• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Η «Ημερήσια Διάταξη» για την εμπόλεμη Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Ημερήσια Διάταξη» για την εμπόλεμη Ευρώπη

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Ενόσω η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αισιόδοξη φύση του ανθρώπου δεν μπορεί παρά να κάνει σχέδια. Όμως, αυτή τη φορά έχουμε «εμπόλεμη» κατάσταση και το μέλλον πρέπει να σχεδιαστεί εξ αρχής. Είναι άτοπο να καταφεύγει κανείς στους (παλαιούς) θεωρητικούς για να προσεγγίσει τις λύσεις της επόμενης ημέρας μετά από μια τόσο τρομακτική κατάσταση (υγειονομική, πολιτισμική, οικονομική).
Με τα εν εξελίξει δεδομένα οι ασθμαίνουσες ηγεσίες της Ε.Ε. έχουν μια δυνατότητα: να τραβήξουν μία γραμμή και να κηρύξουν την γηραιά ήπειρο σε εμπόλεμη κατάσταση. Ώστε να ληφθούν νέα μέτρα ταχύτατα, ενόσω καίνε τα πεδία των «μαχών» (νοσοκομεία).
«Εμπόλεμη κατάσταση» γιατί:
Το «καλό» σενάριο, που προβλέπει ότι ο ιός θα ελεγχθεί μέχρι το φθινόπωρο, η ύφεση θα καλύψει την Ευρώπη και στην χώρα μας απλώς θα… περιοριστεί σε συνέπειες αντίστοιχες του 2015-17 με κατάρρευση του τουρισμού, είναι ήδη πολύ… κακό (ελλείμματα, ύφεση άνω του 6%, ανεργία στο 23%).
Το χειρότερο σενάριο είναι να μην βρεθεί (μεσοπρόθεσμα) το εμβόλιο, να «πέσουν» Ιταλία και Ισπανία, να διαλυθεί η Ε.Ε. Η ελληνική οικονομία θα επαναλάβει, συσσωρευμένα μάλιστα εντός 18μηνου, ολόκληρη την κρίση της προηγούμενης 11ετίας (2008-20018). Η ύφεση θα φτάσει σε ποσοστό άνω της περιόδου των μνημονίων (25%), η ανεργία θα ξεπεράσει το εφιαλτικό 28% του 2013. Και όλα αυτά θα έρθουν αθροιστικά στο ήδη μειωμένο ΑΕΠ. Άρα το εθνικό εισόδημα θα βρεθεί στο μισό του 2007. Αν δεν έχει καταρρεύσει το Υγειονομικό Σύστημα. Στην περίπτωση που η κρίση εργατικών χεριών στην ύπαιθρο δεν καταστήσει προβληματική την τροφική αλυσίδα…
Το σενάριο Όργουελ αποτελεί την κοινωνική-ανθρωπιστική-πολιτισμική συνέχεια του χειρότερου σεναρίου που προαναφέραμε…
Δεν επεκτεινόμαστε στην παρακολούθηση των πολιτών, τον γεωεντοπισμό ή την χρήση των δεδομένων του 13033. (Σ.σ.: Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε αυτοκαταστροφή του υλικού μετά την πάροδο του 24ώρου;). Σημειώνουμε μόνο τον περιορισμό των μετακινήσεων, το πρόβλημα απασχόλησης των «ευάλωτων» 65χρονων, το μονοψώνιο της τηλεοπτικής ενημέρωσης, τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε παρτ-τάιμ, τις παρενέργειες του εγκλεισμού ή τις επιπτώσεις να παίρνουμε όλοι 800 ευρώ και να καθόμαστε σπίτι…
Δεν κατέρρευσε απλά η δεύτερη παγκοσμιοποίηση (η πρώτη κατέρρευσε το 1914 στον α’ πόλεμο), δεν έσπασαν μονό οι… πλάκες του νεοφιλελευθερισμού. Τώρα το κράτος (και όχι κατ΄ ανάγκην το Δημόσιο) θα επανακάμψει. Όχι για να αντιμετωπιστούν οι πηγές της πανδημίας (αντιβιοτικά στην εκτροφή, παράνομες βιολογικές έρευνες, απουσία συστήματος κοινωνικής πρόληψης κ.α.), απλά για να περιοριστούν οι συνέπειες (οικονομική κρίση). Ένα κράτος με λιγότερη δημοκρατία και αναιμικά ατομικά δικαιώματα. Αντίστοιχο της Κίνας το οποίο, δεν απέτρεψε, αντίθετα, διέδωσε τον κορωνοϊό….
Όμως για να σταθούμε όρθιοι χρειάζονται κοινωνικές δομές, δημόσιες επενδύσεις, περικοπή (κάψιμο) χρέους, καθοριστικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά πρέπει να προβλέπει η «Ημερήσια Διάταξη» που θα κηρύσσει την Ευρώπη «Εμπόλεμη Ζώνη».

* Δημοσιεύτηκε στα “ΝΕΑ” της 7ης/4/2020

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Χριστόφορος Σιαφάκας: «Τα καλύτερα που δεν έχουν έρθει, θα τα φέρουμε εμείς»

Κώστας Παππάς

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι ετεροδημότες της Αθήνας στον Χριστόφορο Σιαφάκα

Κώστας Παππάς

Τζένη Ταπραντζή – Οι προθέσεις της για τις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..