• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ομιλία Μανώλη Χριστοδουλάκη για την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης στο Ν. Άρτας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μανώλη Χριστοδουλάκη για την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης στο Ν. Άρτας

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΟ Ν. ΑΡΤΑΣ
Αγαπητοί εκπρόσωποι των Φορέων,
Φίλες και Φίλοι,
Σε μια δύσκολη για την επικοινωνία μας εποχή, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για να συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα για το «σήμερα και το αύριο» της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Είμαστε πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων, της επιστήμης, και προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία να συνδιαμορφώνουμε μέσα από τον διάλογο τις θέσεις, τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες μας.
Θέλω ιδιαίτερα, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στη σημερινή μας διαδικασία και συζήτηση.
Συζήτηση που δυστυχώς, σήμερα, πραγματοποιείται κάτω από τη βαριά σκιά των εξελίξεων στην πανδημία.
Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο κοινός μας εχθρός είναι ο κορωνοϊός.
Γι’ αυτό και είναι έξω από τη λογική μας η στείρα αντιπολίτευση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Όλη αυτή την δύσκολη περίοδο σταθήκαμε με ευθύνη, με προτάσεις και παρεμβάσεις ουσίας προς όφελος των πολιτών. Με στόχο, ακριβώς, να προλαμβάνουμε και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων με αυστηρούς περιορισμούς ή με την καταστροφική λογική του lockdown ακορντεόν.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποτελεσματικές δράσεις στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου.
Αυτό που, όπως δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, δεν διαθέτει η Κυβέρνηση, με δραματικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των πολιτών.
Είναι ανεπίτρεπτο να τρέχουμε διαρκώς πίσω από την πανδημία, σε μια αντίληψη του ράβε-ξήλωνε και με οριζόντια περιοριστικά μέτρα που δυστυχώς τα παραβιάζει πρώτη η κυβέρνηση, όπως είδαμε και στην Ικαρία.
Είναι όσο ποτέ απαραίτητο να υπάρξει πολιτική συνεννόηση γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με περισσότερα τεστ και διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή.
Με σωστή ιχνηλάτηση που δεν αρκεί να την κάνει η πολιτική προστασία.
Με ελέγχους στην πιστή τήρηση των μέτρων.
Με ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια.
Προσθέτω ότι με πρόσφατη ερώτηση της ΚΟ θέσαμε 14 ζητήματα που αφορούν στην ορθή, διαφανή και αποτελεσματική διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού.
Είναι για εμάς κρίσιμο ζήτημα, ο εμβολιασμός να οργανωθεί με τρόπο που ευνοεί την συμμετοχή των πολιτών, με πλήρη παροχή στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, με πρόσθετες ενημερωτικές παρεμβάσεις όπου παρατηρούνται προβλήματα και σαφώς χωρίς καμία πελατειακού χαρακτήρα παραβίαση της καθορισμένης σειράς. Και σε αυτά επιμένουμε ιδιαίτερα
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψιν φυσικά ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύονται ήδη εξωπραγματικές.
Το ίδιο και οι εκτιμήσεις για τον Τουρισμό.
Η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις, σε ύφεση, αύξηση του ιδιωτικού χρέους, σε νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή.
Ως αποτέλεσμα:
Ήδη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυρίως στο λιανεμπόριο και στην εστίαση βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 41 δις το 2020 και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους αυξάνονται ραγδαία.
Το Εργατικό Εισόδημα για το 2020 έχει ήδη υποστεί σοβαρές μειώσεις που έφθασαν μέχρι και 30%, για το 55% των εργαζομένων (με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ).
Και δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης, που δεν θα αποτελέσουν μόνο προσωρινή «ανακούφιση», χωρίς να λύνουν επί της ουσίας τα προβλήματα.
Θα σας δώσω 3 στοιχεία:
1) 18.589 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 2020 5,3 δις ευρώ.
450.000 μικρές επιχειρήσεις μόνο 2,2 δις ευρώ.
Και το 50% από αυτές έμεινε έξω και από την πρόσφατη επιστρεπτέα προκαταβολή.
2) Αντί της επιδότησης εργασίας που προτείναμε, η Κυβέρνηση προτίμησε τις αναστολές εργασίας των 534 ευρώ.
Αποτέλεσμα: Χάθηκαν ήδη 100.000 θέσεις εργασίας από την πραγματική οικονομία.
3) 350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μένουν χωρίς κανένα επίδομα.
Και όταν «ανοίξει» η Οικονομία, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν χωρίς στήριξη να πληρώσουν τις σωρευμένες υποσχέσεις τους.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει πολλές φορές ως τώρα προτείνει γενναία και στοχευμένα μέτρα για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Γιατί η δική μας αντίληψη είναι ότι το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, η πορεία ανάκαμψης ΚΑΙ θα κοστίσει αλλά ΚΑΙ θα διαρκέσει περισσότερο.
Έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τη στήριξη των εργαζομένων, των επιστημόνων, των ανέργων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Σχέδιο κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό, που λαμβάνει υπόψιν ότι σήμερα υπάρχει το ειδικό απόθεμα από την υπερφορολόγηση των πολιτών (αν των 30 δις ευρώ), ότι η χώρα λόγω των μέτρων της ΕΚΤ μπορεί να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν, αλλά και ότι με την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, μεγάλο μέρος των ποσών που θα δοθούν θα επιστραφεί στο Δημόσιο μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης.
