ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ζέστη μέχρι το Σάββατο και μετά καύσωνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από της ακτές της βόρειας Αφρικής και της κεντρικής Μεσογείου προς τη χώρας η οποία θα κορυφωθεί το Σάββατο με τα θερμόμετρα να φλερτάρουν με τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Ενδεικτικά την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία αργά το μεσημέρι θα διαμορφωθεί ως εξής:
Παρασκευή:
Τρίκαλα 38
Αργολίδα 38
Μεσσηνία 38
Αττική 37
Νότια Κρήτη 37
Σάββατο:
Μεσσηνία 37-38
Νότια Κρήτη 37-38
Άρτα 37
Αιτωλοακαρνανία 37
Αττική 35-36
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, το κύμα αυτό θα υποχωρήσει την Κυριακή αφού το ενισχυμένο μελτέμι θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες δροσιάς. Ωστόσο από τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα με αποτέλεσμα μεσοβδόμαδα να αντιμετωπίσουμε το πρώτο επεισόδιο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να έχει και ένταση και έκταση και διάρκεια.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 37 και στα νησιά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες στην Κρήτη όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-07-2023
Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 και στο Ιόνιο πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φθάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 34 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φτάσει τους 30 με 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08-07-2023
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-07-2023
Στα βορειοανατολικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-07-2023
Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ
Το καλοκαίρι του 2023 διαφαίνεται σταδιακά ότι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus να επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.
Αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη του καλοκαιριού, στη Γη – από την Κίνα ως την Ισπανία, περνώντας από τον Ατλαντικό—καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασίας ήδη από τον Απρίλιο, η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της αποσταθεροποίησης του κλίματος του πλανήτη, με καταστροφικές συνέπειες: δασικές πυρκαγιές, ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις…
«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950 , θεωρούνται μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.
Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας «ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό», ανακοίνωσε το Copernicus, υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας από το κανονικό.
Αντιθέτως οι θερμοκρασίες στη δυτική Αυστραλία, τις δυτικές ΗΠΑ και τη δυτική Ρωσία ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο.
Εδώ και 15 χρόνια οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τον μήνα Ιούνιο είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, αλλά «ο Ιούνιος του 2023 είναι πολύ πάνω από τους άλλους. Πρόκειται για ένα είδος παρέκκλισης στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι», εξήγησε ο Ζουλιέν Νικολά ερευνητής στο C3S.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Ιούνιο 16,51 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη κατά 0,53 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούνιο του 2019, ήταν κατά 0,37 βαθμό Κελσίου πάνω αυτόν τον μέσο όρο.

Θαλάσσιοι καύσωνες
«Το ρεκόρ του Ιουνίου του 2023 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών», υπογράμμισε ο ερευνητής.
Η θερμοκρασία στον Ειρηνικό Ωκεανό έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ ήδη τον Μάιο, λόγω του φαινομένου El Niño. Τον Ιούνιο θαλάσσιοι καύσωνες καταγράφηκαν στον βόρειο Ατλαντικό, επεσήμανε ο Νικολά.
«Ακραίοι θαλάσσιοι καύσωνες» καταγράφηκαν στη Βαλτική θάλασσα καθώς και γύρω από την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, χώρα η οποία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι ο Ιούνιος που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Εξάλλου η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται και τον Ιούλιο: η περασμένη Τρίτη ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε, για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
Την Τρίτη 4η Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα τροφοδοτείται τους επόμενους μήνες από το φαινόμενο El Niño το οποίο θα συνεχιστεί ολόκληρο το έτος με μία ένταση που αναμένεται να είναι «τουλάχιστον μετριασμένη», όπως έχει ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Παράλληλα «ο όγκος των παγετώνων της Ανταρκτικής μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό για τον μήνα Ιούνιο από τότε που διατηρούνται δορυφορικά στοιχεία, κατά 17% μικρότερος από τον μέσο όρο», σύμφωνα με το Copernicus.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Συνεργασία για την ανάδειξη του Αμβρακικού Κόλπου από τον Δήμο Αρταίων και τον Δήμο Πρέβεζας

Κώστας Παππάς

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Ξεκινάει το τρίτο κύμα καύσωνα – Πού θα δείξει το θερμόμετρο 46 βαθμούς

Κώστας Παππάς

Υποχρεωτική η καταχώρηση των ιπποειδών σε Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..