Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Άρτας, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας αλλά και τον εορτασμό της πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας, θέλοντας να τιμήσει τις γυναίκες και να επισημάνει τη διαχρονική παρουσία τους στο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, προσκαλεί την κ. Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα:
«Θεοδώρα Πετραλείφα – Άννα Παλαιολογίνα Καντακουζηνή: Δύο σημαντικές γυναικείες μορφές της βυζαντινής Άρτας»
Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική φιλοξενία της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης.
Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου :
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Έλαβε Πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του Διατμηματικού Προγράμματος Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα διατριβής «Η Παλαιοχριστιανική Ήπειρος από τον 4ο έως και τον 7ο αιώνα. Η μαρτυρία της γλυπτικής». Υπηρετεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αρχαιολόγος. Υπήρξε Προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Ιωάννινα (2006-2014). Από τον Οκτώβριο 2014 προΐσταται της ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και από το 2021 υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Υπό την επίβλεψή της έχει διενεργηθεί πλήθος αναστηλωτικών και στερεωτικών εργασιών σε μνημεία των Π.Ε. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, στην Κέρκυρα και τους Παξούς, και εργασιών συντήρησης τοιχογραφιών, εικόνων και ψηφιδωτών σε παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Ηπείρου. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ανασκαφικές έρευνες (Κάστρο, πόλη και ευρύτερη περιοχή Άρτας, περιβάλλων χώρος και κυρίως ναός Παρηγορήτισσας, παλαιοχριστιανική βασιλική επισκόπου Αλκίσωνος Νικόπολης, Κάστρο Ιωαννίνων κ.α.) και καταγραφές μνημείων σε όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα.
Έχει διδάξει Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη και Εικονογραφία στη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ στην Κέρκυρα και Ιστορία της Τέχνης στα ΤΕΙ Ηπείρου.
Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση Ημερίδων, τοπικών και Διεθνών Συνεδρίων.
Είναι ενεργό μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, της ομάδας εργασίας για την προώθηση υποψηφιότητας της Νικόπολης προς εγγραφή στον κατάλογο της Unesco κ.ά. Είναι τακτικό μέλος στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου, στο Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος Ηπείρου και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.