• Home
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Λογαριασμός ρεύματος 3.000 ευρώ σε οικογένεια – Το 80% αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμός ρεύματος 3.000 ευρώ σε οικογένεια – Το 80% αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Σχεδόν 3.000 ευρώ καλείται να πληρώσει τριμελής οικογένεια για λογαριασμό ρεύματος, με το 80% του ποσού να αφορά αποκλειστικά την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Την υπόθεση αποκάλυψε η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη στο δελτίο ειδήσεων του KONTRA 24. Συγκεκριμένα, μια μητέρα και τα δύο ενήλικα παιδιά της έλαβαν λογαριασμό ρεύματος 2.976,26 ευρώ με τα 2.749 να είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, οπότε το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωσε η οικογένεια είναι μόνο το 11,71% του λογαριασμού. Για τέλη και φόρους η οικογένεια καλείται να πληρώσει 204 ευρώ που αποτελεί το 6,4% του λογαριασμού που υπόκειται σε συμβόλαιο κλειστό για δύο χρόνια.
Υπενθυμίζεται η ΔΕΗ αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής λειτουργεί με τους εξής τρόπους:
Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε και βασίζονταν στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Φαραντούρης: «Δεν γίνεται να μην ανοίγει ρουθούνι»
Ωστόσο, το ποσό δείχνει υπέρογκο ενώ πρόκειται για μια οικογένεια που τα φέρνει δύσκολα πέρα στις οικονομικές ανάγκες ενώ εργάζονται όλα τα μέλη. Ο γιός 27 ετών εργάζεται ως σερβιτόρος και την καλοκαιρινή περίοδο φεύγει για την Κρήτη να εργαστεί για να βελτιώσει το εισόδημά του. Η κόρη 24 ετών εργάζεται επίσης ως σερβιτόρα. Τα δύο παιδιά αμείβονται με τον βασικό μισθό ενώ η μητέρα αμείβεται με 850 ευρώ τον μήνα.
Σχολιάζοντας την καταγγελία ο καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου και διευθυντής μεταπτυχιακών στην ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νικόλαος Φαραντούρης, ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
«Αυτά όλα που βλέπουμε είναι συμφωνημένα μεταξύ του καταναλωτή και των εταιρειών. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας μηχανισμός» λέει ο κ. Φαραντούρης. «Ο καταναλωτής πρέπει να προστατευθεί είτε επειδή δεν μπορεί να υφίσταται ολόκληρο το βάρος του ρίσκου είτε επειδή είναι ο πιο ευάλωτος σε αυτή τη σχέση» υπογραμμίζει ο καθηγητής και υπενθυμίζει τα λεγόμενα μικρά γράμματα, τους γενικούς όρους των συμβολαίων.
«Υπάρχει το Δίκαιο της προστασίας του καταναλωτή που λέει ότι πιο ευάλωτος και συνήθως ο πιο αδαής πρέπει να χαίρει της προστασίας από την πολιτεία όταν είναι αντισυμβαλλόμενος, όταν συμβάλλεται με εταιρείες που ξέρουν καλύτερα, έχουν τεχνικά, ρυθμιστικά εργαλεία τα οποία ούτε γνωρίζει ούτε μπορεί να ερμηνεύσει ο μέσος καταναλωτής» λέει ο Νικόλαος Φαραντούρης και καταλήγει πως «Δεν μπορεί να γίνονται καταγγελίες και να μην ανοίγει ρουθούνι».

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Στα «χέρια» του Επιμελητηρίου Άρτας, η συγκριτική μελέτη για την χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας

Κώστας Παππάς

Λαμπρά εγκαίνια στο νέο κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Ηπείρου στη Φιλιππιάδα

Κώστας Παππάς

Νέα αποχή Λογιστών – Φοροτεχνικών στις 2 και 3 Ιουλίου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..