Τα τελευταία 24ωρα από τα Μέσα Ενημέρωσης διαχέονται πληροφορίες περί επικείμενης ένταξης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στις «κόκκινες» για τον κορωνοϊό περιοχές της χώρας.
Σεβόμενος απόλυτα τις αποφάσεις της Επιτροπής Επιστημόνων και προς διευκόλυνσή των μελών της για να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για την πραγματική εικόνα που υπάρχει, έχω την υποχρέωση να παραθέσω ορισμένα στοιχεία τα οποία – κατά τη γνώμη μου – πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, μετά τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί τον περασμένο Οκτώβριο έχει καταφέρει να ελέγξει την διασπορά του κορωνοϊού, χάρη στους δομημένους, συστηματικούς ελέγχους στην κοινότητα, στα ιδρύματα, στα νοσοκομεία, σε μαζικούς χώρους και σε πολλές επιχειρήσεις.Οι έλεγχοι αυξάνονται συνεχώς και τον περασμένο Ιανουάριο ο αριθμός των δειγματοληψιών που έγιναν από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανήλθαν σε 11.307, ενώ τον τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 14.225 δείγματα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι της Κακαβιάς)
Αποτέλεσμα των ελέγχων και των ιχνηλατήσεων ήταν τον Ιανουάριο ο μέσος όρος κρουσμάτων ναμειωθεί στο 1,5 ανά ημέρα και ταυτόχρονα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νοσηλείες ασθενών με Covid- 19 στα δύο Νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα»).
Με το σταδιακό άνοιγμα σχολείων και αγοράς, η Ήπειρος παρουσίασε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων, κατά πολύ μικρότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, με τον κύριο όγκο τους να «χρεώνονται» στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες παρασπονδίες μη τήρησης των μέτρων, που δημιούργησαν εστίες διασποράς της νόσου. Όλες αυτές ελέγχθηκαν και συνεχίζονται να ελέγχονται από τις συστηματικές ιχνηλατήσεις, που πρωτοποριακά και εξαντλητικά διενεργούν οι υπηρεσίες Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου.
Η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όμως της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Από όσα προανέφερα καθίσταται σαφές ότι η ένταξη της Π.Ε. Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφανιζόμενης επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, η οποία είναι σαφώς καλύτερη και οφείλεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους καλούμε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση στην τήρηση των μέτρων. Ταυτόχρονα ζητάμε από τους ελάχιστους εκείνους που δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που προκαλούν με τη στάση τους στην υγεία των συμπολιτών, στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι θα πράξουν το καλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν.
previous post