• Home
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Καταστράφηκε το 70% του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καταστράφηκε το 70% του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας

Χρειάστηκαν μόλις 20 λεπτά σήμερα το πρωί για να υποστεί τεράστιες καταστροφές ο Παραδοσιακός Ελαιώνας της Άμφισσας.
Ήταν λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί και μέσα σε 20 λεπτά ο Παραδοσιακός Ελαιώνας της Άμφισσας υπέστη τεράστιες καταστροφές από την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή.
«Ο τόπος βομβαρδίστηκε από ?αυγά χαλαζίου. Για να καταλάβετε το μέγεθος, επάνω στις σκεπές μας έμειναν 30 πόντοι χαλάζι. Για 20 λεπτά χαλάζι με ανεμοστρόβιλο μας κατέστρεψε», λέει στο neapaseges.gr ο Ηλίας Ξηρός, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άμφισσας
Αποτέλεσμα ήταν το 70% του ελαιώνα στο λεκανοπέδιο να καταστραφεί, όπως και οι 2.500 με 3.000 ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι είναι σε απόγνωση. «Ξετινάχτηκαν όλες οι ελιές. Τα δέντρα ήταν φορτωμένα, είχαμε καρπό. Τώρα αυτό που αντικρίζουμε είναι μόνο χαλάζι και ελιές χαλασμένες, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά», σημειώνει ο Ηλίας Ξηρός.
Ο ίδιος, εδώ και 60 χρόνια δεν έχει ξανασυναντήσει ανάλογες καταστροφές στην περιοχή: «Είναι μεγάλη η καταστροφή. Δεν το περιμέναμε. Είναι η δεύτερη χρονιά που δεν θα πάρουμε παραγωγή. Πέρσι περιμέναμε καρπό και χάλασε. Φέτος που τα δέντρα μας ήταν φορτωμένα, ήρθε το χαλάζι».
Να σημειωθεί ότι ο Ελαιώνας είναι μια έκταση που φτάνει από την Άμφισσα ως την θάλασσα του Κορινθιακού, από την Ερατεινή έως την Κίρρα. Ο Ελαιώνας της Άμφισσας είναι ο μεγαλύτερος συνεχόμενος της χώρας και ανήκει στο περίφημο Δελφικό Τοπίο. Υπολογίζεται πως τον αποτελούν περισσότερα από 1.200.000 δέντρα ελιάς, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος, ενώ η ηλικία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ενημέρωση για τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας στην καύση κλαδιών και καθαρισμό οικοπέδων και αγρών

Κώστας Παππάς

Σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 58,03 χιλιομέτρων αποκτά σε 18 μήνες η Π.Ε. Πρέβεζας

Κώστας Παππάς

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Επικίνδυνες εκπομπές διοξειδίου του Θείου από την Αίτνα στην Ελλάδα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..