• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Η λογική κόστους – οφέλους ακόμη και στην απονομή Δικαιοσύνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η λογική κόστους – οφέλους ακόμη και στην απονομή Δικαιοσύνης

Τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα της κοινωνίας και της Πολιτείας είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό, έχει συγκεκριμένες αιτίες και απαιτεί τομές και λύσεις. Πρόσφατα «ανέβηκε» στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος έρχεται να λύσει το πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης !!! Πρόβλημα βαθύ και δομικό που δεν μπορεί να λυθεί με ένα νόμο γιατί είναι πολυπαραγοντικό και πολυδιάστατο. Σε πολλές περιπτώσεις η πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι πολύ ακριβή. Και τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το ίδιο το κράτος, το οποίο αποφασίζει πολλές φορές για φοροεισπρακτικούς λόγους, άλλες για εξοικονόμηση δαπανών και κάποιες φορές για να αποτρέψει τους πολίτες να καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Το νέο νομοσχέδιο που αφορά τη συγχώνευση αλλά και κατάργηση δικαστηρίων, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη δικαιοσύνη, ο οποίος θα την καταστήσει απρόσιτη για τους πολλούς και ακόμα πιο φιλική στους οικονομικά ισχυρούς. Άλλωστε σύμφωνα και με την Παγκόσμια Τράπεζα που έχει αναλάβει τη μελέτη για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, η απονομή της δικαιοσύνης συνδέεται αμιγώς με ποσοτικά, οικονομικά και επενδυτικά κριτήρια.
Η απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί να είναι επενδυτική κίνηση, αλλά μια ανθρωποκεντρική, κοινωνική διαδικασία. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Νέος Δικαστικός χάρτης”, εστιάζει στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τον περιορισμό Πρωτοδικείων και Εφετείων κάνοντας πιο δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών σ΄αυτή. Έρχονται σαρωτικές αλλαγές κατόπιν των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ενώ σήμερα μιλάμε για την κατάργηση 50 Ειρηνοδικείων, ο νέος δικαστικός χάρτης θα φέρει την κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών. Αυτή την περίοδο συζητείται η κορυφή του παγόβουνου, δυστυχώς όμως από κάτω κρύβεται ευρύτερος σχεδιασμός συρρίκνωσης πολλών Υπηρεσιών, με τον κίνδυνο σε επόμενο στάδιο Δικαστήρια του νομού μας να υπολειτουργούν.
Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο «στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται» και διατηρείται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου. Χωρίς καμία πρόβλεψη για τις κτηριακές υποδομές που θα πρέπει λόγω της συγχώνευσης να στεγάσει και τα δύο Δικαστήρια του Νομού. Επίσης, υπάρχει ανάγκη πιο σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης. Επιβάλλεται η ψηφιοποίηση της δικαστικής ύλης και η επέκταση των ηλεκτρονικών διαδικασιών στις Γραμματείες των Δικαστηρίων παράλληλα με τη διαρκή επιμόρφωσή στα νέα ψηφιακά δεδομένα.
Θέση μας είναι ότι το κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι ένα και μοναδικό: Η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη. Απαιτούμε να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία.
Θεματική Δικαιοσύνης της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Για πρώτη φορά με πλήρως ψηφιοποιημένες διαδικασίες οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Κώστας Παππάς

Δήμος Αρταίων – Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Βασίλη Καρατσιώλη

Κώστας Παππάς

Ξεκινά το έργο αποκατάστασης των ζημιών από θεομηνία στο Δήμο Αρταίων

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..