Αίματος Χρώμα 6-30/8/19
Έκθεση Εικαστικών στο Δημοτικό σχολείο Κομμένου Άρτας
Θαυμαστή και παράλληλα τραγική η ανθρώπινη μοίρα!
Το ανθρώπινο αποτύπωμα πάνω στη γη, ιστορικά καταγεγραμμένο, καταδεικνύει τον άνθρωπο ως ύπαρξη διπολική.
Γιατί απ’ τη μια θεριεύει, τρανώνει με ευγενή πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ απ’ την άλλη, αυτός ο ίδιος , γενόμενος δημιουργός επιβλαβών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών σπαράσσει ανηλεώς, θηριωδώς αλλήλους και καταλήγει να αυτοσπαραχθεί από την άτη και την ύβρη του!
Όλη αυτή η αντιφατική μέσα στους αιώνες ανθρώπινη πορεία εκφράστηκε παλαιόθεν μέσω των ειδών της Τέχνης.
Η Τέχνη! Ο άοπλος μαχητής, η δύναμη, που αβίαστα απογυμνώνει τον άνθρωπο από τα καλοσχεδιασμένα περιβλήματά του και τον παραδίδει στα μάτια μας , όπως μεταλλάχθηκε μέσα από συμφέροντα και ολέθριες ιδεολογίες. Άλλοτε για να ελεηθεί και άλλοτε για να κατακριθεί και να αποβεί φευκτέο παράδειγμα, όταν οι πράξεις του το επιτάσσουν.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου και οι κάτοικοι του Κομμένου, καταβάλλουμε κάθε χρόνο προσπάθειες για να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του ολοκαυτώματος του χωριού μας και των 317 νεκρών του. Στις προσπάθειες αυτές, μέχρι τώρα, χρησιμοποιήσαμε εκτός της τέχνης του λόγου, την τέχνη της μουσικής, του κινηματογράφου, του χορού και του θεάτρου.
Φέτος επιθυμήσαμε, επιδιώξαμε και πετύχαμε, χάρη στην πρόθυμη και γενναιόδωρη αρωγή ανθρώπων της τέχνης, τη σύμπραξη της μουσικής με τη ζωγραφική σε μια σύνθεση ήχου και χρώματος που θα αποσκοπεί στην έκφραση της αποστροφής προς τη βία και της αγάπης για τη ζωή, τον άνθρωπο και την ειρήνη!
Δήμητρα Βλάχου, φιλόλογος, διοργανώτρια της έκθεσης
Συμμετέχουν
Γιάννης Ανδρειωμένος , Κατερίνα Ασλανίδου, Δήμητρα Βελισσάρη, Ουρανία Βολανάκη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Μάρθα Κορίτσογλου, Μαρία Λιάκου, Εύα Μελά, Κάλλια Παπαθεοδώρου, Χρήστος Παππάς, Πόπη Σαρρή, Kωνσταντίνος Σεργιάννης, Φοίβος Σοφικίτης, Ιωάννα Χρηστάκου.
«Τα είχαμε χαμένα και ζούσαμε»
…σε ένα εφιαλτικό όνειρο , έτσι που δεν είχαμε τη δύναμη να κλάψουμε.Συνολικά 317 άνθρωποι ήταν τα θύματα του Κομμένου σε αυτή τη σφαγή.
Πενθήμερο μουσικοθεατρικό εργαστήριο
για παιδιά κι έφηβους 7-16 χρονών
5 εώς και 10/8/2019
19.00-21.30 μ.μ.
στην πλατεία του μαρτυρικού Κομμένου Άρτας
Διοργανωτές-εμψυχωτές
-Κατερίνα Ασλανίδου, ζωγράφος, καθηγήτρια εικαστικών, Άρτα
-Ελπίδα Θεοδωρακάκου, εμψυχώτρια στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, Βαρκελώνη
-Μαρία Σαλλιάρη, εμψυχώτρια θεάτρου, Aθήνα
-Μέλη του μουσικού συνόλου ΤΕΤΤΤΙΞ:
Νίκος Ιωακείμ, μουσική επιμέλεια
Σταμάτης Πασόπουλος, ακορντεόν.
Κατερίνα Κωνσταντούρου, πιανίκα.