• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Επίσημα ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελλάδων Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και φάρος Ιστορικής Μνήμης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίσημα ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελλάδων Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και φάρος Ιστορικής Μνήμης

Η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μόλις εμπλουτίστηκε με έναν ακόμη θησαυρό. Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελλάδων, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, επίσημα αναγνωρίστηκε ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ένα Αρχιτεκτονικό Διαμάντι του 19ου Αιώνα
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής και ναοδομίας του 19ου αιώνα στην περιοχή της Άρτας. Οι πέτρινοι τοίχοι και οι καλοσχεδιασμένες αναλογίες του κτιρίου αναδεικνύουν την επιδεξιότητα των τεχνιτών της εποχής, οι οποίοι με περίτεχνη τέχνη δημιούργησαν έναν χώρο που ακτινοβολεί ιερότητα και ευλάβεια. Ταυτόχρονα, ο ναός διατηρεί την αυθεντικότητα και την αρχοντική απλότητα που χαρακτηρίζει την τοπική αρχιτεκτονική της Ηπείρου.
Ιστορική Σημασία και Σύνδεση με τον Νικόλαο Σκουφά
Η αξία του ναού δεν περιορίζεται μόνο στην αρχιτεκτονική του σημασία. Αποτελεί σημαντική μαρτυρία της ιστορικής ταυτότητας της περιοχής, καθώς συνδέεται άρρηκτα με τον ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά. Ο Σκουφάς, με καταγωγή από την Άρτα, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της επαναστατικής δραστηριότητας κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η σύνδεση του ναού με αυτόν τον εξέχοντα Έλληνα ενισχύει ακόμα περισσότερο την ιστορική του σημασία, καθιστώντας τον φάρο μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.
Η αναγνώριση του ναού ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς έρχεται ως μια αναγνώριση της σημασίας του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της περιοχής. Ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελλάδων δεν είναι απλά ένα κτίριο, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που έχει φιλοξενήσει γενιές πιστών, τελετές και λατρευτικές εκδηλώσεις. Η προστασία και η διατήρησή του διασφαλίζουν ότι οι επόμενες γενιές θα μπορούν να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν την ιστορική και πολιτιστική του αξία.
Με την επίσημη αναγνώριση του ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελλάδων αποκτά μια νέα διάσταση και προοπτική. Οι αρμόδιες αρχές έχουν πλέον την ευκαιρία να προχωρήσουν σε συντηρήσεις και αναστηλώσεις που θα εξασφαλίσουν την ακεραιότητα του ναού για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η αναγνώριση αυτή μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την προσέλκυση επισκεπτών και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή της Άρτας, συμβάλλοντας έτσι στην τοπική οικονομία και στην πολιτιστική αναζωογόνηση της περιοχής.
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελλάδων αποτελεί πλέον ένα φωτεινό σύμβολο της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Η αναγνώρισή του μας υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης των θησαυρών του παρελθόντος, προκειμένου να μπορούμε να τους παραδώσουμε στους απογόνους μας ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Κ. Παππάς

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ο απόλυτος έλεγχος για τα ταφεία στον Δήμο Αρταίων. Αντιστοίχηση και ταυτοποίηση των ταφείων στο παλαιό κοιμητήριο Άρτας.

Κώστας Παππάς

Γ.Ν. Άρτας: Εμβολιασμός – Όλη η διαδικασία από το ψυγείο μέχρι τον εμβολιασμό

Κώστας Παππάς

Το Επιμελητήριο Άρτας στην 85η ΔΕΘ

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..