Την Δευτέρα 5/2/2024 η Ομάδα Ενεργών Πολιτών για την προστασία του πρασίνου της Άρτας, η οποία αριθμεί περί τα 140 μέλη, απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον δήμαρχο της πόλης.
ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ.
Άρτα 5-2-2024
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΤΑΙΩΝ κ. Χ. ΣΙΑΦΑΚΑ.
Κύριε Δήμαρχε Άρτας.
Με αφορμή τις εργασίες ανάπλασης που εκτελεί ο δήμος σε διάφορα σημεία της πόλης και λόγω των πολλών παραδειγμάτων αφαίρεσης υγιών δέντρων και θάμνων από τους χώρους αυτούς (περιφερειακή οδός, πλ. Μονοπωλίου, οδός Κ.Παλαμά) και με την διαπίστωση ότι ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες στην πλατεία Αγ. Δημητρίου, η Ομάδα Ενεργών Πολιτών για την προστασία του πρασίνου της Άρτας, η οποία αριθμεί 140 μέλη μέχρι σήμερα, σας παρακαλεί να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους προβληματισμούς οι οποίοι πιστεύουμε ότι απηχούν όχι μόνο δικές μας απόψεις αλλά μιας πολύ μεγαλύτερης μάζας Αρτινών πολιτών.
κ. Δήμαρχε,
παρακαλούμε να μην προβείτε στην κοπή των δένδρων της πλατείας, ούτε του περιβάλλοντα χώρου αυτής, ούτε άλλων κοινοχρήστων χώρων, διότι αυτά αφορούν υγιέστατο φυτικό υλικό, αρμονικά συνδεδεμένο με τους συγκεκριμένους χώρους τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.
Επειδή τα φυτικά υλικά (δένδρα, θάμνοι, σπόροι) δεν αποτελούν δομικά υλικά, η αντικατάσταση – αναπλήρωση αυτών (αν προβλέπεται στις μελέτες) θ’ απαιτήσει χρόνια για να αναδείξει και να πετύχει το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα με τα υπάρχοντα σήμερα φυτεμένα δένδρα. Στο εμπόριο δεν κυκλοφορούν δένδρα αυτού του ύψους και μεγέθους αλλά και αν κυκλοφορούν οι τιμές πώλησης είναι απαγορευτικές. Επιπλέον η τοποθέτηση μεγάλων δένδρων σε πυκνοδομημένες επιφάνειες είναι πολύ δύσκολη και εγκυμονεί κινδύνους αποτυχίας φύτευσης.
Η τυχόν αφαίρεση δένδρων από το δομημένο περιβάλλον της πόλης, πέρα από την αισθητική υποβάθμιση, θα προκαλέσει συνθήκες θερμικής δυσφορίας στους χρήστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της έλλειψης ικανοποιητικής σκίασης και φυσικού δροσισμού. Καμία τεχνητή κατασκευή (τέντα, ομπρέλα, σκίαστρο κλπ) δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική σκιά και δροσιά ενός δένδρου.
Η πόλη της Άρτας συγκαταλέγεται στις πόλεις με το λιγότερο ενδοαστικό πράσινο, στοιχείο οξύμωρο για μια μικρή επαρχιακή πόλη. Ευτυχώς έχει την τύχη να πλαισιώνεται από μεγάλο ποσοστό περιαστικού πρασίνου, που και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού.
Στην Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία) αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου πραγματοποιείται το αντίστροφο από αυτό που συμβαίνει εδώ. Σκληρές δομημένες επιφάνειες ξηλώνονται και στις θέσεις τους δημιουργούνται πάρκα, δενδροστοιχίες, λίμνες κ.α. με τα αντίστοιχα βέβαια κλιματικά οφέλη για τις πόλεις.
κ. Δήμαρχε,
Θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει για την διατήρηση του υπάρχοντος αστικού πρασίνου, με την κατάλληλη συντήρησή του και τον περαιτέρω εμπλουτισμό του.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι μελέτες των έργων έχουν παραληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα έργα πρέπει να προχωρήσουν. Οι μελέτες όμως δεν είναι Ευαγγέλια, μπορούν να τροποποιηθούν και να διορθωθούν πάντα προς το καλύτερο. Έχετε τη δυνατότητα και τα έργα να υλοποιήσετε και το πράσινο να προστατεύσετε.
Παρακαλούμε θερμά να μελετήσετε τους προβληματισμούς μας και να συμβάλλετε κι εσείς από τη θέση σας στην διαφύλαξη του λίγου πράσινου που έχει απομείνει στο κέντρο της πόλης.
Ευχαριστούμε.
Τα μέλη της Ομάδας Ενεργών Πολιτών για την προστασία του πρασίνου της Άρτας.
(Facebook: ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ.)
Υπεύθυνος διαχειριστής Ομάδας:
Τσώλης Δημήτρης
Γεωπόνος ΑΠΘ
MSc στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων & Κτιρίων.