύτωμα του Κομμένου. Και έγινε η διαρκής καταγγελία της ναζιστικής κτηνωδίας.
Η αίθουσα της βίλας Ζωγράφου φιλοξένησε τη Δευτέρα 30 Μαΐου μια από τις τραγικότερες σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της βραδιάς, μα ιδιαίτερα στην ακούραστη Τίνα Καφατσάκη, πρώην δήμαρχο Ζωγράφου, που την οργάνωσε, στη Βάσω Στρακαντούνα, που την επιμελήθηκε, και στην Ευαγγελία Στασινού, που την εμπνεύστηκε και τη δρομολόγησε.