• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Εκλογές 2023 – Το πολιτικό προφίλ των νέων: Οργή και απελπισία τα κυρίαρχα συναισθήματα μετά τα Τέμπη – Το 82% θα ψηφίσει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 – Το πολιτικό προφίλ των νέων: Οργή και απελπισία τα κυρίαρχα συναισθήματα μετά τα Τέμπη – Το 82% θα ψηφίσει

Ως «ηθικό σοκ» βιώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τα συναισθήματα που κυριάρχησαν έπειτα να είναι η οργή και η ντροπή.
Ειδικότερα, τα συναισθήματα που κυριαρχούν σήμερα σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών είναι, σταθερά, αρνητικά: Οργή (43,7%), Ντροπή (17%), Απελπισία (19,7%). Η «Αισιοδοξία ότι θα αλλάξει η κατάσταση» ανιχνεύεται σε ένα 3,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eteron που διεξήγαγε έρευνα για το πολιτικό προφίλ των νέων μετά τα Τέμπη.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε το 37, 8% των ερωτηθέντων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων (64,6%) δεν εντάχθηκε σε οργανωμένο μπλοκ, ενώ το ποσοστό αυτών που συμμετείχαν για πρώτη φορά ήταν σχετικά μικρό (13,6%) έναντι ενός 84,9%.
Οι συμμετέχοντες/ουσες στις κινητοποιήσεις πληροφορήθηκαν για τα γεγονότα διαμαρτυρίας κυρίως από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (54,3%) και τον κοινωνικό περίγυρό τους (23%).
Οι κύριες ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών κατανέμονται σχεδόν ισομερώς στην κυβέρνηση 59,5% και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις 58,3% και αντίστοιχα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (28,8% και 22,8% αντίστοιχα). Επικρατέστερη προκρινόμενη λύση προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση θεωρείται η επανακρατικοποιήση του επιβατικού έργου στο σύνολο του (38,3%).
Την πρόθεση ψήφου επηρεάζουν πολύ περισσότερο οι «Ακρίβεια – Πληθωρισμός» (43,4%), «Οικονομία – Ανάπτυξη» (43%), «Δικαιοσύνη – Διαφάνεια» (40%) παρά η «Τραγωδία των Τεμπών» (18,5%).
Αναφορικά με τις ιδεολογικές ταυτίσεις, ο ατομικισμός εμφανίζει μια σχετική αξιακή υπεροχή (22,2%) ενώ μια τάση πολιτιστικού προοδευτισμού εκτεινόμενη από Σοσιαλδημοκρατία μέχρι τον Αναρχισμό είναι εξίσου αξιοσημείωτη (35%). Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (19,3%) δηλώνει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Η κρίση εμπιστοσύνης διατρέχει οριζόντια όλο το σύμπλεγμα των θεσμών. Υψηλότερα ποσοστά αναξιοπιστίας αποσπούν τα «Πολιτικά Κόμματα» (88%) και η «Κυβέρνηση» (75,4%) και χαμηλότερα ο «Στρατός» και οι «Ανεξάρτητες Αρχές» (57,7% και 56,9%, αντίστοιχα). Αδιαμφισβήτητη είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ με την τηλεόραση (86,7%) στην κορυφή.
Η κρίση εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση δεν μεταφράζεται με αποχή από τις εκλογές. Το 82,1% δηλώνει πως πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το 77,5% ότι προτίθεται να ψηφίσει σε περίπτωση επαναληπτικών.
Δεδομένης της υψηλού βαθμού αναξιοπιστίας στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα εν γένει, η ψήφος αποτελεί μια αμυντική πολιτική πράξη και μορφή πολιτικής συμμετοχής χαμηλών προσδοκιών, σύμφωνα με την Eteron. Σε συντριπτικό ποσοστό το δείγμα 66,2% πιστεύει πως η ζωή του πρόκειται να βελτιωθεί μέσω της προσωπικής του προσπάθειας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Οι Αξίες και η νέα Δυναμική του ΠΑΣΟΚ

Κώστας Παππάς

Οριστικός ανάδοχος για το ΞΕΝΙΑ και τον περιβάλλοντα χώρο του Κάστρου της Άρτας

Κώστας Παππάς

Καχριμάνης για το Δασικό Χωριό Άρτας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..