ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρική ασφάλεια στο σπίτι κατά τη χειμερινή περίοδο

Όπως είναι λογικό, η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσιάζει μια κατακόρυφη αύξηση κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου το φως του ήλιου είναι περιορισμένο, η διάρκεια της ημέρας μικρότερη και με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν. Η ανάγκη για θέρμανση και η παραμονή των ανθρώπων εντός της οικίας τους, μεταφράζεται σε αύξηση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία οδηγεί στην αύξηση των κινδύνων οι οποίοι σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια.

Όταν έρχεται ο χειμώνας, είναι σημαντικό να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν με τον κρύο και υγρό καιρό στη χώρα μας. Παρακάτω παρατίθενται μερικές συμβουλές που θα πρέπει να θυμάστε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι εσείς αλλά και η οικία σας θα παραμείνετε ασφαλείς αυτόν τον χειμώνα:

Ασφάλεια θερμάστρας
Εάν χρησιμοποιείτε θερμάστρα εντός του χώρου σας, βεβαιωθείτε ότι την έχετε τοποθετήσει σε ασφαλή απόσταση από έπιπλα, τοίχους, χαλιά, κουρτίνες και άλλα αντικείμενα. Οι θερμαντήρες χώρου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού θερμούς, εξοικονομώντας από τα συνολικά έξοδα θέρμανσης αλλά λόγω της υψηλής απόδοσης θερμότητας των ηλεκτρικών θερμαντήρων, είναι σημαντικό να τους κρατήσετε μακριά από εύφλεκτα υλικά. Πολύ συχνά φαινόμενα οικιακών πυρκαγιών πυροδοτούνται από έναν θερμαντήρα με την παρουσία ενός εύφλεκτου υλικού, δίχως την επίβλεψη κάποιου ατόμου. Γι’ αυτό θυμηθείτε να ρυθμίζετε στο off την θερμάστρα σας κάθε φορά που δεν τη χρησιμοποιείτε και απομακρύνεστε από το χώρο σας.

Προετοιμαστείτε για πιθανές διακοπές ρεύματος
Η επιδείνωση του καιρού κατα τους χειμερινούς μήνες και η πτώση της συνολικής θερμοκρασίας, μπορεί να επιφέρει και ακραία καιρικά φαινόμενα όπου οι πτώσεις δέντρων και οι καταρρακτώδεις βροχές μπορούν να προκαλέσουν υλικές ζημιές στα ηλεκτροφόρα καλώδια παροχής ρεύματος, προκαλώντας ηλεκτρικές διακοπές στους οικισμούς. Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει διακοπή ρεύματος, θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι γίνεται. Μερικές φορές η ηλεκτρική σύνδεση μπορεί να βρίσκεται εκτός σύνδεσης για αρκετές ώρες και σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές, μπορεί να διαρκέσει και για ολόκληρες μέρες.
Εάν προκληθεί μια τέτοια διακοπή λειτουργίας κατα τη διάρκεια της νύχτας, φυσικά δεν θα μπορείτε να βασιστείτε σε θερμάστρες χώρου για να σας κρατήσουν ζεστούς. Προετοιμάστε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα είναι εύκολα προσβάσιμο σε εσάς, και θα πρέπει να πρέπει να περιέχει μπαταρίες, φακούς, κουβέρτες, υπνόσακους, ζεστά ρούχα, μη ευπαθή τρόφιμα, νερό, όπως επίσης και ένα κιτ πρώτων βοηθειών.

Στην περίπτωση που έχετε στην κατοχή σας κάποια εφεδρική γεννήτρια, βεβαιωθείτε πως είναι έτοιμη για λειτουργία. Ο ερχομός του χειμώνα ίσως είναι η ιδανικότερη στιγμή για συντήρηση και έλεγχο της γεννήτριας σας από εσάς τους ίδιους. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν πάρα πολλοί επαγγελματίες τεχνικοί ηλεκτρικών συσκευών που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ζητήστε από έναν επαγγελματία να ελέγξει και να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σωστά και ότι η σύνδεση με το σπίτι ή την επιχείρηση είναι ασφαλής και λειτουργική.

Προετοιμάστε την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας
Η ξαφνική διακοπή ρεύματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες για πολλές ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και στην συνολική ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας. Αυτές τις συγκεκριμένες οικιακές συσκευές πιθανόν να μην μπορείτε να τις επισκευάσετε. Και σίγουρα ο χειμωνιάτικος καιρός δεν είναι σύμμαχος σας σε αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχουν όμως μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατεύσετε την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας:

● Ελέγξτε για πιθανά εκτεθειμένα καλώδια του σπιτιού σε νερά. Με την κακοκαιρία αλλά τη συνεχή ψύξη και απόψυξη, τα νερά μπορούν εισχωρήσουν σε γωνιές του σπιτιού όπου καλύπτονται με καλώδια της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης. Αντιμετωπίστε άμεσα τυχόν προβλήματα που μπορεί να εντοπίσατε στην οικία σας.
● Έχοντας μια σύγχρονη ασφάλεια υπέρτασης εγκατεστημένη στο σπίτι σας θα σας βοηθήσει στην καταστολή των υπερτάσεων και ζημιών στις ηλεκτρονικές συσκευές σας.
● Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης διακοπής ρεύματος, αποσυνδέστε τις κύριες συσκευές σας (π.χ. Φούρνος, ψυγείο, τηλεόραση). Αυτό μπορεί να αποτρέψει την πρόκληση βλάβης των συσκευών κατά την επιστροφή της ισχύος.

Οι παραπάνω ενέργειες που παρουσιάστηκαν είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της ηλεκτρικής αλλά και της ατομικής σας ασφάλειας κατά τη διαμονή σας τους χειμερινούς σας μήνες στο σπίτι, όπου η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να οδηγήσει σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας. Πάντοτε η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση σε μια εποχή όπου η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και η κατανάλωση ρεύματος, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα για εσάς αλλά και τα κοντινά σας πρόσωπα.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Βρέθηκε εξωπλανήτης που μοιάζει πολύ με τη Γη

Κώστας Παππάς

Πάτρα: Νεκρός αστυνομικός – Θρήνος στην τοπική ΕΛ.ΑΣ.

Κώστας Παππάς

Κόμπρα δάγκωσε 30χρονο – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..