• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Ζωντανά η Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Τρίτης από την Ιερά Μονή Θεοτοκιού Άρτας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά η Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Τρίτης από την Ιερά Μονή Θεοτοκιού Άρτας

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση την Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Τρίτης από την Ιερά Μονή Θεοτοκιού Άρτας. Σύνδεση στις 18:30

Ιερά Μονή Θεοτοκιού
Είναι κτισμένη στα θεμέλια παλαιότερου ναού, κατά παράδοση του 14ου αιώνα. Το έτος 1793 ο αρματολός Κωνσταντίνος Πούλης διορισμένος από τον Αλή Πασά καπετάνιος των Τζουμέρκων, έκτισε ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Οι κάτοικοι της περιοχής το ναό αυτό και το Μοναστήρι ονομάζουν Θεοτοκιό.
Είναι γυναικείο και σήμερα εγκαταβιώνουν σ’ αυτό 2 μοναχές. Διοικείται υπο Επιτροπής. Προεστ. Κεχαριτωμένη Μοναχή (Τσιρογιάννη). Ο Εσωτερικός Κανονισμός της Ιεράς Μονής δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Εκκλησία” στις 16 Νοεμβρίου 1982 (σ.σ. 85-89).
Θεοτόκιο ονομάζουν οι Αρτινοί το μοναστήρι της Παναγίας που βρίσκεται στη θέση Ζερμή απέναντι απ’ την πόλη, στους πρόποδες του λόφου του Πέτα και αριστερά του εθνικού δρόμου Άρτας-Τρικάλων. Κατά τον Σεραφείμ τον Βυζάντιο, ο ναός -αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου- ιδρύθηκε απ’ τον αρματωλό Κωσταντίνο Πουλή το 1793 πάνω στα θεμέλια παλιότερου ναού, πιθανότατα βυζαντινού. Επειδή απ’ τις συχνές τούρκικες επιδρομές ο ναός κατάντησε ετοιμόρροπος, ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1875, οπότε πήρε τη σημερινή του μορφή. Τα παλιά κελλιά πυρπολήθηκαν απ’ τους Τούρκους δυο φορές (1821 και 1854) τα δε υπάρχοντα κτίσματα είναι νεότερες κατασκευές. Σήμερα είναι ενεργό γυναικείο μοναστήρι.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Δωρεά λεωφορείου 17 θέσεων στο δήμο Νικ. Σκουφά – Ευχαριστήριο στο Σύλλογο «Αγία Θεοδώρα»

Κώστας Παππάς

Lockdown: Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, στις 21:00 από 19:00

Κώστας Παππάς

Κάμερες σε 40 σημεία στην Εγνατία Οδό – Που βρίσκονται

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..