ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Μια πόλη μαγική – Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Τρεις μέρες μιας συνεχόμενης ξενάγησης που οργάνωσε ο Δήμος Αρταίων στη συνέχεια μιας προσπάθειας να γνωρίσουμε μια πόλη άγνωστη και τελικά μαγική μας απέδειξαν πόση μικρή γνώση διαθέτουμε γι΄ αυτή την πόλη. Ξεκίνησε εδώ και κάποιους μήνες με τα γνωστά- άγνωστα σημεία της πόλης μας με κάποιες πλατείες μικρές και μεγάλες και συνεχίστηκε με θεματικές των άγνωστων εκκλησιών της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου από τις μεγαλύτερες ενορίες της πόλης μας με τις βυζαντινές γνωστές και άγνωστες εκκλησίες, άλλες συντηρημένες, άλλες με το μεγαλείο του ερειπίου που όμως εκπέμπει και θα εκπέμπει μια ιδιαίτερη δύναμη και σημασία μέσα στους αιώνες. Αρκεί να είμαστε εκεί και να μπορούμε να το ακούμε και να το αποκωδικοποιούμε.
Η τρίτη ξενάγηση έκρυβε τα απίστευτα μυστικά και πλούτο των αρχοντικών της Άρτας, ολόκληρη η ιστορία της μέσα σε τρείς ώρες ενός απίστευτου ταξιδιού στο χώρο και στο χρόνο. Σπίτια που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, ταυτόχρονης με της πόλης μας, που όσοι βρεθήκαμε αυτήκοες και αυτόπτες αυτού του μικρού θαύματος δεν θα μπορέσουμε νομίζω να ξεχάσουμε τις αφηγήσεις των αρχοντικών του κ.Τρουβά, κ.Τόδουλου, κ. Μιχάλη, αλλά και άλλων που δεν σιωπούν όπως τα αρχοντικά του Γαρουφαλιά και Μάτσα του Ζάρα, μοναδικές μαρτυρίες μιας μεγάλης πόλης, που όπου και αν ξύσεις θα βρεις την ιστορία να ρέει δίπλα σου, γύρω σου, κάτω και επάνω σου όπως και οι μυστήριες διαδρομές ενός ποταμού που κυλά βουβά αλλά και κάποιες φορές κραυγαλέα δίπλα μας, του ποταμού Αράχθου. Είναι απώλεια όποιος δεν ξέρει και δεν βλέπει, είναι ακόμη μεγαλύτερο το κέρδος αυτού που ξέρει, ανακαλύπτει και ακούει. Τι; Την ιστορία αυτής της πόλης, μιας πόλης μαγικής που είναι γεμάτη μαγικές συναντήσεις όπως της σημερινής. Το θαύμα μπροστά μας. Χρόνια πολλά με υγεία και με πολλές τέτοιες συναντήσεις…

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Μολυσμένη επικοινωνία

Κώστας Παππάς

Γρίμποβο

Κώστας Παππάς

Το κόκκινο της ντροπής

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..