• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Καθαρά Κρασιά: Η αλήθεια για τις βιογενείς αμίνες και το κρασί
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθαρά Κρασιά: Η αλήθεια για τις βιογενείς αμίνες και το κρασί

Η ιστορία του κρασιού και του ανθρώπου μας πηγαίνει αιώνες πίσω στο χρόνο. Σ’όλα αυτά τα χρόνια της εξέλιξης των τεχνικών οινοποίησης και καλλιέργειας, με την εισαγωγή χημικών ουσιών ζώα κατα τη συγκομιδή, όπως επίσης την αποτροπή της ανάπτυξης των βακτηρίων και της παράτασης ζωής του ίδιου του κρασιού , σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα, ένα συμβατικό κρασί κατα πάσα πιθανότητα περιέχει δεκάδες χημικές ουσίες που ενισχύουν το χρώμα του, το άρωμά του, τη διάρκεια ζωής του ή τη γλυκιά του γεύση.
Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν το ιδανικό κρασί που θα αποτελέσει για ακόμη μία χρονιά ένα από τα πιο συνηθισμένα δώρα για τα Χριστούγεννα σε σπίτια οικογενειών και φίλων, έχει αρχίσει να διαδίδεται η έννοια του “καθαρού κρασιού”. Εσείς είστε στην αναζήτηση ενός καθαρού κρασιού για αυτές τις γιορτές; Ας εξερευνήσουμε πρώτα μερικά συχνά ερωτήματα σχετικά με τις επιπρόσθετες ουσίες ενός κρασιού και των θειωδών αλάτων και ας ανακαλύψουμε πραγματικά τον λόγο που ένα κρασί μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο.

Είναι τα “καθαρά κρασιά” πραγματικά καθαρά;
Πολλοί παραγωγοί κρασιών ισχυρίζονται πως τα κρασιά τους είναι “καθαρά” αλλά είναι στην πραγματικότητα; Επίσης τα φυσικά κρασιά είναι συγχρόνως και καθαρά;
Όπως θα ανακαλύψουμε, υπάρχει μια πολύ μικρή διαφάνεια στο συγκεκριμένο θέμα, με την αλήθεια να βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά.

Το αίσθημα της κόπωσης μετά την κατανάλωση κρασιού
Κάθε αλκοολούχο ποτό – σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό – προκαλεί ένα αίσθημα κόπωσης, πονοκεφάλου, ναυτίας και κοιλιακού άλγους. Ωστόσο, ορισμένοι πότες έχουν παρατηρήσει την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μετά από την κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κρασιού. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτήν την αντίδραση;
Είναι τα θειώδη στοιχεία του; Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Η επιπρόσθετη ζάχαρη ή μήπως κάποιο άλλο επιπρόσθετο συστατικό στο κρασί; Όπως αποδεικνύεται δεν βασίζεται στην ύπαρξη των παραπάνω αναφερθέντων στοιχείων.
Αυτό το αίσθημα κόπωσης που παίρνετε από την κατανάλωση κρασιού μπορεί να προέλθει από μια ομάδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται βιογενείς αμίνες.

Τι είναι οι βιογενείς αμίνες;
Οι βιογενείς αμίνες είναι οργανικές ενώσεις αζώτου, οι οποίες αναδύονται φυσικά κατα την διάρκεια της οινοποίησης. Περιλαμβάνουν χημικές ενώσεις όπως η ισταμίνη, τυραμίνη και πουτρεσκίνη.
Και μπορεί αυτές τις χημικές ενώσεις να τις ακούτε για πρώτη φορά, αλλά αυτές παρατηρούνται σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως επεξεργασμένα ψάρια, κρέατα, τυριά και προϊόντα ζυμώσεως όπως είναι όλα τα εκπληκτικά ποτά και οινοπνευματώδη που επιλέγουμε στις αγορές μας.
Υψηλότερα επίπεδα βιογενών αμινών (ειδικά ισταμίνης και τυραμίνης) προκαλούν έξαψη, πονοκεφάλους, ναυτία και φυσικά κόπωση.

Ποια είναι τα κρασιά που περιέχουν βιογενείς αμίνες;
Δυστυχώς, λόγω των ελάχιστων διαθέσιμων δεδομένων και στοιχείων, δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το ποια κρασιά απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή μας.

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε ευαίσθητοι στις βιογενείς αμίνες;
Αρκετά είναι εκείνα τα άτομα που αντιμετωπίζουν άμεση έξαψη ή πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση λίγης ποσότητας κρασιού. Γι’ αυτά τα άτομα υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν:

● Φροντίστε να ενυδατώνεστε κάθε φορά που πίνετε ένα ποτήρι κρασί. Αυτό σίγουρα θα εξαλείψει την πιθανότητα αφυδάτωσης.
● Αν πρόκειται να πιείτε περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί, επιλέξτε τα λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά έναντι των κόκκινων.
● Παρα τους φόβους για τα θειώδη άλατα στα κρασιά, στην πραγματικότητα σταματούν τη δημιουργία βιογενών αμινών, ελέγχοντας την μικροβιακής τους ανάπτυξη.
● Τα κρασιά με την έντονη και υπερβολική τους οσμή της παλαίωσής τους, συνήθως αντιστοιχούν σε αυξημένες βιογενείς αμίνες.
● Τα πιο όξινα κρασιά (με pH μικρότερο του 3,3) αντιστέκονται στη δημιουργία των βιογενών αμινών.
● Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων που ίσως να περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα, όταν πίνετε κρασί.

Επίλογος
Για την ώρα, όταν ακούτε τη φράση “καθαρό κρασί”, συνήθως μεταφράστε το ως ένα τέχνασμα marketing για την πώληση περισσότερων αριθμών κρασιών. Θα ήταν σοφό από μέρους σας να είστε δύσπιστοι για τα συγκεκριμένα κρασιά που προωθούνται ως “καθαρά”, εκτός αν οι ίδιοι οι παραγωγοί μοιράζονται με τον κόσμο τα δεδομένα και τα στοιχεία τους.
Επιπλέον το κρασί επειδή χαρακτηρίζεται “φυσικό” δεν σημαίνει απαραίτητα πως περιέχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιογενείς αμίνες. Στην πραγματικότητα, οι φυσικές ζυμώσεις αρκετές φορές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα σχηματισμού χημικών ενώσεων όπως η ισταμίνη και η τυραμίνη.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα διαβάσετε μια τολμηρή δήλωση για το πως ένα κρασί μπορεί να είναι καθαρό και ευεργετικό για εσάς δίχως άλλες λεπτομέρειες για τα συστατικά του, κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται για ένα διαφημιστικό κόλπο κάποιου διαφημιστή. Τώρα πλέον γνωρίζετε.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Εξαδάκτυλος για lockdown: Φέτος θα κάνουμε Πάσχα – Πότε θα επιτραπούν κυνήγι, ψάρεμα

Κώστας Παππάς

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Χριστοδούλου στην εκπομπή “Απόψεις”

Κώστας Παππάς

Κορονοϊός: Στο κόκκινο 312 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Που εντοπίστηκαν

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..