Μια σύγχρονη θεατρική διασκευή της Αντιγόνης ως Ροκ Όπερας θα παρουσιαστεί στην Πνευματική Στέγη του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης«Ο Σκουφάς» την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στο πλαίσιο του έργου “HERMES”- «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/), το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».
Η Περιφερειακή ένωση των Δημοσίων Θεάτρων της Απουλίας παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Αντιγόνη ως ρόκ όπερα», το οποίο είναι ένα μονόπρακτο του JeanAnouilh εμπνευσμένο από την γνωστή τραγωδία του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία EnzoToma, χορογραφία Elis aBarucchieri, πρωτότυπη μουσική Reverendo και σχεδιασμό φωτισμού Carlo Pastore.
Την Αντιγόνη υποδύεται η Caterina Petrarulo, τον Αίμονα ο GiorgioConsoli, τον Κρέοντα ο Franco Ferrante, ενώ η μουσικός Roberta Russoaka Kyotolp συμμετέχει ως Χορός.
Το έργο γράφθηκε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας, παρουσιάζει ξανά τον μύθο της Αντιγόνης προσαρμόζοντάς τον, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά την οποία εκατομμύρια νέοι άνθρωποι πέθαιναν και έμεναν άταφοι χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την υπέρτατη υποχρέωση της ταφής των νεκρών.
Η Αντιγόνη είναι η μικρή κόρη του Οιδίποδα και της Ιοκάστης. Μετά την αυτοκτονία της Ιοκάστης και την εξορία του Οιδίποδα, τα δύο αδέρφια της Αντιγόνης, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, αλληλοσκοτώνονται διεκδικώντας τον θρόνο της Θήβας. Ο Κρέοντας, ο αδερφός της Ιοκάστης, είναι ο νέος βασιλιάς που αποφασίζει να «προσφέρει» την ταφή μόνο στον Ετεοκλή και όχι στον Πολυνείκη, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εγκληματίας και προδότης. Με διάταγμα του, ο Κρέοντας προειδοποιεί ότι όποιος τολμήσει να θάψει το σώμα του αποστάτη θα τιμωρηθεί με θάνατο. Κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει το διάταγμα και το σώμα του Πολυνείκη εγκαταλείπεται στον ήλιο και στα σκυλιά. Μόνο η Αντιγόνη αντιτίθεται σε αυτό, σε σημείο να θυσιάσει την ίδια της τη ζωή.
Σκηνοθετημένη από τον Enzo Toma, η ‘‘Αντιγόνη ως Ροκ Όπερα’’ περιλαμβάνει ένα σενάριο που αναπαριστά το παλάτι του Κρέοντα ως πεδίο μάχης, ανάμεσα σε ηλεκτρονικούς/βιομηχανικούς ήχους συνδυασμένους με προφορική μουσική, τηλεσκοπικό και αδιόρατο φωτισμό, και ανθρώπινους χαρακτήρες που συνθλίβονται μέσα στη τρέλα του πολέμου.
«Η παράσταση, αναφέρει ο σκηνοθέτης EnzoToma, πραγματεύεται το ζήτημα της διαφορετικότητας σε αντίθεση με τη συχνά απαιτούμενη ομαλότητα, αν και με μη ρητό τρόπο.Συγκεκριμένα, απορρίπτει και ερμηνεύει την αρθρωμένη γλώσσα της νεολαίας διανθίζοντάς τη με αξίες που συχνά αγνοούνται και είναι ακατανόητες για την υπόλοιπη κοινότητα. Ίσως οι κομφορμιστικές συμπεριφορές, στον τρόπο ντυσίματος και στο άκουσμα μουσικής, να δείχνουν στην πραγματικότητα μια λογική και ώριμη συμπεριφορά. Η παράσταση υπαινίσσεται την κατάσταση πολλών νέων ανθρώπων που στερούνται ευκαιριών, του ενδεχομένου να κάνουν λάθη και που συντρίβονται ανάμεσα στους ηθικούς νόμους του ώριμου ανθρώπου, εκείνου που βασίζεται στην «κοινή λογική» και στον «σεβασμό των κανόνων και των νόμων».
Ο Τόμα και οι ηθοποιοί της «Αντιγόνης» παρουσιάζουν αυτό το δίλημμα, αυτή την αγωνία, σε ένα σενάριο που θυμίζει έναν πόλεμο που δεν έχει διακοπεί ποτέ. Με εκατομμύρια νεαρά θύματα ακόμη άταφα έως και σήμερα.
Στο έργο HERMES συμμετέχουν: το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, και από την Ιταλία συμμετέχουν ο Δήμος του Fasano (επικεφαλής εταίρος), η Περιφερειακή Ένωση των Δημοσίων Θεάτρων της Απουλίας. Ως παρατηρητής εταίρος συμμετέχει η Περιφέρεια Απουλίας – Τμήμα Τουρισμού, Οικονομίας Πολιτισμού και Ανάπτυξης.
Η είσοδος είναι ελεύθερηγια το κοινό. Ώρα προσέλευσης από τις 7.00 μ.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.