Γιατί δυστυχώς, αν δεν στηρίξουμε τώρα την οικονομία και την κοινωνία αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες τότε ο δρόμος δεν θα έχει επιστροφή.
Πέρα από το άμεσο πρόγραμμα στήριξης, η λύση για το μέλλον, βρίσκεται στην ορθή και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κυβέρνηση όμως αρνείται το διάλογο που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη για την επιτυχία κοινή προσπάθεια. Προχωράει αυταρχικά στους σχεδιασμούς της που στηρίζονται επιλεκτικά σε προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη.
Το κείμενο της Κυβέρνησης που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν αποτελεί πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας.
Δεν αφορά τους πολλούς, αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους.
Δεν συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Συνοδεύεται από παρεμβάσεις που προωθούν το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.
Απουσιάζει κάθε ουσιαστική αναφορά για την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, για τις κοινωνικές υποδομές και τα Δημόσια Νοσοκομεία.
Μιλά για «μεταρρύθμιση», ενώ στην ουσία προωθεί κατεδάφιση.
Ένα σχέδιο που όχι μόνο δεν εγγυάται το μέλλον, αλλά οδηγεί στην οπισθοδρόμηση.
Υπάρχει η εναλλακτική λύση, που μπορεί να εκφράσει την προοδευτική αντίληψη για την επόμενη μέρα της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας που επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή με επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικά στελέχη πάντα μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Ο δικός μας στόχος βασίζεται στη φράση «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία. Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές.
Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή. Παράγουμε και εξάγουμε. Λέμε όχι στο μοντέλο «εισαγωγές και κατανάλωση».
Για εμάς μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.
Στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης απασχόληση. Οι επενδύσεις πρέπει να οδηγούν στην δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να αφορούν τους πολλούς.
Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :
Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)
Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά, και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος). Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, εστιάζοντας:
Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.
Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Με πλήρη διαφάνεια στις λειτουργίες του.
Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.
Με την διάθεση του 20% του Προγράμματος μέσα σε μια 3ετία.
Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.
Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό, τη δικτύωση και συνεργασία τω Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.
Με την διάθεση του 50% του Προγράμματος, μέσα στην επόμενη 3ετία.
Το Σχέδιο μας συνοδεύεται όμως και από ορισμένες μεγάλες αλλαγές.
1. Να τερματιστούν οριστικά οι πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τους δυσβάστακτους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, τους υψηλούς φόρους, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών.
Είναι ώρα να ανοίξει ο διάλογος για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου στα προβλήματα του διογκωμένου δημοσίου χρέους.
2. Μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Με στόχο την αποκομματικοποίηση του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών, τη διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του, την ουσιαστική αποκέντρωση του.
3. Με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, και με ισχυρό πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, το κράτος οφείλει να εγγυάται μια νέα ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις, ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα. Να μην αποτελέσουν το εύκολο θύμα των αλλαγών.
4. Ένα σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
Που κλείνει κάθε πόρτα φοροδιαφυγής, που δημιουργεί βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.
Αλλά αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Αντλώντας πόρους για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει κανέναν πίσω και μόνο του.
5. Το Τραπεζικό σύστημα μπορεί να απελευθερωθεί από τον βραχνά των κόκκινων δανείων και να συμβάλλει ουσιαστικά στην χρηματοδότηση της Οικονομίας.
Η πρότασή μας για μια ενιαία Bad Bank με την συμμετοχή κράτους-ιδιωτών-τραπεζών, είναι όσο ποτέ επίκαιρη. Είναι μια πρόταση που έχουμε καταθέσει ήδη από το 2016.
Ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.
Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει. Γιατί αφορά το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό, ο δικός μας στόχος είναι να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, έναν δημόσιο διάλογο που θα απαντάει πραγματικά στα προβλήματα της κοινωνίας. Που θα περιγράφει την αντίληψη μας για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Που θα μπορεί να πείσει ότι αυτή είναι ένας στόχος ρεαλιστικός, που θέλουμε, και μπορούμε να κάνουμε πράξη.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Γ. Στύλιος – Δίπλα στους καλλιεργητές που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση

Κώστας Παππάς

Μη υιοθέτηση οργάνωσης και συντονισμού από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και για το νοσοκομείο της Άρτας.

Κώστας Παππάς

Ένα καινούργιο υπερσύγχρονο λεωφορείο, για τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ παρέδωσε ο Δήμος Αρταίων.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..