ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΣΕΠ: 7.325 μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο

Έρχονται 7.325 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο μετά τις εκλογές 2023, οι προκηρύξεις ξεκλειδώνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

1213 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
Για τον Σεπτέμβριο μετατίθεται η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για 1.213 αστυνομικούς στους δήμους της χώρας
Οι προσλήψεις αφορούν απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ ), Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Στην προκήρυξη οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε μία σειρά από υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες.
Οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία θα γίνουν εξ ολοκλήρου μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, καθώς παλαιότερα οι προσλήψεις αυτές εξαιρούνταν της Αρχής.
Σε αυτήν θα συμπεριληφθούν και οι 213 θέσεις που εγκρίθηκαν τον περσινό Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άναψε «πράσινο φως» για την κατανομή 1.000 κενών οργανικών θέσεων ανά δήμο και κατηγορία εκπαίδευσης.
Οι θέσεις αυτές προέκυψαν μετά από αντίστοιχα αιτήματα των δήμων που κλήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών να υποβάλλουν μετά την ψήφιση τον περασμένο Δεκέμβριο του νόμου 5003/22 για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας.
Με βάση την ΚΥΑ, η κάλυψη των 1.000 κενών οργανικών θέσεων θα γίνει σε 137 δήμους της χώρας και αφορά 633 θέσεις κατηγορίας ΔΕ, 183 κατηγορίας ΠΕ και 184 κατηγορίας ΤΕ.
Τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει, όπως είναι φυσικό, ο δήμος Αθηναίων με 181 θέσεις, από τις οποίες οι 153 είναι κατηγορίας ΔΕ και από 14 θέσεις στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ.
Στον δήμο Θεσσαλονίκης κατανέμονται 80 θέσεις (40 ΔΕ, 20 ΠΕ, 20 ΤΕ), στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης 30 (18, ΔΕ, 6 ΠΕ, 6 ΤΕ), στον δήμο Θέρμης 20 (15 ΔΕ, 4 ΠΕ, 1 ΤΕ), στον δήμο Αχαρνών 16 (12 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ), στον δήμο Θερμαϊκού 15 (11 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ) και στον δήμο Χαλκιδέων 13 θέσεις (9 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ).
Επίσης από 12 θέσεις αναλογούν στους δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πύργου, 11 θέσεις στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, Κασσάνδρας και Κατερίνης και από 10 θέσεις στους δήμους Αγρινίου, Δράμας, Εορδαίας, Θήρας, Κομοτηνής, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ναυπακτίας, Νεάπολης – Συκεών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ρεθύμνης και Φλώρινας. Στους υπόλοιπους 111 δήμους αναλογούν από μία έως εννέα θέσεις. Αντίστοιχα, οι 213 θέσεις κατανέμονται σε άλλους 34 δήμους, μεταξύ των οποίων οι Πειραιώς (77 θέσεις), Χανίων (32) και Καλαμαριάς (15).

910 μόνιμοι σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ
Μέσα στο 2023 αντί για το 2022 που είχε αρχικά εξαγγελθεί, θα βγει η νέα προκήρυξη για τις 910 νέες μόνιμες προσλήψεις στην υγεία σύμφωνα με πληροφορίες.
Η εν λόγω προκήρυξη ήταν μέρος ενός πακέτου που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που εργάστηκε στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το β’ μέρος αυτού του πακέτου αφορά στην πρόσληψη 910 υπαλλήλων παραϊατρικών ειδικοτήτων.
Ο νέος διαγωνισμός, που θα βγει από το ΑΣΕΠ τους επόμενους μήνες θα προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για όσους εργάστηκαν στην Υγεία την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας όπως ακριβώς είχε ισχύσει και την προκήρυξη νοσηλευτικού προσωπικού.
Με την προκήρυξη αυτή θα ενισχυθεί το ΕΣΥ καθώς δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού. Από τις συνολικά 910 θέσεις επικουρικού προσωπικού, οι 63 θα καλυφθούν από άτομα ειδικών κατηγοριών. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι για τις εποχικές θέσεις περιλαμβάνονται η αίτηση, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αντίγραφα τίτλου σπουδών και φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.

Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν
Ανάμεσα στις ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι: ΠΕ βιολόγων/ χημικών / βιοχημικών, ΠΕ διοικητικού / διοικητικού – λογιστικού, ΠΕ κοινωνικών λειτουργών / κοινωνικής εργασίας, ΠΕ φαρμακοποιών, ΠΕ ψυχολόγων, ΠΕ φυσικών – ακτινοφυσικων ιατρικής, ΤΕ διοίκησης μονάδων υγείας & προνοίας, ΤΕ Εργοθεραπευτων, ΤΕ ιατρικών εργαστήριων / τεχνολόγων ιατρικών εργαστήριων, ΤΕ λογοθεραπευτές, ΤΕ μαιευτικής / μαιων- μαιευτων, ΤΕ ραδιολογίας- ακτινολογίας, ΤΕ φυσικοθεραπευτών, ΤΕ επισκεπτριών/των υγείας, ΔΕ βοηθών φαρμακείου, ΔΕ γενικών καθηκόντων/ κλητήρων, ΔΕ μαγείρων, ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων/ διάσωσή – πλήρωμα ασθενοφόρου, ΥΕ γενικών καθηκόντων / βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και ΥΕ βοηθητικών εργασιών καθαριότητας / πλυντών -ντριων.
872 μόνιμες προσλήψεις στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Με 872 νέου υπαλλήλους θα ενισχυθούν φορείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όπως Αττικό Μετρό Α.Ε. , ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε., Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ.Α.Ε.), Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ. Α.Ε.), Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.), Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε.(Ο.Σ.Ε. Α.Ε.), Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.(Ο.ΣΥ. Α.Ε.), ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Από το σύνολο των 872 θέσεων που θα προκηρυχθούν, οι 59 θα καλυφθούν από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) όπως αναφέρει απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια στις 9 Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί ότι μέρος των προκηρυσσομενων θέσεων ενδέχεται να καλυφθούν από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που θα γίνει στις 4 Μαρτίου.

