ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Βασικοί μοχλοί του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος, είναι η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή βασικός στόχος είναι πως το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, θα παράγεται από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών , η ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης ενέργειας σε κτίρια, Μεταφορές, και η εξοικονόμηση ενέργειας , είναι κάποιοι από τους στόχους ,που εκτός από την ανάπτυξη ,θα δώσουν και φτηνότερο ρεύμα στον καταναλωτή, που τώρα επιδοτείται από το κράτος στους λογαριασμούς του ρεύματος, σαν ένα πρόχειρο μέτρο οικονομικής αποσυμφόρησης των πολιτών ,που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με τις χρεώσεις του ρεύματος στην χώρα μας, σε σχέση με το πολύ χαμηλό εισόδημα της πλειοψηφίας αυτών.
Ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος Κος ΣΚΡΕΚΑΣ, ανακοινώσε ότι όταν η τιμή της κιλοβατώρας ,σε εθνικό επίπεδο θα φτάσει τις ανταγωνιστικές τιμές 0,15euro με 0,16euro,τότε θα σταματήσει η επιδότηση των νοικοκυριών και οι εταιρείες ρεύματος θα πρέπει να συμμορφωθούν .
Στα σκαριά βρίσκεται σημαντικός αριθμός επενδύσεων ,που αφορούν την παραγωγή και αποθήκευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα σημαίνει αύξηση θέσεων εργασίας, μείωση κόστους της ενέργειας, και μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα αυτές οι επενδύσεις είναι θέμα χρόνου πότε θα εφαρμοστούν , αφού η χώρα μας έχει κερδίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχορήγηση 341 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη έργων για την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ με χρονοδιάγραμμα που ξεκινάει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και μόνη εκκρεμότητα την αδειοδότηση από τον ΑΔΜΗΕ.
Οι δράσεις που έχουν περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια, δίνουν έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία ,και διαρθρώνονται σε 7 άξονες:
1.Ανάπτυξη Α.Π.Ε.(Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)
2.Αποθήκευση ενεργείας
3.Ενεργειακή αποδοτικότητα(μάλιστα μέχρι το 2030 η παραγωγή της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια θα ανέλθει σε 75gw από 22gw το 2022
4.Εξηλεκτρισμός των μεταφορών
5.Εισαγωγή πράσινου υδρογόνου και των συνθετικών καυσίμων
6.Δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα
7.Τέλος ,πολύ σημαντικό μέρος του εθνικού σχεδίου, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, το 19% των κατοικιών, θα έχουν υλοποιήσει εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ το 20% θα διαθέτουν αντλίες θέρμανσης.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η ενέργεια είναι ο κρυμμένος εθνικός θησαυρός για την χώρα μας , που η παγκόσμια κρίση , έφερε στην επιφάνεια, μέσα από μια σειρά ατυχείς συγκυρίες, που τελικά αποδεικνύεται ότι ώθησαν την ενεργειακή αναβάθμιση στην χώρα μας , που λόγο της γεωγραφικής της θέσης και του κλίματος, θα αποτελέσει τον βασικό κόμβο της ενεργειακής μετάβασης ,σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
Η μετάβαση αυτή, έφερε πολυάριθμους υποψήφιους επενδυτές στο κατώφλι μας ,που στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε σωστά και προς όφελος μας.
Δείτε εδώ σύγκριση παρόχων ρεύματος για το 2023

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

«Τέλος εποχής» για το TaxisNet

Κώστας Παππάς

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σε Ημερίδα για τις Ανεμογεννήτριες στη Λάκκα Σουλίου

Κώστας Παππάς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του έργου αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κεντρικών σημείων αστικού ιστού της πόλης της Άρτας.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..