ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Κι εσύ, αλήτη, γιατί δεν φοράς κράνος;

Νίκος Παπαδογιάννης

Οι απλοί πολίτες έσωσαν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τη χαμένη τιμή της δημοκρατίας, της ηθικής και της δημοσιογραφίας, πάνω που οι Μεγάλες Πλάτες ετοιμάζονταν να κλείσουν το φέρετρο ενός άτυχου και αθώου νέου.

O Mάριο Χέζονια είναι ο υπερπαίκτης των εφτά θαλασσών, ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για θεαματική μεταγραφική ρελάνς με θηρίο από το ΝΒΑ.
Έχω την προσοχή σας; Χαίρομαι, διότι άλλο ήθελα να σας πω.
Ένα παλικάρι 23 ετών ξεκίνησε από το σπίτι για να πάει στη δουλειά του, με τη μοτοσυκλέτα του, το πρωί της Παρασκευής. Στον δρόμο της επιστροφής, έκανε το λάθος να περάσει μπροστά από τη Μεγάλη Πόρτα, όπου όλα επιτρέπονται και όλα συγχωρούνται με την ψήφο του ελληνικού λαού.
Εκεί τον περίμενε ο Χάρος, ντυμένος με στολή αστυνομικού. Ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Αστυνομίας, μεταμφιεσμένο σε δρεπανηφόρο. Δεν είναι δα πρωτοφανές, στην Ελλάδα και αλλού, να σκοτώνουν αυτοί που έχουν ταχθεί υπέρ της τήρησης της έννομης τάξης.
Ο συγκεκριμένος ασφαλώς δεν το έκανε επίτηδες. Ήταν τροχαίο ατύχημα και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Το διαβάσαμε και στα έντυπα πλυντήρια. «Εσένα δε σου έχει τύχει ποτέ να κάνετε αναστροφή εκεί που απαγορεύεται; Εσύ δεν έχεις μπει ποτέ ανάποδα σε μονόδρομο; Εσύ δεν είσαι που οδηγείς μιλώντας στο τηλέφωνο;»
Άσε που εσύ σπέρνεις τον κορονοϊό, με τις πορείες και τις διαδηλώσεις σου, μπαγάσα…
Ποιος σου είπε, να πας να πεθάνεις; Ποιος σου είπε να περάσεις από βασανιστήρια σε κάποιο μπουντρούμι; Ας είχες Μεγάλες Πλάτες, να μη σε πιάνουν τα φανάρια. Θα έπαιρνες μία «ειδική άδεια», δίχως αριθμό πρωτοκόλλου, και θα καθάριζες.
Ο δύσμοιρος μοτοσυκλετιστής περνούσε εκείνη την ώρα πλησίστιος μπροστά από τη Βουλή, χωρίς απ’ ότι φαίνεται να παραβιάσει κανέναν απολύτως νόμο ή κανονισμό. Με πράσινο, καταπράσινο.
Το δίκυκλο τράκαρε με το απρόσεκτο τετράτροχο και, όπως συνήθως συμβαίνει, υπερίσχυσε ο νόμος του ισχυρότερου. Ο δύσμοιρος νέος έγινε ένα με την άσφαλτο και έμεινε να κείται εγκεφαλικά νεκρός.
Αμέσως έσπευσε επί τόπου η εγκεφαλικά νεκρή εξουσία, για να βγάλει λάδι τον δράστη. Και ας ήταν απλό τροχαίο. Πού είναι ο οδηγός που το προκάλεσε; Πουθενά. Γιατί δεν κρατήθηκε επί τόπου; «Δεν το προβλέπει ο νόμος, επειδή δεν υπήρξε νεκρός». Γιατί εγκατέλειψε ο ίδιος το μισοπεθαμένο αγόρι; Γιατί έτσι.
Κάποιοι φαίνεται ότι τον φυγάδευσαν, μπάζοντας το στραπατσαρισμένο αμάξι στο γκαράζ της Μεγάλης Πόρτας, όπου ισχύουν άλλοι νόμοι, άλλοι κανονισμοί και «ειδικές άδειες».
Οι κωλοπετσωμένοι θα δασκάλεψαν στον οδηγό να πάει να κρυφτεί μέχρι να περάσει το αυτόφωρο. «Σαρανταοχτώ ώρες», με το ρολόι. Για την ακρίβεια, 47 ώρες και 59 λεπτά.
Οι φαρδιές πλάτες άπλωσαν φτερούγες για να σκεπάσουν το έγκλημα κάτω από μία faux «βαθύτατη συντριβή», που εκδηλώθηκε σαν τα νεύρα του Ραν-ταν-πλαν, με 48 ώρες καθυστέρηση. Σύμπτωση θα είναι.
Ο μισοπεθαμένος νέος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από κανένα μισάωρο, αφού πρώτα απομακρύνθηκαν οι μη έχοντες εργασίαν και ξεπλύθηκαν οι συνειδήσεις.
