Ομόφωνα «όχι» είπε το Δ.Σ Αρταίων στη χωροθέτηση δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Χανόπουλο, με αποχή της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής» διεκδικώντας μία συνολική απόφαση για ανοιχτές δομές.
Για μία ακόμη φορά το Δ.Σ Αρταίων κλήθηκε να συζητήσει το μεταναστευτικό όπως αυτό διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Άρτα και μετά την πρόθεση του Υπουργείου να μισθώσει ιδιωτική έκταση 50 στρεμμάτων στην περιοχή για να δημιουργήσει δομή που θα φιλοξενήσει 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Μετά και τις ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Χανόπουλου, Καμπής, Ρόκκα και Καλαμιάς, η αίθουσα του Δ.Σ γέμισε από τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων και των φορέων που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση. Παρόντες ο Επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Γιώργος Ζάψας με τους περιφερειακούς συμβούλους Ράνια Γκίζα και Δημήτρη Τρομπούκη, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δ. Αρταίων, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Άρτας ενώ ο Πρόεδρος του Δ.Σ διάβασε και δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας.
«Πρέπει να κλείσει η πόρτα γιατί ως χώρα δεν μπορούμε να διαχειριστούμε έναν αριθμό που συνεχώς αυξάνεται και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου» τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος Αρταίων. Ο κ. Τσιρογιάννης πρόσθεσε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης είναι λάθος και έχει επιδιωχθεί συνάντηση με το νέο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στον οποίο θα υποβληθούν συνολικά οι προτάσεις του Δήμου. Αυτές αφορούν τη δημιουργία ανοιχτών, μικρών δομών που είναι περισσότερο διαχειρίσιμες από τον Δήμο και περισσότερο αποδεκτές από τη τοπική κοινωνία, να τηρηθεί η αναλογία του 1% επί του πληθυσμού του Δήμου εφόσον καλυφθεί η αναλογία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
«Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που ήδη διαμένουν κυρίως στο κάμπο της Άρτας» τόνισε ο Δήμαρχος για να καταλήξει «Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση».
Οι Πρόεδροι των Τ.Σ τοποθετήθηκαν σημειώνοντας:
Απόστολος Λάκκας – Πρόεδρος Τ.Σ Καμπής «Πρόκειται για μία ακατάλληλη θέση εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώνονται στη περιοχή, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και επιπλέον ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν γίνει κάποιο έγκλημα ή κάποιο ατύχημα;»
Χρήστος Βάντζος – Πρόεδρος Τ.Σ Ρόκκα «Γινόμαστε μειονότητα εμείς εάν έρθουν τόσοι μετανάστες στην περιοχή»
Βασίλης Τζώρας – Πρόεδρος Τ.Σ Καλαμιάς «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό τον αριθμό».
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Δ. Αρταίων με ψήφισμά του ζητά να κλείσουν όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθούν άλλες κλειστές δομές φιλοξενίας, να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση στα παιδιά, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στις δομές και στον τομέα της καθαριότητας και στις κοινωνικές δομές πρόνοιας.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος ζητά να τηρηθεί η αναλογία του 1% και οι φιλοξενούμενοι στις δομές να είναι οικογένειες και ομοεθνείς.
Τον λόγο πήρε και ένας πολίτης, ο Μιχάλης Κατσιμπόκης ο οποίος παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων Οργανισμών σχετικά με το μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το 2017 η Ελλάδα ήταν 13η χώρα στην Ευρώπη σε μετανάστες. Σήμερα στην Ελλάδα φιλοξενούνται 109.000 μετανάστες και έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών. Το 2011 φιλοξενούνταν 175.000 μετανάστες αλλά δεν ενοχλούσαν κανένα. Ο κ. Κατσιμπόκης αποδίδει την αναστάτωση στα ΜΜΕ, τα κόμματα και τη Βουλή που δεν λένε την πραγματικότητα, στο internet και τα fake news.
«Μας ζητάνε τη δημιουργία δομών στην ενδοχώρα γιατί στα νησιά η αναλογία είναι στο 15% του πληθυσμού. Πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί» κατέληξε.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων
Η Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια πρότεινε μικρές δομές ανοιχτού τύπου όπου οι φιλοξενούμενοι θα διαμένουν υπό ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» και φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών.
Ο Γιάννης Παπαλέξης τόνισε ότι δεν υπάρχει τοπική κοινότητα που θα πει «ναι» στη φιλοξενία όσα Δ.Σ κι αν γίνουν. «Δυστυχώς ή ευτυχώς το ζήτημα πρέπει να το διαχειριστεί ο Δήμαρχος» σημείωσε και ζήτησε από τον Δήμαρχο να πει ποια απόφαση πρέπει να ληφθεί από το σώμα για να τον διευκολύνει στη διαχείριση του θέματος. «Να υπάρξει μία πρόταση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στις τοπικές κοινότητες εφόσον δεν γίνει αποδεκτή η αναλογία του 1%».
Ο Γιώργος Μπαλάγκας τόνισε ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση για το θέμα θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις.
Ο Βησσαρίων Ζιώβας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε ότι «είναι μία ευκαιρία να προβληματιστούμε περισσότερο από την προηγούμενη φορά. Δεν γίνεται καμία κουβέντα για τα αίτια που «γένησσαν» τους πρόσφυγες. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη για συγκεκριμένους λόγους και για φθηνά εργατικά χέρια – προσφορά στο κεφάλαιο. Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο».
Η Λίτσα Κιτσαντά ζήτησε μία πάγια θέση από το Δ.Σ. «Είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζονται σαν ζώα από τη Κυβέρνηση αλλά και από μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στη λογική «Εγώ δεν είμαι ρατσιστής αλλά δεν τους θέλω στον τόπο μου. Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές εγκλωβισμού, αντίθετοι σε κάθε δομή κλειστού τύπου, υπέρ της φιλοξενίας σε μικρές, ανοιχτές δομές με όλα όσα τους διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση. Λέμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των 1.500 και πρέπει να γίνει αναλογική κατανομή στους 4 Δήμους. Τέλος, καταδικάζουμε τις ρητορείες μίσους».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου και επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση για να τονίσει ότι τις μεγάλες αποφάσεις δεν τις παίρνουν οι γενικές συνελεύσεις, τις παίρνει η Κυβέρνηση. «Πρέπει ο καθένας να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί. Κάποιοι υπέδειξαν αυτές τις εκτάσεις. Επειδή ένας ιδιώτης θα πιάσει τη καλή, μπορεί και να χωροθετεί μέσα στην Άρτα δομή;
Προβλήματα και αντιδράσεις υπήρξαν και στη Φιλιππιάδα αλλά σιγά – σιγά όλα διευθετήθηκαν» τόνισε ο κ. Ζάψας για να προσθέσει ότι και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης όταν χρειάστηκε «έβαλλε πλάτη» στα δύσκολα, με την δομή στον Κατσικά. «Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση αν υπάρξει συζήτηση. Η Άρτα απελευθερώθηκε 30 χρόνια πριν τα Ιωάννινα. Θέλω και πρέπει ο ιστορικός του μέλλοντος να καταγράψει ότι η Άρτα φιλοξένησε μετανάστες εν μέσω πολέμου στην Εγγύς Ανατολή» υπογράμμισε ο κ. Ζάψας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Δήμαρχο Αρταίων να σημειώνει ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα συμπεριληφθούν στα όσα θα συζητήσει με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ψηφοφορία των δημοτικών συμβούλων που απέρριψαν και τη θέση στο Χανόπουλο για την δημιουργία δομής φιλοξενίας.