• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας – Εκδηλώσεις στην Άρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας – Εκδηλώσεις στην Άρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα μηνύματα από ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τη θεραπεία της Θαλασσαιμίας (Μεσογειακή Αναιμία), καθώς έως σήμερα από τους 28 ασθενείς παγκοσμίως που συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα γονιδιακής θεραπείας, το 80% σταμάτησε τις μεταγγίσεις. Ανάμεσά τους και Έλληνας ασθενής που υποβλήθηκε σε γονιδιακή θεραπεία, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα.
Η Εταιρεία Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Άρτας, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας και ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας σε συνεργασία με τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Άρτας τίμησαν την Ημέρα Θαλασσαιμίας με εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Στη πλατεία Εθνικής Αντίστασης οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης των 3ου, 5ου και 6ου δημοτικών σχολείων της πόλης έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσα από τις ζωγραφιές τους και λίγα μέτρα πιο κάτω, στα γραφεία του Σ.Ε.Α πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών με τη συμμετοχή πολλών αρτινών.


Στη χώρα μας χρειαζόμαστε ετησίως περίπου 650.000 μονάδες αίματος, για την κάλυψη των μεταγγίσεων των ασθενών, σε σύνολο 65.000 περίπου κλινών.
Κάθε χρόνο συλλέγουμε περίπου 600.000 μονάδες ολικού αίματος και 20.000 μονάδες αιμοπεταλίων αυτόματης μηχανικής αφαίρεσης.
Τη διαφορά την εισάγουμε, από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι, παρά τις προσπάθειες για αύξηση της εθελοντικής αιμοδοτικής προσφοράς, δεν καταφέραμε να γίνουμε αυτάρκεις σε αίμα, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό οφείλεται σε παράγοντες ,όπως η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε κοινωνικές δράσεις, αλλά και ο φόβος και οι προκαταλήψεις.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όσον αφορά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στην εθελοντική αιμοδοσία, η χώρα μας, καταλαμβάνει μια από τις πιο χαμηλές θέσεις, παρότι το υψηλό ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων και ο αριθμός των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλές ανάγκες σε αίμα.


Από τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκύπτει ότι περίπου 50% του αιμοδοτικού δυναμικού της Χώρας μας προέρχεται από τις τάξεις των εθελοντών αιμοδοτών.
Οι υπόλοιποι αιμοδότες δίνουν αίμα για το συγγενή ή το φίλο. Και είναι άνθρωποι που αιμοδοτούν σποραδικά. Αντίθετα οι εθελοντές αιμοδότες, είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι, είναι ενήμεροι για τις ανάγκες αίματος στα νοσοκομεία και προσφέρουν αίμα για τον άγνωστο συνάνθρωπο.
Οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και αιμοδότριες στηρίζουν το αιμοδοτικό σύστημα της χώρας, γιατί είναι πάντοτε πρόθυμοι και προσφέρουν αίμα κάθε 3- 6 μήνες. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπουν τον καλύτερο προγραμματισμό των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για τον έλεγχο, την επεξεργασία και τη διανομή των προϊόντων αίματος, στηρίζοντας τα χειρουργικά, ορθοπεδικά, αιματολογικά-ογκολογικά, παθολογικά και παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων.
Συγκριτικά με τις πλέον προηγμένες χώρες της Ευρώπης, το επίπεδο του εθελοντισμού στη Χώρα μας είναι ακόμα χαμηλό και θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, για την εκπλήρωση ενός όχι μόνο εθνικού, αλλά παγκόσμιου στόχου :
« 100% ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ».
Οι ανάγκες σε αίμα συνεχώς αυξάνονται, αφού έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής του πληθυσμού.
Η εξέλιξη της ιατρικής με την εφαρμογή σύγχρονων χειρουργικών επεμβάσεων ( καρδιοχειρουργικές, μεταμοσχεύσεις, κλπ ) και θεραπευτικών μεθόδων ( χημειοθεραπείες ) ,απαιτεί μεγάλες ποσότητες αίματος.
Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο άνθρωπος, δεν έχει εναλλακτικές λύσεις, αφού δεν κατάφερε να κατασκευάσει τεχνητό αίμα. Έτσι, η ανθρώπινη προσφορά αίματος είναι πολύτιμη !
Στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειμμα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό που λείπει είναι ένα οργανωμένο σύστημα προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο και αυτό επιχειρεί να πραγματοποιήσει το Ε.ΚΕ.Α.


Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε το συγγενή ή το φίλο μας, δε λύνει το πρόβλημα.
Μόνο με την τακτική Εθελοντική Αιμοδοσία υπάρχει πάντα διαθέσιμο και ασφαλές αίμα για όποιον το χρειάζεται.
Το αίμα δε συντηρείται παρά μόνο για 35 – 42 ημέρες, γι’ αυτό πρέπει να αιμοδοτούμε τακτικά.
Είναι αλήθεια ότι κάθε ημέρα χιλιάδες συνάνθρωποί μας , χρειάζονται αίμα και πολλοί από αυτούς επειγόντως, γιατί απειλείται η ίδια τους η ζωή.
Σήμερα μπορεί να αφορά κάποιον άλλον, αύριο ίσως αφορά εμάς ή κάποιον δικό μας !

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Χιόνια στην Ήπειρο – Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων

Κώστας Παππάς

Καθίζηση στην Ιόνια Οδό – Για ένα μήνα οι εργασίες αποκατάστασης

Κώστας Παππάς

Χιόνι και πάλι στα ορεινά της Άρτας – Μεγάλη προσοχή στους οδηγούς

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..