• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Μνημεία του Δήμου Αρταίων στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μνημεία του Δήμου Αρταίων στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO

Ακούμε συχνά από φορείς της πόλης της Άρτας και κατ΄ επέκταση του Δήμου Αρταίων να μιλούν για Πολιτισμό. Αναφέρονται συχνά στα Θρησκευτικά, Ιστορικά και Αρχαιολογικά Μνημεία του Δήμου μας και διοργανώνονται εκδηλώσεις περί αυτών. Όλα αυτά είναι πολύ όμορφα για το Δήμο μας, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Ας θυμηθούμε όμως λίγο τα μνημεία του Δήμου μας ή ας μάθουμε κάποιοι που δεν τα γνωρίζουμε. Μιλάμε για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Αρταίων.
Θρησκευτικά Μνημεία Δήμου Αρταίων
• H Παναγία η Παρηγορίτισσα
• Η Αγία Θεοδώρα
• Παναγιά Βλαχέρνα
• Μονή Κάτω Παναγιάς
• Παναγιά Ροδιάς
• Παναγιά Κορωνησίας
• Άγιος Βασίλειος
• Το σπήλαιο του Αγίου Βλάσιου
Ιστορικά / Αρχαιολογικά Μνημεία Δήμου Αρταίων
• Το Γεφύρι της Άρτας
• Το Κάστρο
• Μικρό Θέατρο Αμβρακίας
• Τείχος Αμβρακίας
• Ναός Απόλλωνα Πυθίου Σωτήρος
• Νοτιοδυτικό νεκροταφείο Αμβρακίας
• Αρχαιολογικός χώρος Όρραον
• Τζαμί Φαϊκ Πασά
Πολιτιστική Κληρονομιά είναι το κληροδότημα από φυσικά αντικείμενα (πολιτιστική ιδιοκτησία-περιουσία) και από άυλα χαρακτηριστικά μιας ομάδας ή κοινωνίας, τα οποία έχουν κληροδοτηθεί από τις παλαιότερες γενιές και διατηρούνται στο παρόν ενώ παράλληλα παραχωρούνται στο μέλλον για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτίρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), τον άυλο πολιτισμό (όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη γνώση) και τη φυσική κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία. Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη, γεγονός το οποίο φορτίζει τον σύγχρονο πολιτισμό με την ευθύνη της διατήρησης και διαφύλαξης της. Μικρότερα αντικείμενα όπως έργα τέχνης και άλλα πολιτιστικά αριστουργήματα συλλέγονται από Μουσεία και γκαλερί. Στα πλαίσια αυτής της διαφύλαξης του Πολιτιστικού αποθέματος, έγιναν επιτυχείς προσπάθειες για τη διατήρηση της «μελλοντικής κληρονομιάς» πολλών εθνών. Παγκόσμιοι οργανισμοί όπως την UNESCO, απέκτησαν με επιτυχία την απαραίτητη στήριξη στο εν λόγω έργο.

Ο Εκπαιδευτικός Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UNESCO επιζητεί να προωθήσει την αναγνώριση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία έχει σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά αναφέρεται σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.
Η ένταξη μνημείων στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, σημαίνει άνοδος της χώρας μας και κατ΄ επέκταση άνοδος της περιοχής όπου και ανήκουν τα μνημεία, σε όλους τους τομείς. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναζητούν αυτά τα μνημεία και τα επισκέπτονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Αυτό σημαίνει εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού. Τα οφέλη του τουρισμού είναι πολλά και τα γνωρίζουμε. Θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον χρήματα στις επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία κλπ) και το κυριότερο η ανάδειξη μιας περιοχής σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Είμαι ο Δημήτριος Λ. Χαλάστρας και κατάγομαι από τον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας. Το επάγγελμά μου είναι Στρατιωτικός και από το 2013 βρίσκομαι μόνιμα στην πόλη της Άρτας. Επέλεξα να μείνω μόνιμα στην πόλη της Άρτας, διότι είναι η πόλη η οποία αγαπώ και είναι η πόλη η οποία θέλω να προσφέρω τα μέγιστα σε αυτή και στους συμπολίτες μας. Από το 2017 έχω τη χαρά να συγκαταλέγομαι στους επίσημους συνεργάτες του Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή Υγείας και Υγειονομικών Υπηρεσιών. Βρίσκομαι σε ένα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο ¨Η Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Σύγχρονη Εποχή¨. Επέλεξα το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό, για να μπορέσω να έχω τις ανάλογες γνώσεις σε Παγκόσμιο επίπεδο, στη διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όπως προείπα, επέλεξα να μείνω μόνιμα στην πόλη της Άρτας και να προσφέρω σε αυτή τα μέγιστα με τις γνώσεις μου. Για το λόγο αυτό, από την επόμενη ημέρα των εκλογών και με την εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αρταίων, θα καταθέσω υπόμνημα για όλα τα Θρησκευτικά, Ιστορικά και Αρχαιολογικά μνημεία του Δήμου Αρταίων, ώστε να ενταχθούν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.
Δεσμεύομαι όμως, ότι τα τέσσερα (4) πρώτα μνημεία του Δήμου Αρταίων που θα παλέψω να μπουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, θα είναι το Γεφύρι της Άρτας, η Παναγία η Παρηγορήτισσα, η πολιούχος της πόλης μας Αγία Θεοδώρα και το Κάστρο.

Δημήτριος Λ. Χαλάστρας
Τηλ: 6932467666
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Αρταίων
με τον συνδυασμό ¨ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ¨ για τον Δήμο Αρταίων

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία στην Ελάτη Άρτας

Κώστας Παππάς

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.., το ΘΕΑΤΡΟ του ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ..,.και το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ..!!

Κώστας Παππάς

Αιτήσεις αποζημίωσης από την επέλευση του ανεμοστρόβιλου της 29/8/2023 που έλαβε χώρα στην περιοχή του Δήμου Ζηρού

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..