Ειδικότητες
Μεταξύ των ειδικοτήτων που ζητούνται είναι: ΠΕ Γεωτεχνικών, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Νομικών, ΠΕ Οικονομικού -Λογιστικού , ΠΕ Πληροφορικής, ΤΕ Διοικητικού -Λογιστικού, ΔΕ Διοικητικού, ΔΕ Προσωπικού Η/Υ, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΤΕ Γραμματέων, ΔΕ Στέλεχος, ΠΕ Μηχανικών, ΠΕ Χημικοί, Βιολόγοι και Λοιποί Επιστήμονες, ΠΕ Τεχνικός, ΤΕ Μηχανικών Δομικών Έργων, ΠΕ Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΤΕ Μηχανικών Μηχανολογίας, ΠΕ Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών.

3630 στην πυροσβεστική και 700 στη δικαστική αστυνομία
Μετά τις εκλογές αναμένονται οι προσλήψεις 3.630 μονίμων από την προκήρυξη στην πυροσβεστική, εκ των οποίων οι 3.505 θέσεις εργασίας κατανέμονται στο πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών Καθηκόντων και οι υπόλοιπες 125 στο πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων.

Η πλήρωση των 3.630 θέσεων δεν θα γίνει με μία ενιαία προκήρυξη αλλά με μικρότερες διαδοχικές προκηρύξεις που θα περιλαμβάνουν 500 με 700 θέσεις η κάθε μία.
Οι σχετικές προκηρύξεις δεν θα βγουν μέσω του ΑΣΕΠ αλλά μέσω του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πρώτη προκήρυξη να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα, ώστε οι πρώτες προσλήψεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν την αντιπυρική περίοδο του 2023.
Η προκήρυξη της πυροσβεστικής θα απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες θέσεις ΔΕ θα προορίζονται για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ.
Η κάθε προκήρυξη θα περιγράφει αναλυτικά τα κριτήρια και τα προσόντα που είναι απαραίτητο να έχουν οι υποψήφιοι για να προκριθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκηρύξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα θα θέτουν ηλικιακά κριτήρια αλλά και ειδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια θα κληθούν να συμμετάσχουν και σε μία σειρά από εξετάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να εργαστούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, θα πρέπει να περάσουν με επιτυχία: Αθλητικές δοκιμασίες Υγειονομικές εξετάσεις Ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (TESTS).
Να σημειωθεί τέλος ότι, στόχος, τόσο του Αρχηγείου όσο και της κυβέρνησης (που ετοιμάζεται για εκλογές) είναι η πλειοψηφία των 3.630 θέσεων να έχει καλυφθεί πριν από την αντιπυρική περίοδο του 2023. Από τις 3.630 νέες θέσεις που δημιουργούνται, οι 125 απευθύνονται σε προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων, ενώ οι υπόλοιπες 3.505 αφορούν προσωπικό Γενικών Καθηκόντων.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι προκηρύξεις για τις 3.630 θέσεις πυροσβεστών δεν θα βγουν μέσω των διαδικασιών ΑΣΕΠ αλλά μέσω του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στη δηκαστική αστυνομία θα προκηρυχθούν 600 θέσεις για το έντσολο προσωπικό και για το πολιτικό προσωπικό 100 θέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αυτές προκηρύξεις μεταφέρονται για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τα προσόντα και προϋποθέσεις
Οι υποψήφιοι, άνδρες και γυναίκες, προσλαμβάνονται ως πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων, ανά κατηγορία και ειδικότητα και θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:
α. Να είναι Έλληνες πολίτες. Για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση πρέπει να έχει παρέλθει ένα (1) έτος τουλάχιστον από την απόκτησή της.
β. Να μην υπερβαίνουν το 35 ο έτος κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
γ. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή ισότιμα της αλλοδαπής, ενώ για την ειδικότητα των μετεωρολόγων, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν, πλέον του βασικού τίτλου σπουδών, και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή διδακτορικό τίτλο στη μετεωρολογία ή στη φυσική περιβάλλοντος ή στις ατμοσφαιρικές επιστήμες.
δ. Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές. Οι υποψήφιοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, υπό τον όρο ότι κατά το χρόνο κατάταξής τους θα την έχουν ολοκληρώσει ή θα έχουν απαλλαγεί νόμιμα από το υπόλοιπο αυτής.
ε. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή εξέτασης, μετά από προσκόμιση σε αυτήν από τους υποψηφίους, γνωματεύσεων: (α) παθολόγου ή γενικού ιατρού και (β) ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με βάση παραπεμπτικό έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται από την υπηρεσία τα καθήκοντα της θέσης που πρόκειται να καταληφθεί καθώς και ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του έργου τους Υπόδειγμα (Β).
στ. Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί για λόγους πειθαρχίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.
ζ. Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
η. Να μην έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή για έγκλημα ανυποταξίας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Νέα μέτρα: Περιορισμός στη χρήση μετρητών – Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Κώστας Παππάς

“Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας” για τις Επιχειρήσεις της Άρτας

Κώστας Παππάς

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην PHILOXENIA 2022

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..