• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Η “Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα” επέστρεψε στο σπίτι της – Μία παράσταση που συγκινεί και διδάσκει
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΑΤΡΟ

Η “Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα” επέστρεψε στο σπίτι της – Μία παράσταση που συγκινεί και διδάσκει

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Η Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα, κόρη της Θεοδώρας Πετραλείφα και του Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα, ξεκίνησε το 1259 από την Άρτα για να συναντήσει την τραγική της μοίρα στην Ιταλία μετά τον γάμο της με τον Μαμφρέδο Χοχενστάουφεν, ως βασίλισσα της Σικελίας, δούκισσα της Απουλίας και πριγκίπισσα της Καπύης.
Μετά από 900 χρόνια επιστρέφει στην πατρίδα της μέσα από το υπέροχο κείμενο της Κατερίνας Σχισμένου και της παράστασης που παρουσιάζεται στα πλαίσια του έργου “HERMES”. Στόχος του “η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου”. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία και έχει στόχο την προώθηση της κοινής κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών των εταίρων.

Η Κατερίνα Σχισμένου μέσα από την ιστορική έρευνα και τις πηγές, καθώς ελάχιστα στοιχεία έχουν φθάσει έως τις μέρες μας, κατάφερε να δημιουργήσει το πορτραίτο μιας γυναίκας του Μεσαίωνα με τραγική ιστορία. Ο σύζυγός της θα πεθάνει στη μάχη και η ίδια θα προσπαθήσει να διαφύγει με τα τέσσερα παιδιά της στην Ήπειρο. Μια θαλασσοταραχή θα κρατήσει πίσω, θα πιαστεί αιχμάλωτη και θα πεθάνει στη φυλακή από την θλίψη και τις κακουχίες σε ηλικία μόλις 29 ετών. Τραγική θα είναι και η μοίρα των τριών υιών της που θα φυλακιστούν και πέθαναν από ασιτία, σχεδόν τυφλά και τρελά. Η μόνη που θα καταφέρει να επιζήσει είναι η κόρη της Βεατρίκη.
“Γυναίκες που έζησαν στο σκοτάδι και ελάχιστα στο φως, και η δική μου προσπάθεια να βγουν από την αφάνεια και ίσως να τους δοθεί η ευκαιρία έστω και μετά από αιώνες να μιλήσουν και να αποκατασταθεί η ιστορική αδικία, που τις καταδίκασε σε μια σιωπή, σα τιμωρία” τονίζει στο θεατρικό της σημείωμα η Κατερίνα Σχισμένου.
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φασάνο της Ιταλίας. Στην Άρτα δίνονται δύο παραστάσεις στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ. Η πρώτη δόθηκε χθες το βράδυ ενώ μία ακόμη θα δοθεί απόψε (Πέμπτη 6/4) στις 9 το βράδυ.
Την Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα ενσαρκώνει μοναδικά η Ζηνοβία Μήτση υπό την άρτια σκηνοθετική καθοδήγηση του Σωτήρη Σαρλή. Η μουσική επιμέλεια είναι του Αντώνη Βερβέρη και οι μουσικοί – φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ερμηνεύουν παραδοσιακά ακούσματα από το Αιγαίο και το Ιόνιο με παλιά μοτίβα.
Παίρνουν επίσης μέρος:
Μαρία Γιαννούλη, Βιργινία Παπαδάκου, Ελένη Χαλκιά, Σωτήρης Σαρλής.
Παίζουν οι μουσικοί:
Αντώνης Αλβέρτης (Ούτι), Πολύδωρος Στακιάς (Λαγούτο), Γιώργος Βενέτης(Σαντούρι) και Νίκος Πρινιωτάκης (Βιολί)
Σκηνικά Κοστούμια: Χρήστος Παππάς
Κατασκευή Σκηνικών: Σωτήρης Γούσιας
Φωτισμός – Ήχος: Γιώργος Καραντζάς
Τα κοστούμια έραψε η Ντίνα Τζουβάρα.
Μία παράσταση που αξίζει την προσοχή μας, μία παράσταση που οι αρτινοί οφείλουν να δουν ως φόρος τιμής στην ιστορία και τον πολιτισμό μιας πόλης που έλαμψε ως πρωτεύουσα δυο σημαντικών βασιλείων στο παρελθόν και είναι καιρός να αποκτήσει φωνή στο παρόν και στο μέλλον.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση ΝΔ πρώτα υπονομεύει τα ΑΕΙ και κατόπιν τα «μεταρρυθμίζει»

Κώστας Παππάς

Σχολεία: Μάσκες σε παιδιά άνω των 10 ετών – Το κόστος επιβαρύνει τις οικογένειες

Κώστας Παππάς

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων ηρώων στην Καλαμιά Φιλοθέης

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..