• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • «Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ταξί ΔΧ της Χώρας λόγω COVID-19»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ταξί ΔΧ της Χώρας λόγω COVID-19»

Ερώτηση Ανδρέα Πουλά και Χρήστου Γκόκα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ταξί ΔΧ της Χώρας λόγω COVID-19»

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ταξί ΔΧ της Χώρας λόγω COVID-19»
Άμεσα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ταξί ΔΧ της Χώρας, οι οποίοι επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και Χρήστος Γκόκας, απευθυνόμενοι στους Υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών και Υποδομών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 9 Ιουνίου 2020
Προς
1-Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Σταϊκούρα
2-Τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
Θέμα: Μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ταξί ΔΧ της Χώρας λόγω COVID-19
Οι συνέπειες της πανδημίας έπληξαν και την επαγγελματική ομάδα των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί Δημοσίας Χρήσεως της Χώρας.
Συγκεκριμένα και όπως το σωματείο τους ΠΟΕΙΑΤΑ καταγγέλλει, έχουν υποστεί πτώση σε ποσοστό τουλάχιστον 80% του μεταφορικού τους έργου με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους όπως είναι η συντήρηση, η ασφάλιση, οι ασφαλιστικές τους εισφορές και οι φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Εκτός από τον χρόνο του υποχρεωτικού lockdown, που περιορίστηκε αναγκαστικά η μαζική χρήση των ταξί καίτοι δεν σταμάτησαν να επιτελούν τον κοινωνικό τους ρόλο, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται. Και αυτό διότι μετά την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και την προσπάθεια επαναφοράς στην οικονομική κανονικότητα, οι πολίτες έχουν ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις τους τόσο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και με τα ταξί. Παράλληλα προτιμούν την χρήση ιδιωτικών μεταφορικών μέσων λόγω του φόβου της πανδημίας, με αποτέλεσμα την ορατή αύξηση της κίνησης στους δρόμους, κυρίως σε ώρες αιχμής.
Επίσης, η τουριστική κίνηση εύλογα αναμένεται να ξεκινήσει αργά και να είναι περιορισμένης έκτασης. Συνεπώς, η αργή επαναφορά της οικονομίας στους ρυθμούς της, η έλλειψη τουριστικής κίνησης και αθλητικών και καλλιτεχνικών γεγονότων και ο υπαρκτός φόβος για την περαιτέρω διάδοση του COVID-19, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την βιωσιμότητα των ταξί.
Την οικονομική αδυναμία των οδηγών και ιδιοκτητών ταξί και το πρόβλημα επιβίωσης των οικογενειών τους επιτείνει το γεγονός ότι μέρος αυτών δεν έχει ακόμα εισπράξει την αρχική οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
Επισημαίνεται τέλος, ότι η απουσία κάθε είδους οικονομικής ενίσχυσης και οικονομικής πρόνοιας για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο από τα μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν και ψηφίστηκαν με το ν.4690/2020, έχουν προκαλέσει αναστάτωση, αγανάκτηση και απαισιοδοξία στους οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί, που δεν διαβλέπουν βελτίωση των οικονομικών τους λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που προδιαγράφεται, ελέω COVID-19.
Η εξαγγελλόμενη δε, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και στα ταξί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται να βελτιώνει ουσιαστικά την κατάσταση. Αντιθέτως αυξάνει το κόστος συντήρησης του ταξί, καθώς τους επιβαρύνει με το κόστος αλλαγής του ταξίμετρου και μάλιστα δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
Είναι στις προθέσεις σας η λήψη οικονομικών μέτρων για την προστασία του συρρικνωμένου εισοδήματος των επαγγελματικών ταξί, λόγω COVID-19 (όπως η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ);

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ανδρέας Πουλάς
Χρήστος Γκόκας

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Άρτα:Πυροβόλησε και σκότωσε το σκύλο των γειτόνων του

Κώστας Παππάς

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή – Για τις πρόσφατες “μεταγραφές¨ του Δημάρχου.

Κώστας Παππάς

Κορονοϊός: 190 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Κλείνουν εστιατόρια και καφετέριες

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..