• Home
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Μπέρδεμα μετα Self test – Εκατοντάδες βρέθηκαν θετικά ενώ δεν ήταν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπέρδεμα μετα Self test – Εκατοντάδες βρέθηκαν θετικά ενώ δεν ήταν

Πολλοί γονείς καταγγέλλουν πως τα self test των παιδιών τους ήταν «ψευδώς θετικά» – «Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος με αρνητικό test να διαγνωστεί θετικός», σημείωσε η Πελώνη
Για εκατοντάδες «ψευδώς θετικά» self test κάνουν λόγο γονείς μαθητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Όπως καταγγέλλουν στα Γιάννενα οι γονείς,   πολλά self test τα οποία βγήκαν θετικά λίγες ώρες πριν οι μαθητές επιστρέψουν στα σχολεία τους τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στον επαναληπτικό έλεγχο βρέθηκαν αρνητικά.
 Από το αποτέλεσμα των rapid προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self test είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα.  Συγκεκριμένα,  στις δύο κεντρικές δειγματοληψίες του δήμου Λαμιέων, βρέθηκαν τουλάχιστον 45 μαθητές με θετικό self test. Από όλα αυτά τα περιστατικά επαληθεύτηκαν μόνο τα δύο. Ανάλογο ποσοστό αξιοπιστίας βρέθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή και στα ιδιωτικά εργαστήρια όπου έσπευσαν κατά δεκάδες οι πολίτες για να κάνουν τεστ τα παιδιά τους.
Αναλυτικότερα, στην Πλατεία Ελευθερίας, έγιναν 430 δειγματοληψίες και βρέθηκαν πέντε (5) θετικά (ποσοστό θετικότητας 1,16%). Τα δύο πρόκειται για τους μαθητές (από τους 45) που βρέθηκαν θετικοί στα self test. Ακόμα ένα επρόκειτο για στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δύο δεν αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Χιλιάδες θετικά self test στα σχολεία
Περίπου 3.000 ηταν τα θετικά self test που έγιναν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια άτομα, ενώ ο μισός πληθυσμός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Οσοι είχαν θετικό αποτέλεσμα καλούνται να υποβληθούν σε επαναληπτικό τεστ και σε περίπτωση που και αυτό είναι θετικό, τότε θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Σημειώνεται πως για να μπορέσουν οι μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους από κοντά, πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία με τη βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα επιτραπεί η είσοδός τους στις τάξεις.
Πελώνη για self test: Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος με αρνητικό test να διαγνωστεί θετικός
Στην αξιοπιστία των self test αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Η κυρία Πελώνη υπογράμμισε πως «το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, οι οποίες είναι 99% στα αρνητικά, είναι 1% στα ψευδώς θετικά. Σε 1,6 εκατομμύρια self test το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά. Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», τόνισε.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Τραγωδία στο Αίγιο: Ένας νεκρός μετά από φωτιά σε μονοκατοικία

Κώστας Παππάς

Έλεγχοι Επιτροπής καταγραφής ζημιών σε Δήμους της ΠΕ Πρέβεζας

Κώστας Παππάς

Εθελοντική αιμοδοσία την Τρίτη 16 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Δημητρίου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..