Ζητούμενο: η πλήρης αντιπυρική θωράκισή της και η υλοποίηση του ρυμοτομικού και πολεοδομικού σχεδίου (διάνοιξη οδών για τα οικόπεδα )
Η Βίγλα είναι ένα όμορφο χωριό του κάμπου στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Άρτας, εφαπτόμενη στον χρυσοφόρο Αμβρακικό κόλπο.
Είναι χτισμένη στις παρυφές του μοναδικού ορεινού όγκου που δεσπόζει στον κάμπο, στο βουνό Μαυροβούνιο με υψόμετρο 329 μέτρα. Είναι χωριό που συνδυάζει τις ομορφιές του Αμβρακικού με την αναψυχή του βουνού (φυσικές ομορφιές και δραστηριότητες στη φύση).
Η θέση της είναι ιδανική και της επιτρέπει να έχει ωραία θέα, στα ηλιοβασιλέματα στον Αμβρακικό και στην απεραντοσύνη του εύφορου κάμπου.
Η ονομασία της εξάλλου αυτό δηλώνει, ΄΄παρατηρητήριο΄΄ , και δεν άλλαξε στο πέρασμα των αιώνων.
Οι ΄΄βίγλες΄΄ από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν θέσεις που παρείχαν αμυντική προστασία σε ευρύτερες τοποθεσίες αφού μέσω αυτών γινόταν η παρατήρηση σε βάθος (ξηρά – θάλασσα ) και επίσης η επικοινωνία των ανθρώπων από οχυρωμένη σε οχυρωμένη θέση κάνοντας χρήση σινιάλων (φωτιά, καπνός, κάτοπτρα κλπ).
Η Βίγλα είναι κρίκος της οδικής παράκτιας αλυσίδας από την ΕΟ Πρέβεζας-Άρτας μέσω της γέφυρας της Πέτρας – της Στρογγυλής – της Παλαιοσκαμιάς – της Σαλαώρας με κατάληξη στο νησί της Κορωνησίας. Στη Βίγλα εγκαταστάθηκαν το 1954 οικογένειες Ελλήνων προσφύγων από τις ανατολικές χώρες του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας .
Στο χάρτη που επισυνάπτεται φαίνεται η θέση του χωριού και το έδαφος, ενώ στο τοπογραφικό φαίνεται το ρυμοτομικό – πολεοδομικό σχέδιο και τα διανεμηθέντα οικόπεδα.
Αν περιηγηθούμε στο χωριό θα δούμε:
Α. Εντός του οικισμού: Το παλιό πέτρινο ΄΄σκολιό΄΄, την μεταβυζαντινή εκκλησία του βουνού, την πλατεία και τον παραδοσιακό φούρνο, τα πέτρινα σπίτια (ισόγεια ή δίπατα), την παλιά ΄΄κούλια΄΄, τη νεόδμητη εκκλησία μαζί με το σχολείο και τον παιδικό σταθμό, το μνημείο Ελλήνων προσφύγων του Πόντου.
Β. Εκτός και σε κοντινή απόσταση του οικισμού: Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς, τη σπηλιά του Άη Βλάσση, τη σπηλιά ΄΄δρακότρυπα΄΄ με τους σταλαγμίτες-σταλακτίτες, τα περιπατητικά μονοπάτια στο βουνό και τα σημεία θέασης, τα παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας στις λιμνοθάλασσες και τα ιβάρια, τα φλαμίνγκο και τις αγριόπαπιες, το αλιευτικό καταφύγιο ΄΄μιλιχιές΄΄ με τα παραδοσιακά ΄΄πριάρια΄΄ (βάρκες ψαράδων)
Ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί έως σήμερα είναι η προβλεπόμενη αντιπυρική προστασία από την πλευρά του βουνού, στο οποίο τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί φυσικώς περιαστική δασώδης περιοχή λόγω μη χρήσης των εκτάσεων για βοσκή. Επί του βουνού διακρίνουμε δένδρα όπως αγριελιές, βελανιδιές, πουρνάρια, σπάρτα, άγριες αχλαδιές, άγριες αμυγδαλιές, δάφνες, μιλιχιές, λυγιές, συκιές, φραγκοσυκιές κλπ.
Στο βουνό υπάρχει η πλακοσκεπής μεταβυζαντινή εκκλησία (17ου αι.) του Αγίου Νικολάου Μύρων Κιλικίας μετά του κοιμητηρίου και επί πολλά χρόνια του κυρίως ναού για τους κατοίκους. Επίσης υπάρχουν κατοικίες και οικόπεδα που εμφαίνονται στο χάρτη και στο σχέδιο.
Παλαιότερα για προστασία από φωτιά δημιουργήθηκε μια ζώνη η οποία έμεινε ημιτελής και χωρίς διέξοδο και χώρο αναστροφής οχημάτων, ενώ δεν κατέληξε ούτε στον βόρειο περίβολο της Εκκλησίας.
Στο επισυναπτόμενο σχέδιο με τα οικόπεδα –κατοικίες έχει προβλεφθεί δρόμος πρόσβασης-προστασίας (ο επισημασμένος με κόκκινο χρώμα) ο οποίος θα συνενωθεί με τους υπάρχοντες δρόμους (επισημασμένοι με πράσινο χρώμα)προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ρυμοτομικός-πολεοδομικός σχεδιασμός που θα προσφέρει ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία και ευκολία πρόσβασης και μετακίνησης στους κατοίκους.
Παράπλευρα της εκκλησίας κατασκευάστηκε μεγάλη υδατοδεξαμενή για την υδροδότηση της Βίγλας και Παλαιοσκαμιάς. Έως τώρα η πρόσβαση στην δεξαμενή από την ΔΕΥΑΑ για εργασίες γίνεται μέσω των διπλανών οικοπέδων και όχι μέσω του δρόμου πρόσβασης καθόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η στρώση του με χαλίκι.
Από τα αναφερόμενα παραπάνω συνάγεται ότι το Βασικό ζητούμενο είναι η υλοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου δηλαδή η διάνοιξη , η χαλικόστρωση και η συνένωση των δρόμων στο βουνό. Αυτό θα έχει ως επακόλουθα τα παρακάτω οφέλη:
1. Πλήρης Αντιπυρική θωράκιση του χωριού
2. Άρση των αδιέξοδων δρόμων και προστασία
3. Διευκόλυνση των εργασιών σε δημόσια κτίσματα και απρόσκοπτη πρόσβαση λχ ΔΕΥΑΑ, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας κλπ
4. Ευκολία μετακίνησης των κατοίκων και κυκλική ροή οχημάτων
5. Αξιοποίηση των οικοπέδων
Τέλος για να επιτευχθεί ακόμα καλύτερη πυροπροστασία προτείνεται η κατασκευή 3 νέων πυροσβεστικών κρουνών προς την πλευρά του βουνού με την επέκταση του δικτύου ύδρευσης και φωτισμού .
Ευστρατίου Ν. Κλέαρχος
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις