ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευχετήρια επιστολή Κ.Π.Ν.Α.

Στην μετανεωτερική εποχή μας ζούμε μια σειρά μεγάλων αλλαγών. Ένας μεγάλος μετασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ο οποίος έχει σαν χαρακτηριστικό του την διάλυση της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δεσμών. Πλήττεται το «συνανήκειν» και το «συνυπάρχειν».
Σε αυτή τη μεταβατική φάση, την περίοδο των αλλαγών καθώς οι παλιές δομές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες ανάγκες παράγεται και απελευθερώνεται ένα τεράστιο δυναμικό από ανασφάλεια, αδυναμία, περιθωριοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, ανορθολογικότητα, αποσυλλογικοποίηση και εξατομίκευση.
Όλες οι τοπικές κοινωνικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τα προτάγματα των καιρών θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκατάσταση των διαρρηγμένων πολιτικών, κοινωνικών, οικολογικών και οικονομικών σχέσεων στις τοπικές κοινωνίες και να αποχαιρετήσουν ρητά και κατηγορηματικά ατομιστικές απαντήσεις σε συλλογικά ερωτήματα.
Η σχολική κοινότητα καλείται να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες και ρόλους για να διαχειριστεί ιδιαίτερα περίπλοκες καταστάσεις.
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας πραγματοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης σε σταθερή και συνεχή συνεργασία με τα σχολεία αναγνωρίζοντας ότι το κάθε σχολείο έχει διαφορετικές ανάγκες.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία των προγραμμάτων μας η δημιουργία κοινότητας μέσα στο σχολείο με την συνεισφορά όλων των φορέων, θεσμών, ομάδων και συλλογικοτήτων της τοπικής κοινότητας είναι αυτή η οποία μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Στόχος των προγραμμάτων μας είναι όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να δράσουν από κοινού για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων τους.
Καθώς η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει μέσα στη βαριά σκιά της απώλειας ανθρώπινων ζωών και των φυσικών καταστροφών θα θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι για την αντιμετώπιση αυτών των πρωτόγνωρων για όλους μας καταστάσεων είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο με αλληλεγγύη, συμπερίληψη και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών.
Ένα μέτωπο εμπιστοσύνης στον άνθρωπο.
Τα νέα συλλογικά ερωτήματα και ανάγκες θα πρέπει να αποτελούν τον οδηγό για την αναζήτηση επαρκών και ικανοποιητικών λύσεων με προοπτική.
Με τις παραπάνω σκέψεις θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά με υγεία και θα είμαστε δίπλα σας με όλες μας τις δυνάμεις!
Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Επίθεση με βιτριόλι: «Ήταν αληθινή η συγνώμη της ανιψιάς μου-Δεν είναι το τέρας που τήν παρουσιάζουν», λέει η θεία της δράστιδος

Κώστας Παππάς

Ρεσιτάλ Πιάνου, Βαλέρι Ισμαγκίλοβ, σε έργα Chopin και Rachmaninoff

Κώστας Παππάς

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο παραμένει η 10χρονη Μαρκέλλα – Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..