Η Τροχαία κατέγραψε το περιστατικό στο δελτίο συμβάντων και το τσουβάλιασε μαζί με τα υπόλοιπα ατυχήματα του εθνικού μας ξεκληρίσματος. Ένας νεκρός πάνω, ένας κάτω, δε βαριέσαι βρε αδερφέ, όλοι νούμερα είναι.
Έπεσε το βράδυ και οι νοικοκυραίοι κλείστηκαν στα σπίτια τους για να δουν Σουρβάηβορ και δελτία διαστρέβλωσης. Μία συνηθισμένη Παρασκευή στο κυρΠαντελείο πλησίαζε στο τέλος της.
Ο Σπανούλης ξόφλησε, κάνει ζημιά στον Ολυμπιακό και πρέπει να παρατήσει το μπάσκετ. Ο Αντετοκούνμπο είναι απάτη και πρέπει να επιστρέψει τα δύο MVP για να μάθει να μην είναι αχάριστος προς τη χώρα που τον μεγάλωσε. Έχω ακόμη την προσοχή σας;
Το τροχαίο φονικό της Παρασκευής θα είχε κουκουλωθεί από αστυνομία, κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης, το τρίδυμο της συγκάλυψης, αν δεν αποκάλυπτε την αλήθεια κάποια κοπέλα στο Twitter. Η ίδια δέχθηκε επίθεση από εσμό διαδικτυακών αλητών, αλλά τους έγραψε στα άθραυστα παπάρια της.
Ένα και μοναδικό κανάλι, το Kontra, εδέησε να κάνει ρεπορτάζ και να προβάλει το βίντεο της ιστοσελίδας Pronews, όπου φαίνεται καθαρά ευθυτενής τροχονόμος να ξαποστέλνει διαμαρτυρόμενους περαστικούς.
«Διώξ’ τον να μη λέει χαζομάρες… Ασε “το παιδί” και “το παιδί”. Εσύ φοράς το κράνος σου;» Χωρίς αιδώ. Επειδή μπορούσε. Καταγεγραμμένος στο βίντεο, με ήχο και εικόνα. Να τον ακούει η Δημοκρατία από το παραπλεύρως κτίριο και να ντρέπεται και αυτή.
Kανένα από τα όργανα της τάξης δε φορούσε μάσκα, αλλά ας πούμε ότι αυτό είναι πταίσμα.
Τα Πετσωμένα κανάλια, με χείριστη όλων την εξωνημένη ΕΡΤ, πέρασαν το Σαββατοκύριακο κάνοντας γαργάρες. Αλλά τα social media ανέλαβαν, για πολλοστή φορά, τον ρόλο του δημοσιογράφου.
Προ της πανελλήνιας κατακραυγής, ήταν πλέον αδύνατο να υπάρξει πλήρης συγκάλυψη, σαν αυτή -την επαίσχυντη- που επιχειρήθηκε στην υπόθεση Λιγνάδη και σε μύριες άλλες. Μόνο που πέρασε ένα διήμερο σιωπής. Το διήμερο της μεγάλης φυγής.
Χρειάστηκε να φτάσει Κυριακή, για να εξομολογηθεί δημόσια η μεγάλη αδελφή του πρωθυπουργού, ότι, α, δεν σας είπα μωρέ, έγινε ένα ατυχηματάκι, με αστυνομικό αυτοκίνητο της συνοδείας μου. Τόσο της πήρε για να συνέλθει από τη συντριβή.
Η οικογένεια του Ιάσονα, επιτέλους μάθαμε κάποια στιγμή το όνομά του, ικέτευσε τους αυτόπτες μάρτυρες να βγουν από το καβούκι τους για να δικαιώσουν το παιδί τους.
Η έκκληση της έπιασε τόπο, αφού ένας διανομέας που είδε με τα μάτια του το συμβάν έσπευσε να εμφανιστεί. Αργότερα εντοπίστηκε και ένας ταξιτζής. Υπάρχουν σίγουρα και άλλοι, αλλά φοβούνται «μη μπλέξουν».
Και ποιος τους δίνει άδικο; Η στρεψοδικία είναι κλασσικό modus operandi όλων όσων μοιράζονται την ενοχή για το -ουσιαστικά θανατηφόρο- τροχαίο της Πλατείας Συντάγματος.
Όποιος τολμήσει να κατηγορήσει τους πραιτωριανούς, τους άριστους και τους πορφυρογέννητους θα βρει τον μπελά του κατά πάσα πιθανότητα θα φάει και ξύλο.
Σίγουρα θα παραδοθεί βορά στους ακοίμητους συκοφάντες του διαδικτύου και της τηλοψίας, μέχρι να βγει ξερωγώ υπερασπιστής του Κουφοντίνα, σαν τον φουκαρά που τουλουμιάστηκε από τα ΜΑΤ στη Νέα Σμύρνη.
Ήδη μαθεύτηκε, ότι «συνάδελφοί» μου τηλεφωνούν στο σπίτι του θύματος και κάνουν αλλόκοτες ερωτήσεις, με προφανές σχέδιο να χρωματίσουν τον Ιάσονα, όπως έκαναν με τον Ζακ, με τον Αλέξη και με τόσα άλλα θύματα κρατικής βίας.
