Η ανασκαφική έρευνα που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας έφερε στο φως εξαιρετικά στοιχεία που βοηθούν στην συμπλήρωση της εικόνας του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας Αμβρακίας.
Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ένα τμήμα κτηρίου μεγάλων διαστάσεων με λιθόπλινθους, που θεωρείται ότι πιθανότατα αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Πρυτανείου που έχει αποκαλυφθεί από παλαιότερες ανασκαφές στον πλακόστρωτο δρόμο έξω από το βυζαντινό ναό.
Ανασκάπτοντας το οικοδόμημα διαπιστώθηκε εσωτερικά η ύπαρξη μιας ζώνης πλακόστρωτου δαπέδου και εξωτερικά ενός λίθινου αγωγού με επικλινή τοιχώματα για την απομάκρυνση των υδάτων. Η κεραμική που περισυνελέγη προέρχεται κυρίως από σκύφους, πινάκια και μαγειρικά σκεύη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
Η επιμελημένη τοιχοποιία αλλά και η εύρεση μιας ενσφράγιστης κεράμου με τα ανάγλυφα γράμματα ΔΑΜΟ (ΔΗΜΟΣΙΟ) και το βαίτυλο, τον οξυτενή κίονα που συμβολίζει τον θεό Απόλλωνα, προστάτη της αρχαίας Αμβρακίας πιστοποιούν το δημόσιο χαρακτήρα του κτηρίου. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν τμήματα λίθινου επιστυλίου αλλά και ένα πώρινο ιωνικό κιονόκρανο με ίχνη ερυθρού χρώματος, που μαρτυρούν τον πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο του σπουδαίου οικοδομήματος.
Η ανασκαφική έρευνα που διεξάγει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας με την επίβλεψη της αρχαιολόγου Μαρίας Νιάρου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, την οποία η Εφορία Αρχαιοτήτων ευχαριστεί θερμά για τη γόνιμη συνεργασία, όπως και τον ανάδοχο του έργου, κ. Ζάγκο για τη διάθεση του εργατοτεχνικού προσωπικού.
previous post