Χάθηκε να είναι και στη δική του θέση κανένα «πουστράκι» ή «κλεφτρόνι»;
«Το υλικό από τις κάμερες της Βουλής θα δοθεί από τον Φρούραρχο στις αρχές για να προχωρήσει η έρευνα», ανακοινώθηκε χθες. Με τρεις μέρες καθυστέρηση, λες και είναι το κομπιούτερ του Λιγνάδη.
Τρεις. Μέρες. Μετά. «Θα». «Δοθεί».
Και, μην ανησυχείτε, θα ακολουθήσει ΕΔΕ. Τέτοιες ΕΔΕ εσωτερικής κατανάλωσης συνήθως ολοκληρώνονται με τα όπλα να βαφτίζονται γάντια, τα κλομπ ζαρντινιέρες και ενδεχομένως με παρασημοφόρηση του δράστη, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Σε ποια τράπεζα είπαμε ότι είναι σήμερα διευθυντής ο Καλαμπόκας; Ο Κορκονέας σε ποιο μοναστήρι πίνει το καφεδάκι του; Είναι άραγε μαζί του ο ατζαμής οδηγός της Παρασκευής ή κρύβεται αλλού;
Τι διαβολεμένη δυστοπία είναι αυτή που ζούμε; Φανταζόταν τέτοια κατάντια κανείς από τους μετριοπαθείς που ψήφισαν την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης επειδή ενοχλήθηκαν από τη νικοτίνη του Πολάκη;
Θα μου επιτρέψετε, με την ευκαιρία, να πω ότι σε τέτοια θέματα, ιδίως όταν υπάρχει υποτροπή, δε χωράει πολιτική ίσων αποστάσεων.
Όποιος δεν τάσσεται ενάντια στην αστυνομοκρατία, στη συσκότιση και στην κατάλυση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αυτομάτως με τους άλλους. Με τα κράνη και τις ασπίδες του τρόμου.
Ο Βασιλακόπουλος είναι ο καταστροφέας του ελληνικού μπάσκετ, αλλά ευτυχώς οι μέρες της παντοκρατορίας του τελειώνουν. Ο Ολυμπιακός θα παίξει του χρόνου στην Α1. Με προσέχετε ακόμη, έτσι;
Μέσα στην απέραντη οδύνη της, η οικογένεια του Ιάσονα αποφάσισε να δωρίσει τα ζωτικά όργανα του αδικοχαμένου νέου σε άλλους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Να, αυτό ήθελα να σας πω από την αρχή, και κόντεψα να το ξεχάσω. Να γίνετε δωρητές οργάνων, όσο προλαβαίνετε πριν σας καταπιεί και εσάς η Ελλάδα. Το έκανα και εγώ και ήταν η ωραιότερη μέρα της ζωής μου.
«Εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι που θα πάρουν τα όργανα του γιου μου να είναι νέα παιδιά, ζήτησα να είναι αλλά δεν μπορώ να διαλέξω, και να ζήσουν ευτυχισμένα και να πάρουν έστω λίγο από την ευαισθησία του και να χαρούν», είπε η συγκλονιστική μάνα, ενώ θα είχε κάθε δίκιο να μοιράσει κατάρες.
Ακούγεται μακάβριο, ότι μπορεί να έρχεται αύριο η σειρά μου ή η σειρά σου, αλλά είναι αλήθεια. Και ο Ιάσονας μια χαρά ήταν στην υγεία του μέχρι την Πέμπτη, ένα νιάτο σαν τα κρύα τα νερά, με όλη τη ζωή μπροστά του.
Τώρα δεν είναι παρά ένα ακόμη θύμα του νεοελληνικού μεσαίωνα, άκλαυτο σαν σκυλί στο αμπέλι.
Ή μάλλον, παραλίγο άκλαυτο. Οι απλοί πολίτες έσωσαν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τη χαμένη τιμή της δημοκρατίας, της ηθικής και της δημοσιογραφίας, πάνω που οι Μεγάλες Πλάτες ετοιμάζονταν να κλείσουν το φέρετρο ενός άτυχου και αθώου νέου.

Όποιος στέκεται συνειδητά στο πλευρό τους, δεν είναι παρά συνένοχος. Ηθικά και ίσως και ποινικά.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Οι πετυχημένοι επιχειρηματίες εκπαιδεύονται

Κώστας Παππάς

Προβληματισμός του προέδρου ΤΕΕ Άρτας για τη μη επαναλειτουργία του θέατρου Κάστρου

Κώστας Παππάς

Η πανούκλα. Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..